Βουλή: Πέρασε το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο με 158 «ναι» – Η απουσία του ΣΥΡΙΖΑ

565

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων του, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την εναρμόνιση της με το κοινοτικό δίκαιο.

Ναι επί της αρχής ψήφισαν και οι 158 βουλευτές της ΝΔ ενώ 56 βουλευτές της Αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Είχαν προηγηθεί ονομαστικές ψηφοφορίες που είχαν ζητήσει ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποχωρήσει από τη διαδικασία.

Το ΚΙΝΑΛ είχε καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί σειρά άρθρων του νομοσχεδίου ενώ το ΚΚΕ ζήτησε να διεξαχθεί και επί της αρχής του.

Σημειώνεται ότι με επιστολική ψήφο ψήφισαν συνολικά 141 βουλευτές.

Αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση

Την αποχώρηση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο ανακοίνωσε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, καταγγέλλοντας τη διαδικασία.

«Σήμερα, που και η υγειονομική κρίση του covid-19 έδειξε τα κοντά ποδάρια του κυρίαρχου μοντέλου και απελευθερώνει δυναμικές που διεκδικούν πραγματική ποιότητα ζωής, με κεντρικό ρόλο του Κράτους και την κοινωνία όρθια, είναι ακόμη πιο επίκαιρα τα οικολογικά ζητήματα. Το νομοσχέδιό σας, λοιπόν, έρχεται από τα πολύ παλιά. Από τα “λυσάρια” του αποτυχημένου νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Μπορεί σήμερα να καταφέρετε να το ψηφίσετε “στα μουλωχτά”, αλλά οι ανάγκες της κοινωνίας σύντομα θα το ξεπεράσουν και θα ανατρέψουν τις αρνητικές του επιπτώσεις στην πράξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Ως προς τη διαδικασία, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση σε πολύ έντονο ύφος στην κυβέρνηση. «”Πολυνομοσχέδια” όπως αυτό, που προκαλούν ριζικές ανατροπές και επηρεάζουν το μέλλον της χώρας, δεν μπορούν να ψηφίζονται από το Κοινοβούλιο σε υπολειτουργία με την παρουσία 60 μόνο βουλευτών από τους 300 του Κοινοβουλίου», είπε και συνέχισε:

«Ακόμη και στο νοσοκομείο να βρίσκεται ένας βουλευτής ο κανονισμός δεν προβλέπει επιστολική ψήφο. Εσείς αποφασίσατε εδώ τη παραβίαση του κανονισμού χωρίς μάλιστα τη συμφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και στην ουσία εκχωρείτε τη ψήφο του βουλευτή στους γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων. Και το κάνετε αυτό στο όνομα της έκτακτης κατάστασης. Να ξέρετε εσείς καμία έκτακτη κατάσταση όπου η κυβέρνηση να προγραμματίζει 26 νομοσχέδια μέσα σε τρείς μήνες; Τι έκτακτη κατάσταση είναι αυτή;»

«Από τη μεριά μας σας δηλώνουμε ξεκάθαρα: Δεν θα συναινέσουμε να κανονικοποιήσετε την κατάσταση εξαίρεσης που προκάλεσε η πανδημία και τα αναγκαία μέτρα περιορισμού. Δεν θα επιτρέψουμε να επιβάλλετε τη μόνιμη περιστολή της λειτουργίας των εκλεγμένων δημοκρατικών θεσμών. Δεν θα επιτρέψουμε να κυβερνάτε διαδικασίες-εξπρές, με την κοινωνία στο περιθώριο. Γιατί μέχρι και η συγκέντρωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων έξω από τη Βουλή τον πείραξε τον κο Μητσοτάκη. Και προφανώς δεν τον πείραξε γιατί ξαφνικά τον έπιασε ο πόνος για τις αποστάσεις. Όταν καλούσε στο τηλέφωνο το δήμαρχο να αλλάξει δρομολόγιο και να περάσει έξω από το Μαξίμου το φορτηγό με τη συναυλία και καλούσε και τους δημοσιογράφους και τα συνεργεία να τον απαθανατήσουν σε αυτή τη δήθεν αυθόρμητη στιγμή, δεν τον πειράζανε οι αποστάσεις που δεν τηρήθηκαν. Και δεν είχε αρθεί ακόμη η καραντίνα. Τώρα τον πείραξε η διαμαρτυρία», τόνισε.

Πηγή