Τα ελληνικά ναυπηγεία απέκτησαν την δική τους Ένωση κι ετοιμάζονται να «χτυπήσουν» την Τουρκία

265

Με μια κίνηση – ματ, η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία συνασπίστηκε κι ετοιμάζεται να αλώσει το κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς που τόσο καιρό εκμεταλλευόταν η Τουρκία.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Κι εγένετο η «Ένωση Ελληνικών Ναυπηγείων» (Ε.Ε.Ν.). Έπειτα από μία ανακοίνωση – βόμβα που εξέδωσε ο αμερικανικός ναυπηγικός όμιλος ΟΝΕΧ, με την οποία γνωστοποιούσε την αποχώρηση από τον Σύνδεσμο Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες.

Μια μέρα μετά τον στρατηγικό διάλογο μεταξύ ΗΠΑ- Ελλάδα που στην κορυφή ήταν τον θέμα DFC- ONEX Elefsis shipyards για την ενεργειακή μετάβαση – ενεργειακή ασφάλεια, ανακοινώθηκε η ίδρυση της ΕΕΝ.

Πρόκειται για τον φορέα, που εκφράζει επιχειρηματικά επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην κατασκευή πλοίων, τη ναυπηγική βιομηχανία και τις προμήθειες υλικών και συσκευών για πλοία.

Επί της ουσίας, η Ένωση έρχεται για ορθώσει ανάστημα απέναντι στην τουρκική ναυπηγική βιομηχανία, η οποία τις τελευταίες δύο δεκαετίες βρήκε πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης, εκμεταλλευόμενη την απουσία της ελληνικής βιομηχανίας από τις εξελίξεις και την παρακμή μεγάλων ναυπηγείων.

Η αποκρατικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, το σχέδιο διάσωσης της αμερικανικής ΟΝΕΧ στην Ελευσίνα και το ήδη επιτυχημένο μοντέλο στα Ναυπηγεία Σύρου έφεραν αναπόφευκτα τις εξελίξεις, εν μέσω καταγγελιών ότι «ο ΣΕΚΠΥ είτε αδυνατεί, είτε δεν επιθυμεί να υπηρετήσει την πραγματική του αποστολή – Ο σκοπός μιας σύγχρονης, ισχυρής Αμυντικής Βιομηχανίας βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις πρακτικές και τη στρατηγική του Συνδέσμου».

Η πρώτη συνεδρίαση των ιδρυτικών μελών πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ), το οποίο και θα φιλοξενήσει τον εν λόγω Φορέα, τη σύσταση του οποίου αποφάσισαν οι 25 εταιρείες που συμμετείχαν.

Στη συνεδρίαση μπήκε το βασικό πλαίσιο που θα δραστηριοποιηθεί ο Φορέας, έγινε μια πρώτη χαρτογράφηση των στόχων και αποφασίστηκε η σχηματοποίηση καταστατικού, το οποίο, κατά το προσεχές διάστημα, θα κατατεθεί προς επικύρωση στις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ομίλου ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας, περιέγραψε τους βασικούς στόχους της Ένωσης, ενώ παρουσίασε και τη δυναμική που θα προσδώσει στο cluster, το οποίο βρίσκεται στα «σκαριά», για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και την υποστήριξη των ναυπηγείων από επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία στην παραγωγή υλικών που αφορούν στις ναυπηγήσεις ή στην συντήρηση των πλοίων.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, τόνισε ότι το εγχείρημα αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο στη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα εξωστρεφούς πολιτικής από τον νέο φορέα, ο οποίος θα κληθεί να συμβάλει στην ανανέωση του ναυπηγικού τομέα, με τη συμμετοχή του συνόλου των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στην Ένωση, αλλά και να απαλείψει στρεβλώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο, που λειτούργησαν ανασχετικά στην ανάπτυξή της.

Στην πρώτη συνεδρίαση μετείχε, επίσης, η γενική γραμματέας Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Βίκυ Λοΐζου, η οποία χαιρέτισε την εν λόγω πρωτοβουλία, εστιάζοντας στην επιχειρηματική εξωστρέφεια.