Έλενα Κουντουρά: Ιστορικό πρώτο βήμα η έγκριση από το Συμβούλιο της προσχώρησης της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

257

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε χθες με ειδική πλειοψηφία την προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μετά από καθυστέρηση έξι ετών, και ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εκφράσει συμφωνία. Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά πρωτοστάτησε στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όλο το προηγούμενο διάστημα, με την έκθεση-ψήφισμα που κατάρτισε ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με σειρά παρεμβάσεων και ομιλιών στην Ολομέλεια, ζητώντας επιτακτικά από το Συμβούλιο να δείξει ισχυρή πολιτική βούληση ώστε να προχωρήσει άμεσα η κύρωση της Σύμβασης από την ΕΕ.

Ως μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων FEMM και εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση-ψήφισμα για τον «αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά» με βασικό ζητούμενο την κύρωση της Σύμβασης, έκανε την εξής δήλωση:

«Είμαι υπερήφανη που συνέβαλα καταλυτικά με την έκθεση μου και τις παρεμβάσεις μου, και που συνολικά με την πίεση όλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πετύχαμε αυτήν την ιστορική εξέλιξη.

Η απόφαση του Συμβουλίου να κυρώσει τη Σύμβαση, έρχεται με καθυστέρηση έξι ετών, έχει όμως ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα.

Πρόκειται για ένα ιστορικό πρώτο βήμα που αποτελεί σημαντική νίκη όλων των προοδευτικών πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του φεμινιστικού κινήματος και των προοδευτικών πολιτών στον αγώνα ενάντια στην συντήρηση και την οπισθοδρόμηση. Θα εξετάσουμε με προσοχή τη θέση του Συμβουλίου και θα συμβάλλουμε στη γρήγορη και αποτελεσματική κύρωσή της.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί το πιο ουσιαστικό, ισχυρό και ολοκληρωμένο εργαλείο για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ έχει βιώσει τον εφιάλτη της έμφυλης βίας, συχνά μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, χωρίς την αναγκαία προστασία, δικαίωση και στήριξη. Τα περιστατικά κακοποίησης πληθαίνουν και η θλιβερή λίστα των γυναικοκτονιών διαρκώς μεγαλώνει. Θρηνούμε θύματα από εγκλήματα που θα μπορούσαν να είχαν έγκαιρα αποτραπεί.

Η κύρωσή της από την ΕΕ προβλέπει ότι πλέον θα οριστούν ολοκληρωμένα νομικά και πολιτικά μέτρα για την πρόληψη αυτής της βίας και την προστασία και βοήθεια των θυμάτων, μεταξύ άλλων με τη συλλογή δεδομένων, την ευαισθητοποίηση, την ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης.

Αντιμετωπίζεται συγχρόνως η διάσταση της βίας με βάση το φύλο σε θέματα ασύλου και μετανάστευσης.

Θα ενισχυθεί επίσης το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στον τομέα του ποινικού δικονομικού δικαίου και συνολικά η εφαρμογή της Σύμβασης θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της επίτευξης της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς.»

Πηγή