Οι τέσσερις λόγοι που ο Μητσοτάκης ξέκοψε τα σενάρια για ανασχηματισμό

543

Όσο αποκαθίσταται σταδιακά και η κανονικότητα στην καθημερινή ζωή των πολιτών, έτσι και η πολιτική επικαιρότητα βρίσκει τον δρόμο της. Από τις πρόωρες εκλογές στον ανασχηματισμό. Τα δημοσιογραφικά γραφεία είχαν πάρει «φωτιά». Το Newsbomb.gr έχει το ρεπορτάζ και μεταφέρει το παρασκήνιο.

Το τελευταίο διάστημα δύο ήταν τα σενάρια των πολιτικών εξελίξεων που διαδίδονταν τόσο μεταξύ του πολιτικού προσωπικού όσο και των δημοσιογράφων. Εκλογές ή ανασχηματισμός; Μάλιστα για την πρώτη υπόθεση εργασίας υπήρξε και σχετική αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ με τον πρωθυπουργό πολύ νωρίς να «ξεκόβει» την συζήτηση. Έτσι φτάσαμε στον ανασχηματισμό και την ονοματολογία.

Τις τελευταίες μέρες, πολλά δημοσιεύματα είδαν το φως της δημοσιότητας που όχι μόνο προσδιόριζαν τον χρόνο του ανασχηματισμού αλλά μετέδιδαν και το ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται. Το Σαββατοκύριακο κιόλας που μας πέρασε, κορυφαίες εφημερίδες δημοσίευσαν πληροφορίες για τις σκέψεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και τις εισηγήσεις που δέχεται από τον στενό κύκλο συνεργατών του.

Αφού λοιπόν η κατάσταση είχε φτάσει σε σημείο, ορισμένοι να διαδίδουν πως αναμένουν ανασχηματισμό ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, κυβερνητικές πηγές ήρθαν να βάλουν τα πράγματα στην θέση τους. «Η κυβέρνηση λειτουργεί καλά και αποδοτικά. Ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης δεν γίνεται. Οι υπουργοί έχουν πολλή δουλειά να κάνουν και οφείλουν όλοι να ασχολούνται με το έργο τους κι όχι με σενάρια ανασχηματισμού που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για το έργο της κυβέρνησης», ανέφερε σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, σε συνεργάτες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού είναι στραμμένο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην επανεκκίνηση του τουρισμού και συνολικότερα της οικονομικής δραστηριότητας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων απασχόλησης ώστε να περιοριστεί η απώλεια θέσεων εργασίας. Γι’ αυτό το λόγο έχει συνεχείς συσκέψεις και σε αυτό το έργο θέλει προσηλωμένους τους υπουργούς κι όχι στη σεναριολογία» επισήμαναν οι ίδιες πηγές και υπογράμμισαν ότι σε όλες τις μετρήσεις η κυβέρνηση έχει υψηλά επίπεδα αποδοχής, ανέφερε το σχετικό δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Κορυφαία πηγή του Μεγάρου Μαξίμου, μιλώντας στο Newsbomb.gr εξειδίκευσε τις παραπάνω πληροφορίες λέγοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα προχωρήσει σε ανασύνταξη του κυβερνητικού σχήματος προς το παρόν για τους εξής τέσσερις λόγους.

  • Σε μία περίοδο που η χώρα δεν έχει αφήσει πίσω της την κρίση του κορονοϊού, θα ήταν λάθος οι υπουργοί που διαχειρίστηκαν συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια να αλλάξουν εν μία νυχτί αναλαμβάνοντας ένα πεδίο το οποίο θα πρέπει να μάθουν από την αρχή.
  • Η αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος θα έστελνε λάθος μηνύματα σε μία τέτοια περίοδο. «Μέσα σε λίγους μήνες διαχειριστήκαμε δύο μεγάλες κρίσεις. Την πανδημία και την προσπάθεια ‘εισβολής’ στον Έβρο. Τώρα, έρχεται ακόμα μία μπροστά μας, αυτή της οικονομίας. Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει», σημείωσε στο Newsbomb.gr η ίδια πηγή.
  • Την ίδια ώρα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr, το σενάριο ανασχηματισμού δεν «βγαίνει» ημερολογιακά. Αυτό σημαίνει πως η οποιαδήποτε αλλαγή απαιτεί και ένα σύντομο χρονικό διάστημα προσαρμογής των νέων υπουργών έτσι ώστε να συντονιστεί ξανά ο κυβερνητικός βηματισμός. «Δεν έχουμε τέτοια πολυτέλεια αυτή τη στιγμή» τονίζει η ίδια πηγή.
  • Παράλληλα όπως επισημαίνεται στο Newsbomb.gr, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι τακτικιστής. Θέλει το καλύτερο για τη χώρα και το καλύτερο αυτή τη στιγμή δεν είναι ο ανασχηματισμός αλλά να συνεχιστεί η καλή και σκληρή δουλειά που ήδη γίνεται».

Ο ανασχηματισμός φυσικά δεν έχει φύγει από το τραπέζι. Απλώς μετατίθεται χρονικά, όπως πληροφορείται το Newsbomb.gr, μετά το καλοκαίρι. Άλλωστε η αξιολόγηση των υπουργείων προχωρούσε κανονικά μέχρι πριν τον κορονοϊό.

Με την ολοκλήρωση της παρούσας κρίσης, το πρωθυπουργικό επιτελείο θα έχει ακόμα πιο πολλά δεδομένα για όλο το κυβερνητικό σχήμα όπως τις επιδόσεις, τις επιτυχίες και τις αστοχίες των υπουργών και των υφυπουργών. Έτσι στον κατάλληλο πολιτικό χρόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις προκειμένου να δοθεί στην κυβέρνηση ένας νέος βηματισμός που να μπορεί να ανταποκριθεί και στις νέες συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί.

Πηγή