Θεοδωρικάκος για Τέμπη: « Όλα στο φως – Υποχρέωσή μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε»

260

Τέμπη: «Η μέριμνα του κράτους απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, θα είναι σημαντική», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Για «συγκλονιστική τραγωδία» στα Τέμπη, έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ τόνισε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή την τραγωδία ενωμένοι.

«Δεν πρέπει να ‘τσακωνόμαστε σαν τα τσακάλια’, να μαζέψουμε τα κομμάτια μας και να βρούμε όλη την ευθύνη για την τραγωδία. Αν θέλουμε να πάμε παρακάτω, πρέπει να αποδοθούν ευθύνες», είπε σχετικά σημειώνοντας πως, «το αίτημα είναι καθολικό από όλη την κοινωνία, είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Πρέπει να έρθουν όλα, όλα στο φως».

Ο υπουργός ανέφερε πως είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση του κόσμου, ωστόσο, η κυβέρνηση ζητά η Δικαιοσύνη να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Όσον αφορά στους γονείς των θυμάτων, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «πήγαμε να στηρίξουμε τους γονείς, αλλά τι να στηρίξεις; Τι να πεις σε αυτούς τους ανθρώπους; Ό,τι περνάει από το χέρι μας, θα γίνει. Η μέριμνα του κράτους απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, θα είναι σημαντική. Είναι αυτονόητη υποχρέωσή μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά και για να αποδοθούν οι ευθύνες, όπου υπάρχουν».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως δεν έχει έρθει «η ώρα για πολιτικές αντιπαραθέσεις, πρέπει να προχωρήσουμε παρακάτω. Ας ηρεμήσουμε λίγο σε αυτήν τη χώρα. Πρέπει να υπάρχει ένας αναστοχασμός για το πώς πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα».

Συμπλήρωσε, δε, πως «προφανώς υπάρχουν ανθρώπινα λάθη, αλλά πρέπει να βγουν όλα στο φως. Να υπάρξει πλήρης απόδοση ευθυνών. Το πρόβλημα πρέπει να κοιταχτεί κατάματα, τι έχουμε κάνει για να βελτιώσουμε την κατάσταση και τι έχει γίνει. Κανείς μα κανείς δεν μπορεί να κάνει τον ανίδεο ή τον ανήξερο. Δεν ήταν μέχρι χθες καλό το τρένο και το χάλασε κάποιος τώρα».

Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στο ότι «είδαμε φως μέσα στο σκοτάδι, νέους που βοήθησαν, αστυνομικούς, πυροσβέστες, διασώστες, ανθρώπους που σχημάτισαν ουρές για αίμα, τα νέα παιδιά με τις τσάντες και τις διαδηλώσεις».

Σχετικά με την ταυτοποίηση των θυμάτων, ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγησε ότι «την πρώτη μέρα κλιμάκια της αστυνομίας πήραν DNA από συγγενείς, 56 στο σύνολό τους. Από τη δουλειά που έγινε στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια, 55 ταυτοποιήθηκαν. Υπάρχει μία περίπτωση μίας κοπέλας που έχει δώσει DNA αλλά δεν έχει βρεθεί ίχνος της πουθενά. Και υπάρχει και DNA ενός άλλου ανθρώπου, τον οποίον όμως δεν έχει αναζητήσει κανείς».

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της εταιρείας για την ταυτοποίηση των επιβατών μέσω των ηλεκτρονικών εισιτηρίων, είπε πως, «δεν θέλω να σχολιάσω τις απαντήσεις της εταιρείας, καθώς το βράδυ εκείνο στη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχείρησης η εταιρεία ήρθε πολύ αργά. Θα πρέπει σε κάθε μαζική μεταφορά να είναι γνωστή η ταυτότητα των ανθρώπων».

Ο κ. Θεοδωρικάκος βρέθηκε στη Λάρισα, εκεί όπου οι γονείς περίμεναν να μάθουν τα νέα για τα παιδιά τους και περιέγραψε την εικόνα που αντίκρισε. «Αυτή η εικόνα (των γονιών) θα με συνοδεύει μέχρι να φύγω από τη ζωή. Δεν υπάρχει. Συζήτησα με μερικούς από τους ανθρώπους προσπαθώντας να τους στηρίξω, πώς να τους στηρίξεις. Δεν είναι θέμα προς συζήτηση, αλλά συναισθήματα που συνοδεύουν τον καθένα», είπε.

Τέλος, όσον αφορά στη συνομιλία του με τον Τούρκο ομόλογό του, είπε πως «έχουμε έρθει σε επικοινωνία και πιο κοντά με τον Σοϊλού μετά τον σεισμό. Τότε τον πήρα για συλλυπητήρια και τώρα κατά βάση έπραξε κι εκείνος το ίδιο».


Πηγή