Ιστορικό χαμηλό πενταετίας στον ακήρυχτο «πόλεμο» του Αιγαίου

301

Ο φονικός σεισμός στην Τουρκία γκρέμισε και το μπαράζ προκλητικότητας από αέρος στο Αιγαίο.

του Χρήστου Μαζανίτη

Τον Φεβρουάριο που μας πέρασε καταγράφηκε ιστορικό χαμηλό πενταετίας στις παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών του Εθνικού Εναέριου Χώρου, στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, μέχρι και τις 6 Φεβρουαρίου – οπότε και σημειώθηκε ο φονικός σεισμός των 7.8 Ρίχτερ – είχαν καταγραφεί 59 παραβιάσεις του ΕΕΧ και 14 εμπλοκές τουρκικών F-16 από ελληνικά μαχητικά.

Λίγες ημέρες μετά τον σεισμό καταγράφηκαν 104 παραβιάσεις του ΕΕΧ, στα όρια όμως με τον Τουρκικό Εναέριο Χώρο ενώ από τις 14 Φεβρουαρίου έως και σήμερα επικρατεί η απόλυτη ηρεμία.

Στο ενημερωτικό σημείωμα του ΓΕΕΘΑ προς το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται κάθε μέρα η φράση: «Μηδενική Τουρκική Πτητική Δραστηριότητα στο FIR Αθηνών».

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ηρεμίας, μόλις τον Ιανουάριο του 2023 είχαν καταγραφεί 978 παραβιάσεις του ΕΕΧ, 74 εμπλοκές τουρκικών μαχητικών από τις σκληρές αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά και 21 υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά.

  • Τον Φεβρουάριο του 2022, είχαν σημειωθεί 446 παραβιάσεις του ΕΕΧ, 22 εμπλοκές τουρκικών μαχητικών από τις σκληρές αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά και 12 υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά.
  • Τον Φεβρουάριο του 2021, 227 παραβιάσεις του ΕΕΧ, 8 εμπλοκές και 3 υπερπτήσεις.
  • Τον Φεβρουάριο του 2020, 541 παραβιάσεις του ΕΕΧ, 67 εμπλοκές και 54 υπερπτήσεις. Ήταν ο μήνας που ξέσπασε η απόπειρα εισβολής μεταναστών στον Έβρο.
  • Τον Φεβρουάριου του 2019, 245 παραβιάσεις του ΕΕΧ, 16 εμπλοκές και 0 υπερπτήσεις.
  • Τέλος, τον Φεβρουάριο του 2018, 377 παραβιάσεις του ΕΕΧ, 3 εμπλοκές και 6 υπερπτήσεις.

Σε ότι αφορά τον Μάρτιο, το «μηδενικό σερί» συνεχίζεται. Σε κάθε περίπτωση πάντως ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν εφησυχάζει αλλά εκμεταλλεύεται στο έπακρο το παράθυρο ευκαιρίας που εμφανίστηκε για την εξοικονόμηση πόρων και την συντήρηση κρίσιμων μέσων.

Πηγή