Ανασχηματισμός: Φεύγουν 5 υπουργοί και 10 υφυπουργοί – Γρίφος οι πρόωρες εκλογές

529

Οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται, σίγουρα όμως «ζυμώνονται» και η συγκεκριμένη περίοδος είναι ίσως η κατάλληλη για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του κυβερνητικού σχήματος και να προχωρήσει η επόμενη μέρα. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι τουλάχιστον 5 υπουργοί της κυβέρνησης θα δουν την έξοδο, αν και είναι περισσότεροι αυτοί με τους οποίους ο πρωθυπουργός είναι δυσαρεστημένος.

Του Κώστα Τσιτούνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος να δείξει την έξοδο σε τουλάχιστον 5 υπουργούς του, ενώ κάποιους θα τους μετακινήσει – κρατώντας δηλαδή τις εσωκομματικές ισορροπίες – και δίνοντας τους μια δεύτερη ευκαιρία. Πρόκειται ουσιαστικά για 3-4 ακόμα υπουργούς που προτιμά να τους έχει εντός κυβέρνησης, παρά να τους έχει εκτός και να βρίσκονται στα… κάγκελα.

Πέραν των υπουργών, ο αριθμός των υφυπουργών που θα δουν την έξοδο, είναι αρκετά μεγαλύτερος. Τουλάχιστον 10 υφυπουργοί, φαίνεται να έχουν αξιολογηθεί με αρνητικά πρόσημα και ήδη ο κ. Μητσοτάκης αναζητά άξιους αντικαταστάτες τους.

Προφανώς και σε αυτό το timing η ονοματολογία δεν έχει ιδιαίτερη σημασία και τούτο διότι οι περισσότερες πληροφορίες σε περιόδους ανασχηματισμών διακινούνται από τους ίδιους τους υπουργούς, αλλά και από τους βουλευτές που είναι πάντα «διαθέσιμοι».

Είναι επίσης βέβαιον ότι τα νέα πρόσωπα του ανασχηματισμού δεν θα είναι αποτέλεσμα εσωκομματικών παζαριών. Θα είναι καθαρές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι στα κρίσιμα υπουργεία έχει καλό πολιτικό αισθητήριο.

Ένα ακόμη καίριο ζήτημα είναι από ποιους πολιτικούς χώρους θα επιλέξει νέους υπουργούς και υφυπουργούς ο Κ. Μητσοτάκης. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα εισέλθουν και άλλοι «Πασοκογενείς», εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, αφού ο πρωθυπουργός θέλει να κάνει πράξη το δόγμα του μεσαίου χώρου.

Τα ονόματα που ακούγονται από το πρώην στρατόπεδο της Χαριλάου Τρικούπη, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιάννης Μανιάτης έχουν βάση αληθείας, αν και ακόμα δεν έχουν «κλειδώσει».

Γρίφος θεωρείται η επιστροφή του Δημήτρη Αβραμόπουλου, αφού θα πρέπει να βρεθεί κάποιο χαρτοφυλάκιο που να ταιριάζει στον πρώην Επίτροπο της Ε.Ε.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εισηγούνται στον πρωθυπουργό να προχωρήσει εντός του Ιουνίου στον ανασχηματισμό προκειμένου να δώσει ένα νέο ρεύμα επανεκκίνησης της κυβέρνησης λίγο πριν κλείσει ένας χρόνος από την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία.

Από το σχήμα που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός θα διαφανούν και οι προθέσεις του για το timing των πρόωρων εκλογών. Αν δηλαδή θα είναι εκλογικός ανασχηματισμός ή ανασχηματισμός δουλειάς και εξόδου από την οικονομική ύφεση. Προφανώς και κάποιοι εισηγούνται στον κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει άμεσα μετά τον ανασχηματισμό σε κάλπες, είτε μέσα στο Φθινόπωρο. Όπως έχουμε επισημάνει αυτό το σενάριο φαίνεται να απομακρύνεται. Το επιχείρημα ότι θέλει εκλογές για να σπάσει την απλή αναλογική, δεν ισχύει πλέον. Χάνει έδαφος λόγω της δυσθεώρητης οικονομικής κρίσης. Στις προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης δεν είναι πλέον η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ. Τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί λόγω κορωνοϊού και εισέρχονται αρκετοί αστάθμητοι παράγοντες που κανείς δεν είχε υπολογίσει πριν από ένα μήνα… Κάλπες στήνεις όταν ξέρεις ότι θα κερδίσεις και θα βγεις δυνατότερος από πριν, αυτό είναι κανόνας. Όχι μόνο για να κερδίσεις απλά.

Οι ψύχραιμοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπει αυτή την περίοδο στον «πειρασμό» των εκλογών. Εν μέσω υγειονομικού κινδύνου και με τόσο υψηλό και σταθερό προβάδισμα η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κάποιο ισχυρό επιχείρημα προς την λαϊκή βάση για εκλογές.

Πώς θα πει: Με 20 μονάδες μπροστά πάω σε εκλογές; Για να κάνει τι ακριβώς; Αφού έχει καθαρή την λαϊκή εντολή να κυβερνήσει.

Και πολιτικά δεν στέκει η εμμονή που έχουν κάποιοι δεξιοί να εισηγούνται στον πρωθυπουργό πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο με πρόσχημα την οικονομία.

Ακόμα κι αν πάει σε εκλογές, πάλι ο ίδιος θα τις κερδίσει και πάλι ο ίδιος θα διαχειριστεί την οικονομική ύφεση.

Κάτι δεν στέκει δηλαδή στο επιχείρημα των δεξιών «εκλογολάγνων».

Συμπέρασμα: Κάλπες το καλοκαίρι δεν φαίνονται στον ορίζοντα, όσο κι αν ορισμένοι δεξιοί εισηγούνται στον Μητσοτάκη να τις κάνει. Ευτυχώς που δεν τους ακούει… Θα μου πεις αν τους άκουγε δεν θα ήταν πρωθυπουργός. Σωστό κι αυτό…

Πηγή