Παιδο-ογκολογικό Κέντρο: Με τις ψήφους της ΝΔ, στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα

250

Στην Ολομέλεια της Βουλής, για συζήτηση και ψήφιση, εισάγεται την επόμενη εβδομάδα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τη «Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”». 

Ολοκληρώθηκε σήμερα, Πέμπτη (09/03/2023), στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, για τη μετατροπή της μονάδας «ΕΛΠΙΔΑ» σε ογκολογικό κέντρο ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), με την ενσωμάτωση των ογκολογικών τμημάτων των δύο νοσοκομείων Παίδων σε αυτό. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της Αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του και εισάγεται στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα. Ειδικότερα, «υπέρ» του νομοσχεδίου ψήφισε η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε. ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους για τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 το καταψήφισαν.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Νεοκλής Κρητικός και κατά τη δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου ζήτησε την υπερψήφισή του, λέγοντας πως κατά τη συζήτηση τους στην Επιτροπή «ξεκαθαρίστηκαν σημεία τα οποία είχαν προκαλέσει ερωτήματα». Αντιτάχθηκε στην άποψη ότι η αλλαγή του νομικού προσώπου στο Παιδο-ογκολογικό Κέντρο, αποτελεί την κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίησή του, αντιθέτως θα του δώσει ευελιξία και ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής μας. Ως προς το θέμα των μεταμοσχεύσεων, το οποίο επίσης ρυθμίζει το νομοσχέδιο, είπε ότι αναβαθμίζεται η διαδικασία, δημιουργώντας προϋποθέσεις για καλύτερα αποτελέσματα με μικρότερο δημοσιονομικό κόστος. Παράλληλα, παρατείνονται τα έκτακτα μέτρα μέχρι και τις 30 Ιουνίου του 2023 στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, επανέλαβε τη διαφωνία με τον χαρακτήρα του Ογκολογικού Παιδιατρικού Κέντρου σε ΝΠΙΔ, σημειώνοντας ότι εάν ισχύει αυτό που υποστηρίζει ο υπουργός Υγείας ότι δεν αλλάζει τίποτα στα εργασιακά των εργαζομένων και στη χρηματοδότησή του, τότε για ποιο λόγο γίνεται αυτή η αλλαγή. «Σε τι θα συνεισφέρει σε ένα Κέντρο αναφοράς αναγνωρισμένο και ενταγμένο στα ευρωπαϊκά δίκτυα, με κλινικές μελέτες», ανέφερε. Κατά την άποψή μας, υποστήριξε ο βουλευτής «δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση σε αυτή την αλλαγή» και πρόσθεσε πως «για εμάς, αλλαγή νομικού καθεστώτος σημαίνει πρώτον, συγκεντρωτική διοίκηση χωρίς εκπροσώπηση γιατρών και εργαζομένων, δημιουργεί έλλειμμα διαφάνειας, δημόσιας λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου». Αντιθέτως, σημείωσε, «προωθείτε το ιδιωτικοοικονομικό μάνατζμεντ, στο να έρθουν ιδιωτικά συνεργεία για τις υποστηρικτικές υπηρεσίες των νοσοκομείων και στις πρόσθετες χρεώσεις των ασθενών». Τόνισε πως «είναι απολύτως προφανές ότι εδώ έχουμε μια προσπάθεια σταδιακής διολίσθησης και μετάλλαξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας». Για το θέμα των μεταμοσχεύσεων ανέφερε πως «επί της στρατηγικής, επί της κατεύθυνσης, του νέου θεσμικού πλαισίου είμαστε σύμφωνοι, είναι όμως πίσω από την αρχική εισήγηση που είχε κάνει η αρμόδια επιστημονική επιτροπή, είναι κατώτερο των αναγκών της χώρας».

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης, σε σχέση με το νέο Ογκολογικό Κέντρο ανέφερε πως «είναι άξιο απορίας τι θα επιτύχει το νέο νομικό πλαίσιο του ΝΠΙΔ». Τόνισε πως οι δύο υφιστάμενες Ογκολογικές Παιδιατρικές Κλινικές αποτελούν διεθνές κέντρο αναφοράς για την Ογκολογική Παιδιατρική Φροντίδα. Δεν έχουμε πειστεί, είπε «τι περισσότερο και τι καλύτερο θα προσφέρει στους μικρούς ασθενείς. Αντίθετα, μας δημιουργούνται αμφιβολίες και ανησυχία». Πρόκειται, πρόσθεσε, για μια «δήθεν αυτονόμηση, γιατί το ογκολογικό κέντρο θα εξακολουθήσει να εξαρτάται λειτουργικά πλήρως από τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία». Αφού η χρηματοδότησή του «προέρχεται εξ’ ολοκλήρου από το κράτος γιατί παραχωρείται στο ίδρυμα μεγάλο μέρος της διοίκησής του». Επίσης, «μέσα στο ίδιο Κέντρο θα υπάρχει προσωπικό δύο ταχυτήτων». Σε σχέση με τις διατάξεις για τις μεταμοσχεύσεις αναγνώρισε πως εισάγονται «σημαντικές βελτιώσεις, όπως η εισαγωγή της έννοιας του καρδιακού θανάτου, την αναβάθμιση της Επιτροπής Ζώντα Δότη, την παρακολούθηση του δότη από μονάδες μεταμόσχευσης τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος και εφ’ όρου ζωής, τη δημιουργία ενός ενιαίου πληροφοριακού συστήματος μεταμοσχεύσεων, το πλαίσιο λειτουργίας μεταμοσχευτικών κέντρων και άλλα. Επίσης, αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά το ζήτημα της προσφοράς οργάνων από ζώντες δότες, όμως δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς το θέμα της δωρεάς από πτωματικούς δότες από τις ΜΕΘ από όπου προέρχεται η πλειονότητα των μοσχευμάτων στην Ελλάδα».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης επέμεινε στην καταψήφιση του νομοσχεδίου. Η νέα μορφή του Ογκολογικού Τμήματος ως ΝΠΙΔ τόνισε ότι έρχεται σε συνέχεια των διαχρονικών επιλογών στην Υγεία που είναι κατά του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ. Διαμορφώνει, όπως είπε, τις προϋποθέσεις για να μετατραπούν οι δημόσιες μονάδες υγείας ως αυτοχρηματοδοτούμενες οικονομικές μονάδες, υπέρ της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικότητας των μεγάλων ομίλων της υγείας. Σχετικά με το τρίτο μέρος του νομοσχεδίου, ο κ. Λαμπρούλης επισήμανε ότι στην πλειοψηφία τους, αφορούν χρονικές παρατάσεις προηγούμενων ρυθμίσεων. «Οι διατάξεις αυτές, των οποίων παρατείνεται η ισχύς τους, αντιστοιχούν ακριβώς στην πολιτική εμπορευματοποίησης των εργασιών των δημόσιων μονάδων υγείας, ενίσχυση της επιχειρηματικής τους λειτουργίας και ταυτόχρονα ενίσχυσης των επιχειρηματιών στον χώρο της υγείας και του φαρμάκου», σημείωσε.

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, από τη δική της πλευρά τόνισε ότι όλοι οι γονείς, σύλλογοι και φορείς είναι αντίθετοι στον νομικό χαρακτήρα του ΝΠΙΔ για το νέο Ογκολογικό Κέντρο. Για τις διατάξεις που αφορούν τις μεταμοσχεύσεις ανέφερε πως χαρακτηρίζονται από «βιασύνη και επιπολαιότητα». Η χρηματοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων είναι ανεπαρκής σχετικά με τις αυξανόμενες ανάγκες του και δεν προβλέπεται καμία εμπροσθοβαρής επένδυση. Διαφώνησε και με τις διατάξεις των παρατάσεων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας λέγοντας πως «η κυβέρνηση, δεν μπορεί να αντιληφθεί πώς θα πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια και πώς πρέπει να προχωρήσει σε σταθερές τομές».

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη καταψήφισε το νομοσχέδιο. Χαρακτήρισε «καταστροφική» τη μετατροπή του Παιδιατρικού Ογκολογικού Κέντρου σε ΝΠΙΔ «με τον διαχωρισμό των υπηρεσιών ενός δημόσιου νοσοκομείου που είναι πρότυπο σε όλη την Ευρώπη». Δημιουργούνται, είπε, «συνθήκες μεγάλης ανασφάλειας για τους γονείς και το προσωπικό. Ιδιωτικοποιείται ουσιαστικά ένας πάρα πολύ ευαίσθητος τομέας, που είναι η αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου στη χώρα μας». Προειδοποίησε ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα και στα ζητήματα του προσωπικού και καταλόγισε στην κυβέρνηση «ιδεοληψία σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του Ε.Σ.Υ». «Για εμάς ως ΜέΡΑ25», πρόσθεσε «η δημόσια δωρεάν υγεία, είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται, ούτε ως πεδίο κερδοφορίας, ούτε ως πεδίο άσκησης αυταρχισμού της κυβέρνησης».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)