Άντονι Μπλίνκεν: «Νίκο, φίλε μου» -Θερμό κλίμα στη συνάντηση με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

263

Την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ κήρυξαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, Νίκος Δένδιας και ‘Αντονι Μπλίνκεν, σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έχει αυτή την ώρα ο Νίκος Δένδιας στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών, οι δύο υπουργοί κήρυξαν την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στις 10:30 θα λάβουν χώρα κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Ο τρίτος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου, Ελλάδας-ΗΠΑ είχε λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2021.

Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι: Περιφερειακά Ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.

Θερμό κλίμα στη συνάντηση Δένδια – Μπλίνκεν

Σε θερμό κλίμα ξεκίνησε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, τον οποίο ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκάλεσε «φίλε μου».

Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες πριν τον τέταρτο γύρο του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας ο Νίκος Δένδιας καλοσώρισε τον Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα επισημαίνοντας ότι από την προηγούμενη συνάντησή τους «βιώσαμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Το γεγονός ότι ανάμεσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις έδειξε ότι η συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ έχει γίνει πιο στενή» τόνισε ο κ. Δένδιας ο οποίος τόνισε ότι «η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας ενισχύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα»

Παράλληλα ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι στην ατζέντα θα τεθούν θέματα ασφάλειας, άμυνας, ανθρωπιστικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων αλλά και περιφερειακά ζητήματα.

«Υπάρχουν ακόμα πολλά νέα γεγονότα που έχουν γίνει από την τελευταία μας συνάντηση. Η συμμετοχή της Αλεξανδρούπολης στον αγωγό φυσικού αερίου ήταν πολύ σημαντική» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

«Νίκο φίλε μου» – Η υποδοχή του Μπλίνκεν στον Δένδια

«Νίκο φίλε μου σε ευχαριστώ πολύ» ξεκίνησε την δική του τοποθέτηση ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζοντας τη χάρα του βρίσκεται στην Αθήνα για να ξεκινήσει ο τέταρτος στρατηγικός διάλογος.

Συνάντηση Μπλίνκεν με Τσίπρα

Επίσης, σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 πμ στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».

Στο πρόγραμμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών περιλαμβάνεται και η ξενάγησή του στην Αρχαία Αγορά. Στη συνέχεια, ο Άντονι Μπλίκεν θα συναντηθεί με μέλη των ομάδων έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ που επέστρεψαν από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

Ακολούθως, θα εγκαινιάσει την επέκταση του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Χθες, Δευτέρα (20/2/23) ο κ. Μπλίνκεν είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπου και συζήτησαν για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, ενόψει και του 4ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, που αρχίζει σήμερα.

Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μπήκαν στην ατζέντα όλα τα ζητήματα της στρατηγικής συνεργασίας, της ενέργειας αλλά και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε την εκτίμηση της Ουάσιγκτον, για την -χωρίς αστερίσκους- στήριξη της Αθήνας στην Ουκρανία.

Είναι σταθερή η θέση της Ελλάδας, για ειρηνική επίλυση των διαφορών, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Το ρόλο της Ελλάδας στη διαδικασία απεξάρτησης της ενεργειακής Ευρώπης από τη Ρωσία, αναδεικνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγέτη στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και στη διασφάλιση της περιφερειακής κοινής χρήσης ενεργειακών πόρων. Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και η συμμετοχή της σε πολυμερείς διπλωματικές πρωτοβουλίες, όπως το «3+1» με την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ συν τις Ηνωμένες Πολιτείες, την καθιστούν επίσης σημαντικό εταίρο στην ενθάρρυνση του διαλόγου και των οικονομικών ευκαιριών στην Ανατολική Μεσόγειο».


Πηγή