Άρση μέτρων: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε ΜΜΜ, ταξί, νοσοκομεία και κλειστούς χώρους

542

Ευχαρίστησε για το υψηλό αίσθημα προσωπικής και ατομικής ευθύνης, μίλησε για κατάκτηση και εξέφρασε τα συλληπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων από τον κορονοϊό , ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ‘Ακης Σκέρτσος, κατά την αναλυτική ενημέρωση που ακολούθησε μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Τόνισε ότι «το σχέδιο εξόδου, το έχουμε ονομάσει γέφυρα ασφάλειας και είναι ένα σχέδιο μετάβασης από το «μένουμε σπίτι στο μένουμε ασφαλείς σε μία νέα καθημερινότητα υψηλού ρίσκου που επιβάλλει νέους κανόνες συμβίωσης, εργασίας και κυκλοφορίας» και το οποίο όπως είπε «όλοι θα θέλαμε να κρατήσει πολύ λίγο», αν και η πραγματικότητα είναι ότι «σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκειά του».

Επεσήμανε ότι το σχέδιο υπακούει στις βασικές αρχές σχεδίων που ακολουθούνται και σε άλλες χώρες αλλά υιοθετεί και εθνικές λύσεις, επισημαίνοντας ότι κάθε χώρα προσαρμόζει το σχέδιο εξόδου στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτή, στους διαθέσιμους πόρους της, στην κουλτούρα της.

Προσδιόρισε το επόμενο δίμηνο ως εκείνο της συντονισμένης επιστροφής σε μια νέα καθημερινότητα με συνεχή επαγρύπνιση, προσωπική και συλλογική με στόχο τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής. Αυτό το δίμηνο θα είναι γεμάτο αιρεσιμότητες.

Τόνισε ότι είναι κατανοητός ο φόβος αλλά συμβούλευσε όσους φοβούνται και διστάζουν να περάσουν στην επόμενη φάση, «να εμπιστευθούν την Πολιτεία και να κατανοήσουν ότι το παρατεταμένο lockdown δημιουργεί νέα αδιέξοδα, κοινωνικά, οικονομικά και ψυχολογικά». Συμβούλευσε όμως να το ξανασκεφτούν και εκείνους που μπορεί να δείχνουν ανεύθυνη συμπεριφορά.

Υπογράμμισε επίσης ότι η απάντηση στο ερώτημα «γιατί τώρα» είναι ότι τώρα βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο απ’ ό,τι τον Φεβρουάριο.

Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας

Όπως είπε ο κ. Σκέρτσος θα είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας σε μέσα μεταφοράς, ταξί, κλειστούς χώρους και ισχυρή σύσταση για τηλεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό, κατά τουλάχιστον 70%. Επίσης τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τα ΜΜΜ και να κινούνται με τα ΙΧ. Για αυτό τον λόγο δεν θα υπάρχει και δακτύλιος.

Οι 3 άξονες εξόδου από την κρίση

  • Σταδιακή αύξηση των βαθμών ελευθερίας
  • Προτεραιότητα στην απελευθέρωση δραστηριοτήτων με χαμηλό ρίσκο μετάδοσης.
  • Δημιουργία μόνιμης δομής παρακολούθησης της πανδημίας

Νέοι κανόνες

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ΜΜΜ, ταξί, νοσοκομεία, κομμωτήρια
  • Ισχυρή σύσταση για χρήση αυτοκινήτου – Κατάργηση δακτυλίου
  • Διαφοροποίηση στην ώρα προσέλευσης των εργαζομένων
  • Ισχυρή σύσταση για τηλεεργασία
  • Διατήρηση της διευκόλυνσης των γονιών με μικρά παιδιά
  • Ισχυρή σύσταση στην τρίτη ηλικία να προσέχουν και να μείνουν σπίτι

Πηγή