Διάγγελμα Μητσοτάκη: Τι θα πει απόψε στις 18:00 για άνοιγμα συνόρων και στήριξη τουρισμού

558

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στις αποψινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού – Με άλλο ένα τηλεοπτικό του μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει στις 18:00 τον νέο οδικό χάρτη βοηθητικών παρεμβάσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού – Σημείο κλειδί θα είναι βεβαίως η ημερομηνία την οποία θα επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης για να ανοίξουν τα σύνορα με τις χώρες με τις οποίες η Ελλάδα βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για μετακινήσεις τουριστών

Εκτός από την ημερομήνια η οποία θα είναι επί της ουσίας το εναρκτήριο λάκτισμα για τον τουρισμό ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει το σύνθημα προς όλους τους επιχειρηματίες «Ανοίξτε και θα σας στηρίξουμε».

Στη συνέχεια θα ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο θα βοηθήσουν τους επιχειρηματίες που κινούνται στην τουριστική αλυσίδα να ορθοποδήσουν.

Με τις ανακοινώσεις αυτές το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί να ανατρέψει την κακή ψυχολογία και το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην αγορά και σε όλους τους τομείς που εξαρτώνται από την τουριστική αλυσίδα.

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα εξειδικευτούν εν συνεχεία από τους αρμόδιους υπουργούς αφού τα νέα μέτρα θα αφορούν στην εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό.

Το σχέδιο θα εξειδικευθεί αμέσως μετά, σε παρουσίαση που θα γίνει στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως λένε συνεργάτες του, θα προειδοποιήσει τους πολίτες ότι η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη και για τον τουρισμό και για την οικονομία, αλλά ταυτόχρονα θα υπογραμμίσει ότι δημιουργούνται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν τον επόμενο χρόνο να αναπληρωθούν οι ζημιές και να κερδηθεί το χαμένο έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, γίνεται λόγος για μέτρα «διπλής κατεύθυνσης» τα οποία άλλα θα είναι εποχικού χαρακτήρα και άλλα θα απλώνονται σε βάθος χρόνου. Τα μέτρα θα αποσκοπούν στην στήριξη, επιβίωση και ανάκαμψη των επιχειρήσεων από την μία και, την προστασία όσο το δυνατόν περισσοτέρων θέσεων εργασίας.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr οι διεργασίες τα προηγούμενα 24ωρα ήταν πυρετώδεις και οι διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργών συνεχείς. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, όπως όλα δείχνουν, του ανοίγματος των συνόρων και νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί, πιθανόν και στα μέσα Ιουνίου.

Το σημερινό κυβερνητικό σχέδιο συνολικά θα αφορά στα υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, που πρέπει να ξέρουν οι ταξιδιώτες και οι επαγγελματίες του χώρου, αλλά θα περιλαμβάνει και μέτρα στήριξης για την εργασία, μέτρα για τη φορολογία και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως: «Θα είναι ένα πακέτο συνολικό, το οποίο θα εκτείνεται σε ικανό χρονικό διάστημα, για να έχουν όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού, λιγότερη αβεβαιότητα. Πιστεύεται ότι το σχέδιο αυτό θα επιτρέψει στη χώρα μας να διεκδικήσει ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια πολύ μικρότερη πίτα».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως «όπως είναι γνωστό η ελληνική οικονομία έχει άμεσα έσοδα από τον Τουρισμό, που φτάνουν τα 19 δισεκατομμύρια ευρώ. Ενώ, ωστόσο, διανύουμε τον πέμπτο μήνα του χρόνου, τα φετινά έσοδα είναι κάτω από το 1 δισεκατομμύριο. Ξεκινάμε ουσιαστικά από μηδενικό σημείο και επομένως, ό,τι κερδίσουμε, θα είναι επιτυχία. Ξέρουμε ότι το ενδιαφέρον που υπάρχει στο εξωτερικό για τη χώρα μας είναι πολύ μεγάλο. Αλλά να μην έχουμε αυταπάτες. Αυτό που θα είναι βασικό, για να έχουμε αναπλήρωση ενός μέρους των εσόδων που θα είχαμε για τον τουρισμό, θα είναι το συνεκτικό σχέδιο».

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες πάντως έχουν αποκαλύψει μέρος των ανακοινώσεων που αναμένεται να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

  • Θα μειωθεί η προκαταβολή φόρου
  • Μείωση του ΦΠΑ σε όλο το φάσμα της εστίασης από το 24% στο 13%
  • Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα έχει και νέο γύρο
  • Προσωρινή μείωση φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ για όσους υπέστησαν μείωση ενοικίου
  • Επιδότηση των αναστολών εργασίας και τον Ιούνιο
  • Μείωση ή κατάργηση του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα
  • Εξετάζεται η χορήγηση πριμ προς τις επιχειρήσεις με επιδότηση μισθολογικού κόστους και παράλληλα προστασία των θέσεων εργασίας.
  • Μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια από 24% στο 13%

Τα νέα χρονολογικά ορόσημα για τον τουρισμό:

  • H 1η Ιουνίου, οπότε και θα ανοίξουν τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία
  • Η 10η Ιουνίου, οπότε και ανοίγουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τουριστικά καταλύματα και εποχικά ξενοδοχεία
  • Την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν και τα βόρεια σύνορα της χώρας για να μπορεί να υποδεχθεί τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες κατά κύριο λόγο, ενώ από τις 15 Ιουνίου και μετά στον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα υποδεχόμαστε διεθνείς πτήσεις, κάτι το οποίο θα γίνεται και στα περιφερειακά αεροδρόμια αλλά από την 1η Ιουλίου.

Πηγή