Κ. Μητσοτάκης στην ΕΡΤ: Σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα – Θέλουμε να βοηθήσουμε την Τουρκία

290

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι ήταν υποχρέωση της Ελλάδας να σπεύσει σε βοήθεια της Γειτονικής Τουρκίας αι ότι δεν υπάρχει πίσω από αυτό καμία σκοπιμότητα.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν σεισμό που έχει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στην Τουρκία και την Συρία. Ήταν υποχρέωσή μας σε ανθρώπινο επίπεδο να σταθούμε δίπλα και να είμαστε από τους πρώτους. Ήταν κίνηση ανθρωπισμού και δεν είχε σκοπιμότητες» , είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε μιλώντας για την Τουρκία: «Έχω πει ότι δεν μας χωρίζει τίποτα από τον τουρκικό λαό . Υπό προϋποθέσεις μέσα από  την καταστροφή θα μπορούσε να είναι ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεων με την Τουρκία. Αυτό εναπόκειται στην τουρκική ηγεσία. Δεν αλλάζουν τόσο εύκολα οι πολιτικές ξέρετε.  Ήμουν από τους πρώτους και σε ευρωπαϊκό επίπεδο που τόνισα την ανάγκη να υπάρξει πιο στέρεη στήριξη στην Τουρκία και θα υπάρξει και διάσκεψη δωρητών. Θέλουμε να βοηθήσουμε να ορθοποδήσει η Τουρκία.

Συνάντηση με τον Ερντογάν

«Είχα προβλέψει ότι κάποτε θα συναντιόμουν με τον πρόεδρο Ερντογάν, αν συνεχίσουμε να είμαστε επικεφαλής των δύο χωρών. Δεν έκλεισα ποτέ την πόρτα διαλόγου. Το έκανε ο Ερντογάν με το Μητσοτάκης γιοκ. Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να λύσουμε τα βασικά ζητήματα τότε πάλι θα πρέπει να μπορούμε να συνυπάρχουμε και να μην υπάρχει η τοξικότητα που δηλητηριάζει τους δύο λαούς. Ωστόσο οι Τούρκοι αναγνώρισαν το περίσσευμα ψυχής που εξέπεμψε η Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Οι τουρκικές εκλογές δεν ξέρω αν θα αναβληθούν. Το Σύνταγμά προβλέπει μόνο ακραίες περιπτώσεις, πάντως αυτό που ίσως γίνει στην Τουρκία δεν αφορά τους δικούς μας σχεδιασμούς.»

Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την επίσκεψη Μπλίνκεν ο κ. Μητσοτάκης είπε  ότι με την Αμερική έχουμε στρατηγική σχέση που διάγει την καλύτερη εποχή της. Είναι μια αμοιβαία επωφελής σχέση. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον ρόλο περιφερειακής δύναμης στην Ελλάδα, ο ενεργειακός ρόλος της οποίας είναι σημαντικός ως παρόχου ενεργειακής ασφάλεια σε Βαλκάανια και Ευρώπη».

Τοποθετώντας, εκ νέου, τις εκλογές μέσα στην άνοιξη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε την πεποίθησή του για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία.

Για τις επερχόμενες εκλογές, την 2η κάλπη και την αυτοδυναμία αλλά και για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μετακινούνται προς τη Νέα Δημοκρατία, τόνισε ότι «πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Και η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία θα δώσει τελικά τις κοινοβουλευτικές αναλογίες, οι οποίες προκύπτουν από το εκλογικό σύστημα στο οποίο εμείς πιστεύουμε. Εγώ δεν πίστευα ποτέ στην απλή αναλογική, δεν την ήθελα. Θεωρώ ότι είναι προβληματική για τον τόπο και κατά συνέπεια θεωρώ ότι οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες θα προκύψουν από τη δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής. Δεν είμαι διατεθειμένος να συζητήσω οποιοδήποτε άλλο σενάριο». Σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, τόνισε ότι «συν πλην κάποιες εβδομάδες δεν θα κάνει μεγάλη διάφορα το πότε τελικά θα γίνουν εκλογές. Η κυβέρνηση αυτή εξαντλεί την τετραετία. Είχα δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσω την τετραετία. Εκλογές θα έχουμε κάποια στιγμή την άνοιξη».

Για το πρώτο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τους πλειστηριασμούς που υιοθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση, είπε ο Πρωθυπουργός. «Είναι τουλάχιστον υποκριτικό σήμερα να μας ασκούν κριτική αυτοί οι οποίοι νομοθέτησαν υπέρ των πλειστηριασμών και οι οποίοι ουσιαστικά έδωσαν τη δυνατότητα στους servicers, τα λεγόμενα funds, να μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις παρακολουθήσεις, είπε ότι σκοπός του Αλέξη Τσίπρα είναι να δημιουργήσει υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. «Καταλαβαίνω ότι ο κ. Τσίπρας κάνει μία διαχείριση της ήττας του αλλά υπάρχουν όρια στο πόσο μπορεί να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό», σημείωσε. «Είναι τουλάχιστον αστείο να συζητάμε σήμερα ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα Δημοκρατίας στη χώρα μας. Αυτοί που τα λένε με πρώτο τον κ. Τσίπρα έχουν ένα σκοπό. Και αυτός είναι να δημιουργήσουν υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. Ήδη το εννοούν. Θέλουν να μας πουν περίπου ότι οι πολίτες θα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και τελικά θα βγει η Νέα Δημοκρατία». Στην ερώτηση για το αν θα υπάρξουν υπόνοιες αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, απάντησε ότι «αν δείτε που οδηγεί η λογική κατάληξη των επιχειρημάτων τους δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα καταλήξουν να πουν και αυτό. Και είναι αδιανόητο αυτό γιατί αν έχουμε ένα κεκτημένο στη χώρα μας είναι το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας. Καταλαβαίνω ότι ο κ. Τσίπρας κάνει μία διαχείριση της ήττας του αλλά υπάρχουν όρια στο πόσο μπορεί να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό και υπάρχει μία ξεκάθαρη σύγκρουση με την πραγματικότητα που βιώνουν όλοι οι πολίτες».

Στο στόχαστρο του πρωθυπουργού και η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα επιχειρήσει μία κυβέρνηση ηττημένων. «Ο κ. Τσίπρας δεν διακρίνεται για τη σχέση του με την αλήθεια. Η κ. Κωνσταντοπούλου του είχε καταλογίσει ότι μπροστά του ο Πινόκιο είναι υπόδειγμα φιλαλήθειας. Ο κ. Τσίπρας λέει ότι δεν θα κάνει κυβέρνηση ηττημένων και βγαίνει ο κ. Σκουρλέτης σήμερα και λέει το ακριβώς ανάποδο. Κατά συνέπεια, δεν έχω αμφιβολία ότι αν μπορούσε ο κ. Τσίπρας με κάποιο τρόπο και ως ηττημένος να βρει κάποια πλειοψηφία που να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή θα διερευνούσε αυτό το ενδεχόμενο. Πολύ δύσκολο αριθμητικά; Όχι αδύνατο. Άρα οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό ως ενδεχόμενο υπάρχει. Δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να το αποκλείσει μαθηματικά».

Πηγή