Σε εγρήγορση οι Ένοπλες Δυνάμεις παρά τα μηνύματα κατευνασμού για την Τουρκία

273

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν κανονικά το πρόγραμμα των ασκήσεων με το βλέμμα πάντα στραμμένο στις κινήσεις της Τουρκίας.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μπορεί τα μηνύματα κατευνασμού που εκπέμπονται με αφορμή τον σεισμό στην Τουρκία και την απουσία εμπρηστικών δηλώσεων από την τουρκική κυβέρνηση να δημιουργούν έστω και χαραμάδες αισιοδοξίας για το μέλλον, οι Ένοπλες Δυνάμεις ωστόσο συνεχίζουν κανονικά όλα τα προγραμματισμένα γυμνάσια.

Από τη μία είναι το ΓΕΕΘΑ που προωθεί τις διεθνείς συνεκπαιδεύσεις στο πλαίσιο προώθησης της αμυντικής διπλωματίας της χώρας και από την άλλη τα Γενικά Επιτελεία που προτάσσουν την εγρήγορση και την ετοιμότητα των στελεχών τους.

Ένοπλες Δυνάμεις Ένοπλες Δυνάμεις Ένοπλες Δυνάμεις

Ήδη, εδώ και μέρες του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) έχει ξεκινήσει στην κοινή συνεκπαίδευση με τους Αμερικανούς στην Θράκη, με άρματα μάχης, στο πλαίσιο της άσκησης THRACIAN COOPERATION.

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) έχει από τη μεριά του τον Στόλο σε εγρήγορση, με τις ασκήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τη Δευτέρα 13 έως και την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε συνδυασμός τριών Ασκήσεων «ΑΣΤΡΑΠΗ 1/23», «ΒΡΟΝΤΗ 1/23» και «ΟΡΜΗ 1/23», στη θαλάσσια περιοχή Σαρωνικού, Μυρτώου και Δυτικών Κυκλάδων με συμμετοχή μονάδων των Διοικήσεων Φρεγατών, Υποβρυχίων, Ταχέων Σκαφών, Πλοίων Επιτήρησης, Αεροπορίας Ναυτικού και Υποβρυχίων Καταστροφών.

Ένοπλες Δυνάμεις Ένοπλες Δυνάμεις Ένοπλες Δυνάμεις

Όπως τονίζει σε σχετική του ανακοίνωση το ΓΕΝ, οι εν λόγω Ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τη διατήρηση και περαιτέρω επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων.

Σε ότι αφορά τη διάταξη των τουρκικών δυνάμεων, οι ναύσταθμοι της Μαρμαρίδας (Ακσάζ) και της Σμύρνης φαίνεται να έχουν αδειάσει με τα πολεμικά πλοία να βρίσκονται στα λιμάνια της Αλεξανδρέττας και της Μυρσίνας. Ωστόσο, έχουν μείνει κάποια πλοία στον ναύσταθμο της Νικομήδειας (Γκιολτσούκ). Στρατιωτικοί κύκλοι με τους οποίους επικοινώνησε το enikos.gr εκτιμούν ότι παρά το γεγονός πώς έχουν ακυρώσει όλες τις NAVTEX που είχε εκδώσει ο τουρκικός υδρογραφικός σταθμός Σμύρνης το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όμως δεν αποκλείεται να γίνει κάποια άσκηση μικρής κλίμακας, περιορισμένη στα τουρκικά χωρικά ύδατα για να δείξουν ότι παρά τις δυσκολίες μετά τον σεισμό παραμένει σε υψηλό επίπεδο το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων.

Πάντως, τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και η Πολεμική Αεροπορία ετοιμάζονται για συνεκπαιδεύσεις που προωθεί το ΓΕΕΘΑ με το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, που βρίσκεται από χθες στην βάση της Σούδας και θα παραμείνει στην Ελλάδα για μία εβδομάδα.

Πηγή