Τραγωδία στα Τέμπη: Ενισχύεται η αντισυστημική ψήφος – Τι λέει ο Δημήτρης Μαύρος στον Realfm 97,8

257

Για το πώς θα μπορούσε η τραγωδία στα Τέμπη να επηρεάσει το πολιτικό σκηνικό, μίλησε ο Δημήτρης Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της MRB, στο κεντρικό μαγκαζίνο του Realfm, με τον Νίκο Στραβελάκη και την Ελισάβετ Σαλαμάρα.

«Τρέχουν έρευνες πολλές αυτή τη στιγμή και υπάρχει ένας προβληματισμός αν επιτρέπεται να τις δείξει κανείς ή όχι. Αν δείξεις την έρευνα μπορεί κάποιος να πει εδώ ο κόσμος καίγεται κι εσύ παίζεις με κυνισμό, στοιχεία ερευνών. Από την άλλη μεριά βεβαίως πρέπει να αρχίσουν οι μετρήσεις, γιατί είμαστε σε προεκλογική περίοδο και πρέπει να μετρήσουμε τα σημεία της νέας έναρξης.

Η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει το σοκ και το μόνο που μου επιτρέπεται να σας πω είναι ότι επειδή μετράμε τα συναισθήματα των Ελλήνων, εδώ και πάρα πολλά, πάρα πολλά χρόνια, τα μετράμε και σε αυτή την συγκυρία. Και το μόνο που έχω να σας πω είναι ότι η οργή που ήταν στο ίδιο ποσοστό με το φόβο γύρω στο 46% και κάτι, τώρα έχει εκτοξευτεί μόνη της και πλησιάζει στο 70%. Έχει τραβήξει από τα άλλα δύο συναισθήματα, που είναι ο φόβος και η απογοήτευση/παραίτηση. Αυτό είναι ενδεικτικό για το τι συμβαίνει και προσπαθούμε, ειλικρινά, όλοι να καταλάβουμε τι συμβαίνει, αλλά κυρίως τι είναι αυτό που θα συμβεί», είπε ο κ. Μαύρος και συνέχισε: «Γιατί οφείλουμε να πούμε ότι υπάρχουν σκέψεις στην Ελλάδα, τρεις μέρες το ένα θαύμα, τέσσερις το μέγα θαύμα. Άρα θα συμβεί αυτό ή τώρα είναι πολύ πιο παθολογικό το φαινόμενο;»

«Φαινόμενο Τεμπών»

Στο ερώτημα κατά πόσον αυτό θα μπορούσε να καταλαγιάσει αν γίνουν αργότερα οι εκλογές, ή όχι, ο κ. Μαύρος είπε ότι «αν πάμε σε εκλογές σύντομα -και δεν σας κρύβω ότι υπάρχουν κάποιες τάσεις στον κόσμο κάντε τώρα εκλογές, όχι για να προστατεύσουν την κυβέρνηση, αλλά κάντε τώρα για να δείτε τι έχει να γίνει.  Άρα δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε το τοπίο και ούτε ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί μέχρι τις εκλογές. Διότι μπορεί να βγουν κάποια στοιχεία από την Επιτροπή. Μπορεί να βγει κάτι άλλο. Από εκεί που ήμασταν σε φαινόμενο Πολάκη, τώρα είμαστε σε φαινόμενο Τεμπών, σε πολιτικό επίπεδο. Άρα δεν μπορεί να ξέρει κανείς τι μπορεί να συμβεί.»

Η αντισυστημική ψήφος και το αμορτισέρ

Στο ερώτημα κατά πόσον αυτή η οργή μπορεί να μεταφραστεί σε αντισυστημική ψήφο, δηλαδή να επηρεάσει την τελική απόφαση,  των αναποφάσιστων ή και άλλων και τώρα να ψηφίσουν άλλα μικρότερα κόμματα, να έχουμε δηλαδή ψήφο διαμαρτυρίας, ο κ. Μαύρος απάντησε θετικά. «Εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα. Σκεφτείτε το πιο αντισυστημικό κόμμα στην Ελλάδα, ποιο είναι;», ρώτησε ο κ. Μαύρος. Ειδικά για το κόμμα Κασιδιάρη, ο κ. Μαύρος είπε: «Βλέπουμε φαινόμενα ενδεχόμενης ενίσχυσης αυτού του κόμματος.  Άρα θέλει διαχείριση και σοφία. Δεν θέλει σπασμωδικές κινήσεις. Και θέλει ηρεμία και νηφαλιότητα από όλους του πολιτικούς δρώντες», είπε ο κ. Μαύρος και τόνισε ότι αν η διαχείριση γίνει όχι με συναινετικούς όρους, αλλά με συγκρουσιακούς, τότε το φαινόμενο της αντισυστημικής ψήφου «θα το εκτινάξει, όχι απλώς θα το εντείνει». «Γι’ αυτό και βλέπετε ότι υπάρχουν κάποιες πολιτικές επιλογές στην πολιτική σκηνή, που λένε εγώ θα γίνω αμορτισέρ. Δεν θα επιτίθεμαι, θα απορροφώ κραδασμούς. Το οποίο λειτουργεί υπέρ όσων το υιοθετούν», είπε.

Ο κ. Μαύρος εξήγησε ότι η «οργή είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να μην διαπερνά όλες τις ηλικίες. Είναι οριζόντια. Όμως υπάρχει μια ροπή προς τις νεότερες ηλικίες, οι οποίες ταυτίζονται με τα θύματα. Είναι δύο οι ηλικιακές ομάδες που υποφέρουν από το φαινόμενο που αντιμετωπίζουμε, αυτήν την τραγωδία. Είναι οι νέοι που ταυτίζονται με τα θύματα και είναι οι αντίστοιχες ηλικίες των γονέων αυτών των παιδιών», κατέληξε ο κ. Μαύρος.



Πηγή