Το Μαξίμου, από τις προβλέψεις για την Οικονομία, στο «ταμείο των 500 δισ. ευρώ» από Μακρόν-Μέρκελ

550

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετώπισαν στο Μέγαρο Μαξίμου την πρόταση Γαλλίας-Γερμανίας για την ευρωπαϊκή οικονομία που προβλέπει την δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. ύψους 500 δισ ευρώ. – Το Newsbomb.gr r έχει το ρεπορτάζ και αποκαλύπτει το παρασκήνιο.

Από τα κυβερνητικά χείλη έχει εκστομιστεί αρκετές φορές πως το 2020 θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά για την Οικονομία. Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα «πιεστούν» με συνέπεια να κινδυνεύει -πολιτικά μιλώντας- να χαθεί το momentum της σωστής αντιμετώπισης της πανδημίας για την κυβέρνηση. Έτσι, ενόσω η σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων προχωρά βήμα-βήμα, στην κυβέρνηση έχουν στρέψει την προσοχή τους στην Οικονομία.

Όπως έχει αποκαλύψει το Newsbomb.gr και τελικώς επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, θα έρθουν σύντομα και νέα μέτρα προκειμένου να τονωθεί η οικονομία. Στο επόμενο διάστημα δε, είναι σημαντικό να φανεί και η αντίδραση της αγοράς από το άνοιγμα των καταστημάτων, των μεγάλων εμπορικών κέντρων και φυσικά της εστίασης. Ωστόσο οι δυνατότητες της κυβέρνησης, με δεδομένο τις δυνατότητες της ίδιας της οικονομίας είναι περιορισμένες.

Έτσι, στο Μέγαρο Μαξίμου, έχουν στραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα έχει καταθέσει τις προτάσεις της, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες να εκδοθεί το λεγόμενο κορονομόλογο. Από εκεί και έπειτα όμως, η αντίδραση της γραφειοκρατικής μηχανής των Βρυξελλών ήταν για άλλη μία φορά κατώτερη των περιστάσεων, κάτι που έχει τονίσει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις απανωτές τηλεδιασκέψεις με τους ομολόγους του.

Η είδηση λοιπόν πως Παρίσι και Βερολίνο σκοπεύουν να κινήσουν την μηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας με σκοπό να αντληθούν 500 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού χρέους και να δοθούν στους τομείς και τις περιοχές που έχουν χτυπηθεί περισσότερο με τη μορφή επιδοτήσεων, μόνο θετικό αντίκτυπο έχει. Κυβερνητικές πηγές δε, μιλώντας στο Newsbomb.gr κάνουν λόγο για «λύσεις που είναι σε καλό δρόμο και ακολουθούν κάποιες από τις προτάσεις που έχουμε κάνει και εμείς».

Στο ίδιο μήκος κύματος στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν την σημαντικότητα της είδησης κατ αρχήν, διότι αφορά σε επιχορηγήσεις και όχι δάνεια, κάτι που ουσιαστικά για πολλές χώρες θα ήταν ταυτόσημα με «μνημόνιο». Η ελληνική αντίδραση ωστόσο περιορίζεται σε αυτόν τον σχολιασμό γιατί αναμένεται τα επόμενα 24ωρα η εξειδίκευση αυτού του σχεδίου το οποίο φυσικά αναμένεται να διαφανεί και πόσο επηρεάζει την Ελλάδα. «Δεν θέλουμε να πανηγυρίσουμε, ούτε να γίνουμε μάντεις. Αυτό που κρατάμε προς το παρόν είναι ότι η Ευρώπη έδειξε πως μπορούμε να αποφασίσουμε όλοι μαζί», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Το ταμείο «θα διαθέσει χρήματα για τους τομείς και τις περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί βαρύτερα. Η συνοχή στην Ε.Ε. έχει τεθεί σε κίνδυνο λόγω των συνεπειών του κορονοϊού», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τηλεδιάσκεψη με τον Γάλλο Πρόεδρο και τόνισε ότι «στόχος είναι η Ευρώπη να βγει από αυτή την κρίση ενισχυμένη, ενωμένη και αλληλέγγυα». Ζήτησε λοιπόν μια «εξαιρετική, εφάπαξ προσπάθεια», για την οποία, όπως είπε, η Γερμανία και η Γαλλία είναι πρόθυμες.

«Αυτή είναι μια κρίση έκτασης άνευ προηγουμένου. Η πανδημία απαιτεί μια κοινή προσπάθεια, η οποία θα είναι ευρωπαϊκή», δήλωσε από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν και εξέφρασε την ελπίδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υιοθετήσει την γερμανογαλλική πρόταση.

Το πεδίο της οικονομίας θα αποδειχθεί βαρόμετρο και όπως τονίζεται στο οικονομικό επιτελείο, «το καλοκαίρι θα δούμε την πρώτη εικόνα για την αντίδραση της οικονομίας, τα δημόσια έσοδα και την αγορά εργασίας». Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες οι απώλειες για το 2020 προκειμένου να πλησιάσει η Ελλάδα όσο πιο κοντά γίνεται στις διεθνείς προβλέψεις για αναπτυξιακό άλμα το 2021.

Με αυτά τα δεδομένα, στο κυβερνητικό επιτελείο σηκώνουν τα μανίκια για άλλη μία φορά, εξουδετερώνοντας κάθε συζήτηση για ανασχηματισμό, πόσω μάλλον για πρόωρες εκλογές, θέτοντας χρονικά το σημείο για τυχόν αλλαγές τον Σεπτέμβριο, στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως αποκάλυψε από χθες (διαβάστε σχετικά ΕΔΩ) το Newsbomb.gr.

Πηγή