Τι είδε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην «φωλιά» των αμερικανικών «θεριστών» στην Λάρισα

254

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στην Λάρισα, όπου βρίσκονται οι αμερικανικοί «θεριστές», συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ αναβαθμίζεται σημαντικά και μάλιστα ακόμη μία ελληνική βάση μετατρέπεται σε κόμβο στρατηγικής σημασίας.

Από το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022 μετασταθμεύουν στην Αεροπορική Βάση Λάρισας 8 Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη – UAV MQ-9 REAPER της USAFE με το προσωπικό υποστήριξής τους, στο πλαίσιο του υφιστάμενου και εν εξελίξει σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ για την προώθηση, υλοποίηση και διαρκή διεύρυνση των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με φίλες και σύμμαχες χώρες, και μετά από στενή και αγαστή συνεργασία των αρμοδίων Κλάδων του με τις Αμερικανικές αρχές.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι μεταστάθμευση έχει διάρκεια ενός έτους, κάτι που προβλέπεται να ενισχύσει την διαλειτουργικότητα, τις δυνατότητες και την αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ και έλαβε χώρα σύμφωνα με τις προβλέψεις υλοποίησης της Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA), καθώς και της Εφαρμοστικής Διευθέτησής της που υπεγράφη μεταξύ του ΓΕΕΘΑ και της US European Command (EUCOM) την 1 Νοεμβρίου 2021 .

Η παρουσία των κορυφαίων οπλισμένων αμερικανικών UAV με το παρατσούκλι «θεριστές» εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και μετά τους 12 μήνες, αφού αποτελεί κοινό μυστικό ότι στον σχεδιασμό Ελλάδας και ΗΠΑ είναι η μετατροπή της 110 Πτέρυγας Μάχης, στην Λάρισα, σε στρατηγικό κόμβο αμερικανικών και ελληνικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών.

Όπως είχαμε γράψει στο enikos.gr, στόχος του ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, είναι να μετατραπεί η 110 Π.Μ. σε φωλιά των ελληνικών UAVs. Και δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχει ήδη σκέψη αναβάθμισης των UAVs «ΠΗΓΑΣΟΣ» της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία κατασκευάζονται από την ΕΑΒ. Η αναβάθμιση αυτή μπορεί να γίνει σε συνεργασία με Ισραηλινούς, με στόχο τη μετατροπή των «ΠΗΓΑΣΟΣ» σε αεροσκάφη μάχης!

Ήδη, έχει αποφασιστεί η Ελλάδα να αποκτήσει 3 UAV – MQ9 στην έκδοση Guardian ενώ υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για την απόκτηση κι επιπλέον UAV του τύπου στην έκδοση Reaper.

Η τιμή του ενός UAV ανέρχεται στα 57 εκατ. δολάρια, όσο δηλαδή ενός F-16, τη στιγμή που ένα Bayraktar κοστίζει περίπου 5 εκατ. δολάρια. Αυτό και μόνο το στοιχείο δείχνει πόσο μεγάλη είναι η διαφορά τεχνολογίας μεταξύ αμερικανικού και τουρκικού UAV. Το MQ-9 έχει τη δυνατότητα να πετά για 40 ώρες, φέρει δύο κάμερες, η ακτίνα του ραντάρ είναι 250 χλμ. και έχει εμβέλεια δράσης από τη Λάρισα έως την… Κύπρο (1.850 χλμ.), με επιχειρησιακή οροφή τα 50.000 πόδια.

Με απλά λόγια, τα τουρκικά UAVs θα έχουν συνεχώς έναν απρόσβλητο «μεγάλο αδελφό» πάνω από το κεφάλι τους. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει η Realnews στο φύλλο της 5ης Ιουνίου, υπάρχει η σκέψη για την προμήθεια επιπλέον τριών αμερικανικών MQ-9 στην έκδοση Reaper, δηλαδή του πολεμικού τύπου που μπορεί να μεταφέρει μέγιστο φορτίο βάρους 1.800 κιλών. Αυτό μεταφράζεται σε 7 έως 10 πυραύλους.

Ο σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ δεν περιλαμβάνει απλά την απόκτηση κάποιων UAVs προκειμένου να ανασχέσει την όποια τουρκική απειλή, αλλά τη δημιουργία ενός σμήνους με πολυεπίπεδο τρόπο δράσης.

Με την απόκτηση των MQ-9, η Πολεμική Αεροπορία θα ξεφύγει από την κατηγορία των MALE UAVs (δηλαδή των Medium-altitude long-endurance unmanned aerial vehicle) που έχουν επιχειρησιακό υψόμετρο από 19.000 έως 30.000 πόδια. Όμως, η λίστα που εξετάζεται περιλαμβάνει τόσο την απόκτηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης όσο και μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναγνώρισης.

Στην «φωλιά»

Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε σήμερα την 110 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Παρόντες ήταν επίσης ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. George Tsunis.

Ο κ. Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον Διοικητή της 110 ΠΜ Σμήναρχο (Ι) Αργύριο Μουστρούφη για τις τρέχουσες δραστηριότητες και το επιχειρησιακό έργο της και συνομίλησε με ιπτάμενους, τεχνικούς και διοικητικά στελέχη της Πτέρυγας.

Επιπρόσθετα, ο κ. Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να δει από κοντά και να ενημερωθεί για τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) MQ-9 REAPER της USAFE και να μάθει λεπτομέρειες για το οπλικό σύστημα, που η χώρα μας βρίσκεται στο στάδιο απόκτησής του.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στην 110 ΠΜ, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, μετέβη στις έδρες των 303 και 304 Προκεχωρημένων Εργοστασίων Βάσης (ΠΕΒ) στη Λάρισα και στο Βελεστίνο Μαγνησίας αντίστοιχα.

Τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κατά την επίσκεψή του στα δύο εργοστάσια υποδέχτηκε ο Διοικητής της Διοίκησης Στρατιωτικών Εργοστασίων της ΑΣΔΥΣ Ταξίαρχος Γεώργιος Ουρουμίδης.

Στο 303 ΠΕΒ, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας περιηγήθηκε στους χώρους και τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και ενημερώθηκε από τον Διοικητή, Συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Μπουρή, για το έργο της ενώ παρακολούθησε επίδειξη εκθεμάτων κατασκευών και καινοτόμων εφαρμογών που εξελίσσει το εργοστάσιο.

Στο 304 ΠΕΒ ο κ. Χαρδαλιάς ενημερώθηκε από τον Διοικητή του, Συνταγματάρχη Σωτήριο Αργυρόπουλο, για το επισκευαστικό έργο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το εργοστάσιο ενώ περιηγήθηκε και στους χώρους των επισκευαστικών τμημάτων και των εγκαταστάσεων.

Και στα δύο στρατιωτικά εργοστάσια ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με στελέχη και πολιτικό προσωπικό.
  

Πηγή