Στα «κάγκελα» ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφασή του Αρείου Πάγου υπέρ των funds

298

Να υπάρξει εδώ και τώρα νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προστατεύει από κάθε πλειστηριασμό τις πρώτες κατοικίες, την επαγγελματική στέγη και την αγροτική γη, μέχρι τις εκλογές, ζητάει από την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφαση «βόμβα» του Άρειου Πάγου, που επιτρέπει τη διενέργεια πλειστηριασμών από τα funds.

Την ίδια στιγμή, η Κουμουνδούρου επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου, κατηγορώντας το ότι ανεξάρτητα από την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, φέρει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για ότι συμβεί από εδώ και εμπρός.

Την άποψη ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας γιγαντιαία αναδιανομής πλούτου, από τα λαϊκά και μεσαία στρώματα προς τα funds, υπό τον έλεγχο των οποίων βρίσκονται αυτή τη στιγμή 700.000 ακίνητα, καταθέτουν τα κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και την ευθύνη, υπογραμμίζουν, την έχει η κυβέρνηση. Όπως αναφέρουν, το ζήτημα δεν αφορά μία δικονομικού τύπου διαφορά, αλλά ότι θα έπρεπε να έχει νομοθετήσει για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουν από την Κουμουνδούρου, το Μέγαρο Μαξίμου επέμεινε στον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε και έχει δημιουργήσει μια οριακή συνθήκη για νοικοκυριά και επαγγελματίες.

Όπως αναφέρουν οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μηστοτάκη έχει κάνει συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, για τις οποίες λένε ότι είναι «ξεκάθαρες, συνειδητές και έχουν ως αποτέλεσμα τη σάρωση της κοινωνίας από εκτεταμένους πλειστηριασμούς».

Αρχικά, υπενθυμίζουν τον πτωχευτικό νόμο της Νέας Δημοκρατίας, με τον οποίο κατάργησε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμα και για τους πλέον ευάλωτους δανειολήπτες.

Συνεχίζουν με τον αποτυχημένο -όπως τον χαρακτηρίζουν- εξωδικαστικό μηχανισμό, που δεν υποχρεώνει κανέναν πιστωτή να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

«Αν θέλουν κάθονται οι τράπεζες και τα funds, αν δεν θέλουν δεν κάθονται. Αν θέλουν δέχονται μία ρύθμιση, αν δεν θέλουν δεν τη δέχονται. Γι’ αυτό δεν ρυθμίζονται τα δάνεια, γιατί δεν υπάρχει δεσμευτικότητα των πιστωτών», είπε στο Newsbomb.gr, πρόσωπο από το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, κάνουν ειδική αναφορά, στο περίφημο σχέδιο «Ηρακλής». Αναφέρουν πως ουσιαστικά, τα κόκκινα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών, περνάνε στα funds με το νομικό πλαίσιο του 2003, δηλαδή χωρίς καμία φορολογική επιβάρυνση για τα funds και καμία υποχρέωση προηγούμενης πρότασης ρύθμισης στον δανειολήπτη.

Ένα ακόμα σημείο για το οποίο χτυπούν «καμπανάκι» από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι η αύξηση του ιδιωτικού χρέους κατά 40, περίπου, δις ευρώ, ενώ λόγω της ακρίβειας, η αγοραστική δύναμη μισθών και εισοδημάτων έχει καταρρακωθεί.

Ακόμη και οι μέχρι σήμερα ενήμεροι δανειολήπτες μπορεί να απειληθούν άμεσα από πλειστηριασμούς, λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Δηλαδή, άνθρωποι που εξυπηρετούσαν κανονικά το δάνειό τους, με την αύξηση των επιτοκίων βλέπουν να εκρήγνυνται οι δόσεις τους, κινδυνεύουν το δάνειό τους να κοκκινίσει και να βρεθούν αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς.

Παρά την ευθείας επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει στο απυρόβλητο και τους δικαστές του Αρείου Πάγου. Από την Κουμουνδούρου, λένε, ότι το ανώτατο δικαστήριο έδειξε μία απίστευτη σπουδή και έβγαλε μία τέτοια απόφαση πολύ γρήγορα, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδας και ο διοικητής της ο κ. Στουρνάρας ήδη από τον Νοέμβριο είχαν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα της απόφασης.

Πηγή