Τσιάρας για πόθεν έσχες: Θα δημοσιεύονται και οι δηλώσεις των συζύγων των βουλευτών – Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

259

Θα γίνεται η δημοσιοποίηση των δηλώσεων πόθεν έσχες των συζύγων των βουλευτών, όπως διευκρίνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, σε παρέμβαση που έκανε κατά τη διάρκεια της συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Ζητώ τον λόγο για να διευκρινίσω ένα ζήτημα, για το οποίο βλέπω ότι παίρνει χώρο δημοσιότητας, αυτή τη στιγμή, με μια δυστυχώς παρελκυστική τακτική, η οποία επαναλαμβάνεται δυστυχώς συχνά, τελευταία», είπε ο υπουργός και προσέθεσε: «Όταν νωρίτερα βρισκόταν στο βήμα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, του διευκρίνισα ότι η δήλωση πόθεν έσχες των συζύγων υποχρέων, βεβαίως και θα δημοσιοποιείται. Παρόλα αυτά βλέπω να αναφέρεται ότι από την πλευρά τής κυβέρνησης, υποτίθεται υπάρχει πρόθεση να μην συμβεί αυτό. Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά. Το δηλώσαμε, από την πρώτη στιγμή, ότι θα γίνεται δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των συζύγων των υποχρέων. Τελεία και παύλα».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κώστας Ζαχαριάδης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε πως: «Κύριε Τσιάρα, εμείς σας το είπαμε απολύτως καλόπιστα εξ αρχής και εσείς καλόπιστα γνέψατε ”ναι”. Για να γίνει όμως μια κουβέντα νόμος, χρειάζεται να φέρετε μια νομοτεχνική. Περιμέναμε μισή ώρα. Λέμε ”καθυστέρησε ο υπουργός”. Περιμέναμε μια ώρα. Λέμε ”καθυστέρησε ο υπουργός”. Μιάμιση ώρα, δύο ώρες, δύομισι, τρεις ώρες. Είμαστε εδώ. Καλόπιστα πάλι. Φέρτε τη νομοτεχνική, να σταματήσουμε και εμείς να έχουμε αμφιβολίες. Τη νομοτεχνική».

Απαντώντας, ο κ. Τσιάρας είπε: «Κύριε Ζαχαριάδη, ενδεχομένως δεν έχετε παρακολουθήσει την πρακτική των συζητήσεων των νομοσχεδίων που αφορούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Γι’ αυτό τον λόγο και μόνο μπορώ να σας καταλάβω. Διαφορετικά, θα έλεγα ότι μάλλον περί άλλων τυρβάζετε».

«Ό,τι έχουμε προαναγγείλει και ό,τι έχουμε πει, πάντα αποτυπώνεται στις νομοτεχνικές βελτιώσεις. Και όλα αυτά είναι ζητήματα που σε μια ζώσα κοινοβουλευτική διαδικασία, ξέρετε καλά, ότι θέλουν και τον χρόνο τους και το περιθώριο, προκειμένου να εξαντληθούν, με βάση τη διατύπωση, μέχρι και της τελευταίας λέξεως. Και προφανώς δεν είναι και το μόνο ζήτημα που διατυπώνεται, μέσα από μια νομοτεχνική βελτίωση. Ξέρετε έρχεται συνολικά και όχι μόνο για ένα ζήτημα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όλα αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί θα αποτυπωθούν στις νομοτεχνικές βελτιώσεις», συμπλήρωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο κ. Μητσοτάκης βιάζεται να κρύψει τα πόθεν έσχες συζύγων των πολιτικών – Να αποσύρει άμεσα τη διάταξη η κυβέρνηση

Νωρίτερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς ακόμα και πρώτης κατοικίας όσων αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, φέρνει λίγο πριν τις εκλογές προς ψήφιση ένα επαίσχυντο νομοσχέδιο για το Πόθεν Έσχες, ώστε να μην υποχρεώνονται οι σύζυγοι πολιτικών να συνδημοσιεύουν τα εισοδήματά τους».

Με απλά λόγια, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «δίνει τη δυνατότητα στους πάσης φύσεως ‘Πάτσηδες’ ή σε όσους μπορεί να έχουν λάβει μαύρο χρήμα να παρανομούν μέσω των συζύγων τους, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να εξηγήσει αυτή τη σπουδή, να κρυφτούν τα πόθεν έσχες συζύγων των πολιτικών, δεδομένου ότι και ο ίδιος έχει ελεγχθεί για αντίστοιχη υπόθεση στο παρελθόν. Ποιους θέλει να καλύψει;».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ κάλεσαν την κυβέρνηση «να αποσύρει άμεσα αυτή τη διάταξη» και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, «να μην διανοηθεί να ρίξει το πολιτικό σύστημα της χώρας στο σκοτάδι της αναξιοπιστίας και της αδιαφάνειας για να κρύψει τις παρανομίες τις δικές του και των στελεχών του».

«Αρκετό κακό έκανε ήδη στους δημοκρατικούς θεσμούς», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή