Παύλος Πολάκης: Το σκεπτικό της απόφασης για μη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και τα σενάρια για το μέλλον του

281

Την Πέμπτη κρίνεται οριστικά το πολιτικό μέλλον του Παύλου Πολάκη, έπειτα από την ομόφωνη απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο εισηγείται να τεθεί εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Χανίων, μετά την άθλια επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος δημοσιογράφων, δικαστών, τραπεζιτών και του επικεφαλής της ΑΑΔΕ.

Την τελική απόφαση για τη συμμετοχή ή μη του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των επερχόμενων εκλογών αναμένεται να λάβει την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση θα δώσει το «παρών» και ο ίδιος ο βουλευτής Χανίων. Από την παρουσία του Παύλου Πολάκη στην Πολιτική Γραμματεία, πιθανώς θα κριθεί και το μέλλον του στον ΣΥΡΙΖΑ, αν δηλαδή θα συνεχίσει να αποτελεί μέλος του κόμματος ή όχι. Σε αυτή τη φάση η διαγραφή θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο, όμως δεν είναι βέβαιη.

Στην κλειστή συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου, οι πληροφορίες της εφημερίδας “Τα Νέα” αναφέρουν ότι τόσο εκείνοι που ήταν υπέρ της πιο σκληρής γραμμής όσο και εκείνοι που ήταν πιο ήπιοι στις τοποθετήσεις τους όσον αφορά στην επόμενη μέρα του Παύλου Πολάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν υπέρ του θεσμικού πλαισίου του κόμματος – καθώς από το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπονται διαγραφές «με εντολή προέδρου», άρα η θεσμική διαδικασία κρίθηκε απαραίτητη. Με βάση το καταστατικό το Εκτελεστικό Γραφείο μπορεί να εισηγηθεί τη μη συμμετοχή του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια στην Πολιτική Γραμματεία, δεν μπορεί ωστόσο να υπάρξει εισήγηση για την Επιτροπή Δεοντολογίας, γι’ αυτό και δεν υπήρξε «κατεύθυνση».

Ωστόσο, το ερώτημα εν όψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας, που θα γίνει ή την Παρασκευή ή το Σάββατο, έχει να κάνει με τη βαρύτητα της «ποινής» που θα αποφασιστεί. Aν τελικά επιλεγεί η σκληρή γραμμή, θα μιλάμε για διαγραφή του Παύλου Πολάκη από το κόμμα, ενώ αν επικρατήσουν εκείνοι που προκρίνουν μια πιο συμβιβαστική λύση, τότε ανοίγει “παράθυρο” για αναστολή της κομματικής ιδιότητας του μέλους για ορισμένο χρονικό διάστημα, έως έναν χρόνο, για σύσταση ή επίπληξή του.

Για να υπάρξει απόφαση στην Επιτροπή Δεοντολογίας χρειάζεται πλειοψηφία 2/3 – εντός του 15μελούς οργάνου περίπου 4 θεωρούνται της “γραμμής Πολάκη”, ενώ στο όργανο όπου προεδρεύει ο Αντώνης Κοτσακάς συμμετέχει και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Μιχάλης Καλογήρου.

Σημειώνεται ότι επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Παπαδημούλης, ο κ. Φίλης, ο κ. Κατρούγκαλος, έχουν ταχθεί υπέρ της άποψης ότι προεκλογικά δεν περισσεύει κανείς και δεν είναι καλό να διαγραφεί ο κ. Πολάκης. Αν επιλεγεί λοιπόν μια πιο μεσοβέζικη λύση αυτή θα είναι η αναστολή της ιδιότητας μέλους, για να επανεξεταστεί το θέμα μετεκλογικά.

Η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ για τον Παύλο Πολάκη:

«Η απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να παραπεμφθεί ο σύντροφος Παύλος Πολάκης, μετά την κρίση που προκάλεσαν οι πρόσφατες αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην Επιτροπή Δεοντολογίας ήταν ορθή και επιβεβλημένη.

Θα κριθεί από αυτή, με ηρεμία, ψυχραιμία και δικαιοσύνη, όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό κόμμα, που διέπεται από κανόνες και αρχές. Προτεραιότητα όλων των στελεχών του κόμματος, πριν τη κρίσιμη μάχη, είναι να προστατεύσουμε το κόμμα από τη τοξικότητα και τη διαστρέβλωση του αντιπάλου.

Προτεραιότητα όλων των στελεχών του κόμματος είναι η μάχη και η νίκη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η νίκη όμως απαιτεί από όλους όσους δίνουμε τη μάχη στη πρώτη γραμμή, πολιτική εμπιστοσύνη και ενότητα. Απαιτεί καθαρές διατυπώσεις και καθαρές θέσεις. Τις συλλογικές θέσεις. Απαιτεί να βάζουμε το εμείς πάνω από το εγώ.

Και απαιτεί να μην δίνουμε τις κρίσιμες ώρες δικαιώματα αντίπαλο. Στη συλλογική μας λειτουργία δεν νοούνται τελεσίγραφα. Δεν νοείται η αμφισβήτηση της συλλογικής μας θέλησης να συγκρουστούμε με τους παρακρατικούς μηχανισμούς και την πολιτική λεηλασίας της κοινωνίας που εφαρμόζει το καθεστώτος Μητσοτάκη.

Σε αυτό το πλαίσιο το Εκτελεστικό Γραφείο ομοφώνως εισηγείται στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, που θα συνεδριάσει μεθαύριο Πέμπτη, τη μη συμμετοχή του συντρόφου Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια του κόμματος ενόψει της επόμενης κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.

Υπογραμμίζουμε τέλος ότι συλλογικά θα σταθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια εισαγγελικής παρέμβασης και ποινικοποίησης των πολιτικών απόψεων, όσο και αν διαφωνεί κανείς μαζί τους».​

Τσίπρας: Εγώ αποφάσισα την παραπομπή και καθαίρεση Πολάκη

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο ζήτημα που έχει προκύψει με τον Παύλο Πολάκη, τονίζοντας πως ο ίδιος αποφάσισε την παραπομπή και καθαίρεση του βουλευτή Χανίων.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανέφερε ότι « Το καταστατικό μου δίνει την δυνατότητα ως πρόεδρος του κόμματος να παραπέμψω ένα στέλεχος αν κρίνω ότι αυτό προστατεύει την συλλογική μας προσπάθεια. Στα σοβαρά δημοκρατικά κόμματα δεν είναι όργανο δεοντολογίας ο πρόεδρος για να επιβάλει ποινές, υπάρχουν συγκροτημένα όργανα δεοντολογίας, αλλά δίνουν την δυνατότητα στον πρόεδρο να προστατεύει, όταν κρίνει, τις συλλογικές θέσεις και την συλλογική προσπάθεια».

Ο Παύλος Πολάκης «παραπέμπεται λοιπόν στην Επιτροπή Δεοντολογίας για τον λόγο του ότι ανήρτησε κάποιες προγραμματικές θέσεις και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου, που απέχουν από τις συλλογικά επεξεργασμένες δικές μας θέσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του κράτους, τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την λειτουργία των θεσμών».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα έρθει στην διακυβέρνηση του τόπου ούτε για να γκρεμίσει ούτε για να εκδικηθεί, θα έρθει για να δημιουργήσει, για να χτίσει δομές εμπιστοσύνης, δομές αξιοκρατίας, δομές λογοδοσίας. Ναι, είναι κοινή διαπίστωση ότι αυτή η κυβέρνηση έχει καταρρακώσει το κράτος Δικαίου στη χώρα, έχει χειραγωγήσει την Δικαιοσύνη, έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο στον χώρο της ενημέρωσης, αυτό δεν αντιμετωπίζεται με προγραφές, ούτε με λιγότερη ελευθερία λόγου και έκφρασης των δημοσιογράφων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «έχω ευθύνη να προστατεύσω και το κόμμα μου και την παράταξη μου αλλά κυρίως έχω ευθύνη να προχωρήσω μπροστά για τη νίκη στις εκλογές».

 

 

Πηγή