Ο «Γαλάζιος Συνασπισμός»… πνίγει την «Γαλάζια Πατρίδα»

277

Υπεγράφη το Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ ενώ ακολούθησε η υπογραφή του «Κοινού Σχεδίου Δράσης (ΚΣΔ) Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ» για το έτος 2023.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Όσο προκλητικό, παράνομο και αλυτρωτικό είναι το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», που συνεχίζει να υφίσταται ως επίσημη θέση της εξωτερικής τουρκικής πολιτικής, θα πρέπει να μπορεί και να το υπηρετήσει.

Και στο υπογάστριό της η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει των «Γαλάζιο Συνασπισμό», που ολοένα κι εμβαθύνει κάθε χρονιά που περνάει. Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρος συνεχίζουν τις κοινές δράσεις διατρανώνοντας ότι αυτά που ενώνουν τις τρεις χώρες είναι πολλά.

Στο Τελ Αβίβ υπεγράφη το «Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΑΣ) Ελλάδας – Ισραήλ» (Defence Cooperation Program) για το έτος 2023 από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ Ταξίαρχο Νικόλαο Χολέβα και τον Επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Συνεργασιών του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ Συνταγματάρχη Gil Dolov.

Υπεγράφη το Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ

Το εν λόγω ΠΑΣ περιλαμβάνει 58 δραστηριότητες εκ των οποίων 25 ασκήσεις, 15 εκπαιδεύσεις και 18 λοιπές δράσεις που θα λάβουν χώρα και στις 2 Χώρες, και αφορούν μεταξύ άλλων σε:

  • Συμμετοχή σε διακλαδικές ασκήσεις, όπως και σε αντίστοιχες των επιμέρους Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Συνεκπαιδεύσεις Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.
  • Συμμετοχή εκπαιδευομένων σε εθνικές – διακλαδικές σχολές και πολυεθνικά σχολεία, καθώς και σε σεμινάρια.
  • Επιτελικές συναντήσεις και συνομιλίες σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
  • Συνεκπαιδεύσεις σε αντικείμενα Διαχείρισης Κρίσεων, Ηλεκτρονικού Πολέμου, καθώς και Έρευνας και Διάσωσης.

Η υπογραφή του εν λόγω Προγράμματος επιβεβαιώνει την ήδη στενή στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ και εμβαθύνει περαιτέρω τους ισχυρούς δεσμούς των Ενόπλων Δυνάμεών τους, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ρόλου που διαδραματίζουν οι 2 Χώρες για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής.

Αμέσως μετά, έπεσαν οι υπογραφές και με τον Διευθυντή του Δ΄ Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κύπρου Συνταγματάρχη (ΠΖ) Λουκά Χατζηκωσταντά για το «Κοινό Σχέδιο Δράσης (ΚΣΔ) Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ».

Υπεγράφη το Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ

Το ΚΣΔ 2023 εντάσσεται στο πλαίσιο της Κοινής Διακήρυξης της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ της 07 Δεκεμβρίου 2021, αποτελεί συνέχεια του ΚΣΔ που είχε υπογραφεί στις 15 Φεβρουαρίου 2022, και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Συμμετοχή μέσων και προσωπικού σε κοινές και εθνικές ασκήσεις.
  • Συνεργασία στον τομέα της κυβερνοάμυνας.
  • Συνεργασία στον τομέα της Στρατιωτικής Αστυνομίας (Military Police – MP).
  • Συνεκπαιδεύσεις Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.
  • Συνεκπαιδεύσεις σε Έρευνα και Διάσωση.
  • Επιτελικές συναντήσεις και συνομιλίες σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Με την υπογραφή του Σχεδίου Δράσης εμβαθύνεται περαιτέρω η ήδη στενή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών Χωρών στο πλαίσιο του αμυντικού τους συντονισμού και ενισχύεται ο ρόλος Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ ως παράγοντες στήριξης της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Μεσόγειο και πέραν αυτής, στην βάση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας.

Πηγή