Κορονοϊός – «Μένουμε Όρθιοι»: Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία

540

Η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα τη Δευτέρα μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάταση της οικονομίας με ενίσχυση της ρευστότητας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Τη δική του, ολοκληρωμένη πρόταση για τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας αλλά και την ενίσχυση της ρευστότητας για επιχειρήσεις και εργαζομένους αναμένεται να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα παρευρίσκονται ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας και ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης θα παρέμβουν τρεις τομεάρχες της Κουμουνδούρου: ο τομεάρχης Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η τομεάρχης Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο τομεάρχης Ανταγωνιστικότητας, Νίκος Παππάς.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Μένουμε Ορθιοι: ΣυνεχίΖουμε μετά την πανδημία. Μη μαζεύουμε πάλι συντρίμμια. Για τον εργαζόμενο και την επιχείρηση, για την κοινωνία και την οικονομία» το οποίο περιλαμβάνει μια δέσμη μέτρων που έχουν στόχο την ενίσχυση της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα και στη διαδικασία επανεκκίνησής της.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου θα παρουσιαστεί ένα ολιστικό και κοστολογημένο σχέδιο που βασίζεται στα πρότυπα χρηματοδότησης της οικονομίας και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετά την εμφάνιση της κρίσης του κορονοϊού.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως χρειάζεται να υλοποιηθεί μια δημόσια παρέμβαση ευρείας κλίμακας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση και εάν επιχειρηθούν εκ των υστέρων παρεμβάσεις, η ζημιά στην οικονομία (επιχειρήσεις, εργαζομένους) θα είναι μη αναστρέψιμη και το ποσό που θα χρειαστεί να δαπανηθεί στο μέλλον θα είναι πολλαπλάσιο.

Στόχος της άμεσης λήψης οριζόντιων μέτρων μεγάλης κλίμακας είναι αφ’ ενός η ύφεση να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη μετά την κρίση. Ταυτόχρονα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται και οι επιχειρήσεις ώστε μετά τη λήξη της πανδημίας να μη βρεθούν με τεράστιες απώλειες εσόδων και υπερχρεωμένες.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Αποκαλυπτική έρευνα – Τι «παράξενο» συνέβη στην Ελλάδα μετά τα μέτρα

Κορονοϊός: Πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης που ζούμε; Τα τέσσερα σενάρια

Κορονοϊός: Σοκαριστική ανακάλυψη για το φονικό ιό

Το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ως σήμερα οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην οικονομία είναι ανεπαρκείς, τόσο ως προς το ύψος τους όσο και ως προς την ποιότητά τους.

Η πρόταση-πακέτο του ΣΥΡΙΖΑ, που κινείται εντός του ευρωπαϊκού μέσου όρου παρεμβάσεων ενίσχυσης (δημοσιονομικές δαπάνες μαζί με εγγυήσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία), βασίζεται σε τρία σκέλη: δαπάνες για την άμεση ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, δημοσιονομικές δαπάνες άμεσης ενίσχυσης επιχειρήσεων, εργαζομένων και πολιτών και τέλος, ένα μεγάλο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων με εγγυήσεις δανείων.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να πιέζει για την έκδοση ευρωομολόγου, θέση στην οποία πρόσφατα μπήκε και η ελληνική κυβέρνηση, το οποίο να έχει έκταση ικανή να βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία, ακόμα και στην περίπτωση που η Γερμανία και οι δορυφόροι της επιμείνουν να αρνούνται, όπως επισήμανε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στο άρθρο του στη Le Monde.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόσο πριν όσο και μετά την παρέμβασή του με το συγκεκριμένο άρθρο διατηρεί κύκλο επαφών με πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους, πολιτικούς και ηγέτες (κατά κύριο λόγο από χώρες του ευρωπαϊκού Νότου), οι οποίοι συμφώνησαν με το μήνυμα της παρέμβασης και τόνισαν την ανάγκη εξεύρεσης μιας ευρωπαϊκής λύσης με αλληλεγγύη και μέτρα όπως το ευρωομόλογο, ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή Γερμανίας και Ολλανδίας.


Πηγή