ΕΕ για ακρόαση τηλεφωνικών συνομιλιών: Δεν χρειάζεται εξατομικευμένη αιτιολογία για έκδοση άδειας

290

Σύμφωνα με την απόφαση του του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν συντρέχει παράβαση της υποχρέωσης αιτιολόγησης, εφόσον η έγκριση άδειας στηρίζεται σε λεπτομερές και εμπεριστατωμένο αίτημα.

Δεν είναι απαραίτητο να περιέχει εξατομικευμένη αιτιολογία η άδεια ακρόασης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως σημειώνει στην απόφασή του το ευρωπαϊκό δικαστήριο, δεν συντρέχει παράβαση της υποχρέωσης αιτιολόγησης εφόσον η απόφαση στηρίζεται σε λεπτομερές και εμπεριστατωμένο αίτημα της αρμόδιας ποινικής αρχής και οι λόγοι για τους οποίους χορηγήθηκε η άδεια συνάγονται ευχερώς και επακριβώς κατόπιν συνδυασμένης ανάγνωσης της αίτησης και της άδειας.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017, ο πρόεδρος του βουλγαρικού ποινικού δικαστηρίου ειδικών αρμοδιοτήτων χορήγησε, επί τη βάσει αιτιολογημένων, λεπτομερών και εμπεριστατωμένων αιτημάτων του επιβλέποντος εισαγγελέα, άδειες ακρόασης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων τεσσάρων φυσικών προσώπων τα οποία θεωρούνταν ύποπτα για τη διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων.

Στη συνέχεια, εις βάρος τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και η υπόθεση ήχθη εν τέλει ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου ειδικών αρμοδιοτήτων, το οποίο επελήφθη της ουσίας της υπόθεσης.

Με δεδομένο ότι το περιεχόμενο τέτοιων συνομιλιών επηρεάζει τη θεμελίωση κατηγορητηρίου το δικαστήριο οφείλει να ελέγξει προηγουμένως το κύρος της διαδικασίας.

Επομένως, με τη σημερινή απόφασή του το δικαστήριο της ΕΕ επισημαίνει ότι, σύμφωνα με την επίμαχη εθνική πρακτική, ο δικαστής ο οποίος χορήγησε την άδεια για την ακρόαση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων λαμβάνει την απόφασή του βάσει αιτιολογημένου και εμπεριστατωμένου αιτήματος που του παρέχει τη δυνατότητα να εξακριβώσει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας.

Επισημαίνει, δε, πως η πρακτική αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο νομοθετικών μέτρων τα οποία έχουν θεσπιστεί από τη Βουλγαρία. Παράλληλα, αναφέρεται ότι άπαξ ο ενδιαφερόμενος ενημερώθηκε για την ακρόαση των τηλεφωνικών του συνδιαλέξεων, η υποχρέωση αιτιολόγησης που προβλέπεται από την ΕΕ επιτάσσει τόσο ο ενδιαφερόμενος όσο και ο δικαστής που είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο της νομιμότητας της άδειας για την ακρόαση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων να είναι σε θέση να κατανοήσουν την αιτιολογία χορήγησης της άδειας.


Πηγή