Μητσοτάκης: Τα μέτρα στήριξης, τα ελληνοτουρκικά και οι εκλογές – Η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Tύπου στην Κοζάνη

279

Την παροχή έκτακτου βοηθήματος ύψους από 200 έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω προσωπικής διαφοράς, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Κοζάνη, κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησε για τις σχέσεις με την Τουρκία, για τους δανειολήπτες και για τις εξελίξεις μετά τις επικείμενες εκλογές.

«Θα υπάρξει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από την 1/1/23» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση.  «Θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας» συμπλήρωσε.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι οι εξαγγελίες θα γίνουν αύριο από το Οικονομικό Επιτελείο, συμπληρώνοντας ότι: «Η παροχή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε ότι θα προσεγγίσει συνολικά τα 300 εκ. ευρώ», ωστόσο, όπως τόνισε η οικονομία μας αναπτύσσεται καλύτερα από προσδοκώμενο και είναι υπολογισμένο το δημοσιονομικό κόστος για την παροχή αυτή.

Τα ελληνοτουρκικά

«Ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία» τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην ερώτηση, αν ο σεισμός στην Τουρκία και η βοήθεια που έσπευσε άμεσα να δώσει η χώρα μας, βοήθησαν στην βελτίωση των σχέσεων, κάτι που αποδείχθηκε και από τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Κρατώ τη δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι τα πράγματα, μπορεί να γίνουν καλύτερα, καταλαβαίνω, όμως και την επιφυλακτικότητα κάποιων ότι μπορεί να γυρίσουμε στις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Ελπίζω και εύχομαι να μην γίνει αυτό» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Εγώ ουδέποτε έκλεισα την πόρτα στο διάλογο. Στην Τουρκία γνωρίζουν πως η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει αποκτήσει πλέον βάθος και περιεχόμενο. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύεται αποτρεπτικά, κάτι, που δε στρέφεται κατ’ ανάγκη κατά της Τουρκίας».

«Μακάρι να προκύψει κάτι θετικό» είπε και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τουρκία με βοήθεια, ξέρουμε ότι έχει ανάγκες ο λαός της. Θα είμαστε παρόντες και στην προσπάθεια ανοικοδόμησης την επόμενη ημέρα. Αυτά τα τρεισήμισι χρόνια που έχω την τιμή να είμαι πρωθυπουργός αγωνίζομαι να μη ρίχνω λάδι στη φωτιά και να μη δηλητηριάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών.»

Οι δανειολήπτες

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί σχήμα από 36 έως 72 δόσεις για νέες οφειλές συνεπών δανειοληπτών. Όπως είπε, η εξειδίκευση των νέων ρυθμίσεων θα γίνει αύριο από το Οικονομικό Επιτελείο της κυβέρνησης. Επίσης, όπως είπε ο πρωθυπουργός, για όλους όσοι επιδιώκουν να αναβιώσουν τη συμμετοχή τους σε παλαιότερα σχήματα δόσεων, θα προβλέπεται να μπορούν να το κάνουν μέσω της καταβολής δύο μηνιαίων δόσεων.

Οι εκλογές

Αναφερόμενος στις εκλογές και τις διερευνητικές εκλογές, ο Κυριάκος Μηστοτάκης δήλωσε ότι δεν πιστεύει τον κ. Τσίπρα, όταν δηλώνει πως δεν σκοπεύει να σχηματίσει κυβέρνηση ηττημένων. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πιστεύει τίποτε από όλα αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τους πολίτες που θα πάνε να ψηφίσουν στην πρώτη κάλπη να γνωρίζουν ότι αριθμητικά υπάρχει και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ηττημένων.

“Ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι δεν θα κάνει κυβέρνηση ηττημένων. Δεν πιστεύω τίποτα από αυτά τα οποία λέει ο κ. Τσίπρας”, απάντησε ο πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση και συνέχισε:

«Το 2012 είχε πει, τότε, ότι θα έκανε κυβέρνηση ηττημένων. Και θέλω να το γνωρίζουν οι πολίτες ότι η αναφορά την οποία είχα κάνει στην πολιτική τερατογένεση ισχύει. Αριθμητικά θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση από το δεύτερο, τρίτο και το τέταρτο κόμμα. Είναι ένα ενδεχόμενο. Πιστεύω τον κύριο Τσίπρα, όταν λέει ότι δεν θα το διερευνήσει; Δεν τον πιστεύω. Είμαι πολύ ξεκάθαρος. Άρα, οι πολίτες οι οποίοι θα πάνε να ψηφίσουν στην πρώτη κάλπη, να γνωρίζουν ότι αριθμητικά αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να υπάρξει. Μπορεί να προέλθει και μία τέτοια κυβέρνηση, άσχετα αν αυτή τη στιγμή φαίνεται πολύ δύσκολο, διότι το προοδευτικό μέτωπο, το οποίο προσπαθεί να διαμορφώσει ο κ. Τσίπρας, δεν φαίνεται να έχει πολλούς αποδέκτες. Θεωρητικά, όμως, είναι ένα ενδεχόμενο που όλοι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει».

Η πόλωση

Σχετικά με τους υψηλούς τόνους στην πολιτική αντιπαράθεση και τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για “βαρβαρότητα” και “αντιδημοκρατική εκτροπή”, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο ίδιος μιλάει θετικά και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι επιλέγει τη στρατηγική της πόλωσης, με σκοπό «να συσπειρώσει το κοινό του, μπας και προσεγγίσει το ποσοστό το οποίο πήρε στις εκλογές του 2019». «Εγώ θα εξακολουθώ να μιλάω θετικά και είναι ένα ερώτημα για τον κ. Τσίπρα γιατί επιμένει σε αυτή την πόλωση. Γιατί αναλώνει όλο το χρόνο να μας λέει πόσο αντιδημοκρατικοί και κακοί είμαστε, να παρουσιάζει το άσπρο μαύρο;

Γιατί επιλέγει αυτή τη στρατηγική ο κύριος Τσίπρας; Εγώ προσωπικά έχω απάντηση: Γιατί με το ζόρι προσπαθεί να συσπειρώσει το κοινό του μπας και προσεγγίσει το ποσοστό το οποίο πήρε στις εκλογές του 2019. Γι’  αυτό το κάνει, όχι γιατί έχει πραγματική φιλοδοξία να κερδίσει τις εκλογές και να περάσει τη Νέα Δημοκρατία εκλογικά», είπε.  Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει αν μέσα του έχει αποφασίσει πότε θα γίνουν οι εκλογές και σημείωσε: «Έχω πει πολλές φορές οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη. Συν-πλην κάποιες εβδομάδες δεν νομίζω πως θα έχει και τόσο μεγάλη διαφορά στη φορά των πραγμάτων».

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές και ο Γιώργος Κασαπίδης

Σε ερώτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο πρωθυπουργός είπε ότι Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει εκ νέου τους εν ενεργεία περιφερειάρχες, που εκλέχθηκαν με τη στήριξή της και στο πλαίσιο αυτό θα στηρίξει και την εκ νέου υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη.

 

Πηγή