Κορονοϊός: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που ανακοίνωσε ο Πέτσας

547

Το κυβερνητικό σχέδιο δράσης για την πρώτη φάση της χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού για τον κορονοϊό παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Η επιστροφή στη νέα κανονικότητα μοιάζει με έξοδο από τον λαβύρινθο και πρέπει με προσοχή να ακολουθήσουμε τον μίτο της Αριάδνης για να βγούμε ασφαλείς», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Πέτσας, στην παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου για την πρώτη φάση της χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού για τον κορονοϊό,αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ήδη, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε την 1η Μαΐου, μεταξύ άλλων:

  1. Παρατείνεται, για τρεις ακόμη μήνες, το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως ακριβώς ίσχυε ως το τέλος Απριλίου. Πέρα από τη νέα αυτή -τη δεύτερη κατά σειρά- παράταση, η Κυβέρνηση δρομολογεί ένα νέο πλαίσιο για το πτωχευτικό δίκαιο.
  2. Παρατείνεται η χρονική περίοδος διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης έως τις 15 Μαΐου, προκειμένου να εκμεταλλευτούν οι πολίτες τις σημερινές χαμηλές τιμές.
  3. Καταβάλλεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση με το μισό του μηνιαίου βασικού μισθού στο προσωπικό του Συστήματος Υγείας που δεν έλαβε την έκτακτη ενίσχυση του Πάσχα, συμπεριλαμβανομένων των απασχολούμενων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
  4. Προβλέπονται μέτρα στήριξης για ναυτικούς που είτε έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις τους είτε είναι άνεργοι.
  5. Διευκολύνεται η απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών σε αγροτικές εργασίες.
  6. Καθιερώνεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων εγγραφής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Επίσης, εφαρμόζεται πρόγραμμα κάλυψης των τόκων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο. Έχουν ήδη εγκριθεί 5.200 αιτήσεις και είναι σε επεξεργασία άλλες 25.000 αιτήσεις. Τα χρήματα αυτά είναι επιδότηση και όχι νέο δάνειο. Η ένταξη στο μέτρο γίνεται ηλεκτρονικά από τις εταιρείες μέσω του www.ependyseis.gr και το μόνο δικαιολογητικό που απαιτείται είναι τέσσερις υπεύθυνες δηλώσεις.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι «ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλία προκειμένου το υπουργείο Πολιτισμού και οι εμπλεκόμενοι φορείς να ετοιμάσουν σχέδιο στήριξης του Πολιτισμού και των καλλιτεχνών» και πως άμεσα θα υπάρξει ένα πλέγμα μέτρων στήριξης, το οποίο σχεδιάζεται από το υπουργείο Πολιτισμού.

Σχεδιάζεται και θα μπει σε εφαρμογή, στους επόμενους δύο μήνες η δεύτερη φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής». Ήδη, περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Βρίσκεται σε εφαρμογή – μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – πρόγραμμα παροχής κεφαλαίου κίνησης έως 500 χιλιάδες ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με επιδότηση του επιτοκίου για τα πρώτα δύο χρόνια. Έχουν ήδη κατατεθεί πάνω από 8.300 αιτήσεις και έχει δεσμευτεί από τις τράπεζες ποσό 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Επιπλέον, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου θα μπει σε εφαρμογή το δεύτερο εργαλείο ρευστότητας, που έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Αυτό αφορά την παροχή κεφαλαίου κίνησης μέσω τραπεζών που μπορεί να φτάνει το 25% του ετήσιου τζίρου, ή το διπλάσιο της ετήσιας μισθοδοσίας, με εγγύηση μέχρι το 80% του δανείου.

Αυτήν την εβδομάδα ξεκινούν δύο νέοι κύκλοι ένταξης στον Αναπτυξιακό Νόμο: Για τις μικρές επιχειρήσεις με επιπλέον 150 εκατομμύρια ευρώ και για τη γενική επιχειρηματικότητα με επιπλέον 350 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, σχεδιάζεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επέκταση των φορολογικών ελαφρύνσεων και επιδοτήσεων του Αναπτυξιακού Νόμου.

Πηγή