Έκλεισαν 15 σχολεία στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια

825

Περισσότεροι από 1.000 μαθητές στοιβάζονται στο κοινό προαύλιο του 39ου Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου, σε ένα κτήριο με σοβαρά προβλήματα στην Άνω Κυψέλη. Πρόκειται για συνέπεια της κατάργησης σχολικών μονάδων στο Δήμο της Αθήνας, 15 σε αριθμό που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.

Διεξοδική συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση με ομιλητή τον υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκο Σοφιανό.

Ο κ. Σοφιανός στην ομιλία του τόνισε ότι στα μνημονιακά χρόνια «χάθηκαν περίπου 15 σχολικές μονάδες με τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων. Με αποτέλεσμα, για παράδειγμα στο 39ο Γυμνάσιο – Λύκειο που επισκεφτήκαμε δύο μέρες πριν, να μιλάμε για τη μεγαλύτερη σχολική μονάδα στο δήμο, όπου σε κτήριο με σοβαρά προβλήματα και σε κοινό προαύλιο στοιβάζονται πάνω από 1.000 μαθητές», τόνισε.

Ο κ. Σοφιανός υπογράμμισε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» έκανε «πάνω από 40 παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο για σχολικές μονάδες: νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, εσπερινά, ειδικά σχολεία. Αρκετές από αυτές συνοδεύτηκαν από κείμενα με υπογραφές γονιών, άλλες από παρεμβάσεις των εκπαιδευτικών». Αυτή η άσκηση πίεσης «έφερε αποτελέσματα στο να αντιμετωπιστούν προβλήματα. Αυτό το δρόμο πρέπει να ενισχύσουμε και να στηρίξουμε. Όπως αντιμετωπίστηκαν με παρεμβάσεις και με πίεση προβλήματα σε διάφορα δημοτικά σχολεία ή εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των 24 απαλλοτριώσεων που θα κάνει ο δήμος Αθήνας για ανέγερση νέων παιδικών σταθμών και σε 2-3 περιπτώσεις ανέγερσης σχολείων. Μία από αυτές είναι και το ΚΑΠΑΨ στους Άνω Αμπελόκηπους, που όμως το κτήριο δεν θα είναι τελικά για το 58ο Γυμνάσιο – Λύκειο, όπως αρχικά είχαν πει καθώς μεσολάβησε η συγχώνευση, αλλά για να στεγάσει σχολείο Ειδικής Αγωγής».

Στην εκδήλωση παρεμβάσεις έκαναν, επίσης, η εκπαιδευτικός και υποψήφια δημοτική σύμβουλος Βαγγελιώ Βουρλόκα, η επίσης εκπαιδευτικός Ζαχαρούλα Κονιδάκη, ο Βαγγέλης Φιλέρης, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων του 2ου Διαμερίσματος και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και η Στεφανία Καλταμπάνου, μαθήτρια της Β΄ Λυκείου. Παραβρέθηκαν επίσης οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτικοί Γιώργος Βιτζηλαίος, Λάμπρος Σακαρέλος, Ελπίδα Νασιοπούλου και η Κατερίνα Ροδοπούλου, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος και πρόεδρος της Ένωσης Γονέων του 6ου Διαμερίσματος.

Πηγή