Η οργή και οι δημοσκοπήσεις: Μην βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος

249

Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να είναι χρήσιμα πολιτικά εργαλεία αλλά σίγουρα δεν λύνουν προβλήματα

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη καταγραφούν μία μαθηματική πραγματικότητα της στιγμής η οποία είναι παντελώς άχρηστη για την περίοδο που διανύουμε και με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να στηθούν κάλπες το προσεχές διάστημα.

Αφήστε δε το γεγονός ότι κάνεις Έλληνας αυτή τη στιγμή δεν ενδιαφέρεται να μάθει αν προηγείται η Νέα Δημοκρατία, αν χάνει η Νέα Δημοκρατία, αν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ.

Ο κίνδυνος να παρασυρθούν τα κομματικά επιτελεία σε λάθος συμπέρασμα, να δουν το δέντρο και να χάσουν το δάσος είναι τεράστιος.

Οι πολίτες αναμένουν να δούμε ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης στην τιμωρία των ενόχων και ταχύτητα στις αποφάσεις της πολιτείας για απόδοση πολιτικών ευθυνών και ριζικών αλλαγών στον τομέα της ασφάλειας των μεταφορών.
Η οργή δηλαδη και το συναίσθημα της αδικίας κυριαρχούν πάνω στις όποιες πολιτικές και εκλογικές επιλογές πολλών Ελληνίδων κι Ελλήνων.

Οι ατάκες του τύπου «δικαιολογημένη η οργή του κόσμου, θα ηρεμήσει», αλλά και οι αντίθετες που λέγουν «η οργή του κόσμου δείχνει πολιτική ανατροπή», είναι παντελώς πρόχειρες και σε λάθος κατεύθυνση. Εδώ απαιτείται κάθαρση και τιμωρία. «Εν οργή μήτε τι λέγειν μήτε πράσσειν» έλεγε ο Πυθαγόρας. Οταν είμαστε οργισμένοι να μη λέμε ούτε να κάνουμε τίποτα, και σ’ αυτό συμφωνεί και ο Χίλων ο Λακεδαιμόνιος, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας: «θυμού κράτει», έλεγε.

Αυτά επί της ουσίας των δημοσκοπήσεων.

Επί του πρακτέου και επί των μαθηματικών απώλειες της τάξεως του 4,3% αποτυπώνονται για το κυβερνών κόμμα, στην πρώτη δημοσκόπηση της GPO μετά την τραγωδία στα Τέμπη, με την Νέα Δημοκρατία ωστόσο να παραμένει στην πρώτη θέση με 29,5%.

Ενδεικτικό είναι ότι την δυσαρέσκεια δεν καρπώνονται ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής που μάλιστα βλέπουν και απώλειες – αν και μικρότερες από ό,τι η ΝΔ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά», στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 29,5%, έναντι 25,6% του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά να τοποθετείται στις 3,9 μονάδες.

Αναλυτικά, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 29,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,6%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 9,2%, το ΚΚΕ 6,7%, το ΜέΡΑ25 3,3%, η Ελληνική Λύση 3%, οι Έλληνες για την Πατρίδα 1,4%, η Εθνική Δημιουργία 1,4%, Άλλο κόμμα 3,6% και η αδιευκρίνιστη ψήφος 16,3%.

Παράλληλα το 62,4% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει πως το δυστύχημα στα Τέμπη δεν θα επηρεάσει την ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές, ενώ το 36,3% δηλώνει πως θα την επηρεάσει.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με προηγούμενες δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρείας τον Φεβρουάριο και τον Ιανουάριο, το ποσοστό της ΝΔ διαμορφωνόταν στο 33,8% και στο 33,3% αντίστοιχα. Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν στο 26,4% και στο 26,2% αντίστοιχα, ενώ του ΠΑΣΟΚ στο 9,8% και στο 9,6%.

Υπενθυμίζεται ότι και στην δημοσκόπηση της Marc, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, αποτυπώνονταν αντίστοιχη εικόνα.

Στην έρευνα της Marc η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ κινούνταν στις 4,6 μονάδες με απώλειες 2,9% για το κυβερνών κόμμα, ενώ απώλειες 0,1% κατέγραφαν επίσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Πηγή