Πώς θα γίνει ο προσεισμικός έλεγχος σε δημόσια κτίρια

235

Την ανάθεση στο ΤΕΕ, του προσεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων».

Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023.

Με την τροπολογία επικαιροποιείται το πρόγραμμα για τον προσεισμικό έλεγχο κτιρίων και συγκεκριμένα:

α. Ανατίθεται στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας» (Τ.Ε.Ε.) η υλοποίηση δράσης για τη διενέργεια πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων, που στεγάζονται φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου Τομέα καθώς και κρίσιμες εν γένει λειτουργίες του ιδιωτικού Τομέα.

Παράλληλα, ο «Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας» (Ο.Α.Σ.Π.) διατηρεί την εποπτεία της υλοποίησης του προαναφερόμενου ελέγχου καθώς και την ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής των σχετικών αποτελεσμάτων.

Προς τούτο, το Τ.Ε.Ε. και ο Ο.Α.Σ.Π. συνεργάζονται με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.).

β. Προβλέπεται η δυνατότητα χρηματοδότησης των προαναφερόμενων δράσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το ΕΣΠΑ, το Πράσινο Ταμείο, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και λοιπά αναπτυξιακά Προγράμματα ευρωπαϊκά ή διεθνή.

Όλο το σχέδιο για τον έλεγχο δημόσιων κτιρίων και μνημείων

Κατά τις συσκέψεις που είχαν γίνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, παρουσίασε αναλυτικά όλα τα δεδομένα και συμφωνήθηκε να δοθεί προτεραιότητα στην αντισεισμική θωράκιση σχολείων και νοσοκομείων, με τον ΟΑΣΠ να αναλαμβάνει την οργάνωση των ελέγχων με την υποστήριξη του ΤEE.

Οπως είχε αποκαλύψει η Realnews, από τα 30.000 και πλέον κτίρια του Δημοσίου, τα οποία μπήκαν σε διαδικασία ελέγχου μετά τον σεισμό της Αθήνας το 1999, περίπου τα 16.000 δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί. Οπως αποφασίστηκε στις συσκέψεις όμως, επανέλεγχος θα γίνει και στα υπόλοιπα 14.000 κτίρια, καθώς σε αρκετά από αυτά έχει παρέλθει μία εικοσαετία από την τελευταία φορά που ελέγχθηκαν. Η «Realnews» είχε παρουσιάσει όλο το σχέδιο με τις επτά άμεσες δράσεις του ΟΑΣΠ και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας:

1. Θεσμοθέτηση Κανονισμού για Αποτίμηση και Δομητικές Επεμβάσεις Τοιχοποιίας. Αυτός ο νέος κανονισμός έχει ήδη ολοκληρωθεί από τις επιτροπές του ΟΑΣΠ και βρίσκεται στη φάση της θεσμοθέτησης. Ο ΟΑΣΠ πραγματοποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα αναθεωρήσεις στον κανονισμό για τις επεμβάσεις τοιχοποιίας και η συγκεκριμένη αποτελεί την πλέον πρόσφατη, επειδή προκύπτουν συνεχώς νέα επιστημονικά δεδομένα.

2. Επικαιροποίηση Χαρτών Σεισμικής Επικινδυνότητας του Ελληνικού Χώρου. Ο χάρτης σεισμικού κινδύνου της Ελλάδας αποτελείται πλέον από τρεις ζώνες, ενώ στο παρελθόν περιελάμβανε τέσσερις ζώνες. Ομως, επειδή έχουν παρέλθει περισ σότερα από 20 χρόνια από την τελευταία επικαιροποίηση του χάρτη, θα εξεταστεί σε ποιο βαθμό και εάν θέλουν τροποποίηση οι τρεις ζώνες, με βάση και την εμπειρία από τους σεισμούς στον ελλαδικό χώρο που μεσολάβησαν από τότε μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ακόμη μία ενέργεια αναβάθμισης του αντισεισμικού κανονισμού. Οι τρεις ζώνες είχαν καταρτιστεί με βάση σεισμικά δεδομένα και κυρίως με βάση τις επιταχύνσεις του φαινομένου σε κάθε περιοχή. Να σημειωθεί πως η τελευταία αναθεώρηση του Χάρτη Σεισμικής Επικινδυνότητας είχε πραγματοποιηθεί από τον ΟΑΣΠ μετά τον σεισμό του 1999.

3. Σεισμικές και Ενεργειακές Αναβαθμίσεις Υφισταμένων Κτιρίων. Το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων με συνολικό προϋπολογισμό 640 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Η ευκαιρία αυτή θα αξιοποιηθεί και οι μηχανικοί που θα κάνουν τον σχεδιασμό ενεργειακής αναβάθμισης θα πραγματοποιήσουν παράλληλα αντισεισμικούς ελέγχους σε καθένα από τα κτίρια.

4. Ολοκληρωμένη Διαδικτυακή Πλατφόρμα Διαχείρισης Πολλαπλής Διακινδύνευσης Κτιριακού Αποθέματος και Κρίσιμων Υποδομών. Πρόκειται για μια ψηφιακή βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί, περιλαμβάνοντας όλα τα στοιχεία από τον πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο έλεγχο των κτιρίων. Ετσι, κάθε κτίριο θα αποκτά την ταυτότητά του και ειδικά για τα δημόσια κτίρια θα αποσαφηνιστεί πού ακριβώς χρειάζονται παρεμβάσεις και με ποια προτεραιότητα.

5. Ρυθμιστικό Πλαίσιο για τις Δομητικές Επεμβάσεις και την Αντισεισμική Προστασία των Μνημείων. Η δράση αυτή περιλαμβάνει αρχαιολογικούς χώρους, κάστρα, βυζαντινούς ναούς, ιστορικές μονές κ.ά. Σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, όταν γίνονται παρεμβάσεις στα μνημεία θα υπάρχει ειδικός σχεδιασμός, ώστε οι συντηρήσεις να περιλαμβάνουν και ενισχύσεις αντισεισμικής θωράκισης.

6. Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Προσεισμικού Ελέγχου Κτιρίων. Αφορά τον έλεγχο πάνω από 30.000 δημόσιων κτιρίων, ώστε να αποσαφηνιστεί η κατάστασή τους, σε ποια από αυτά απαιτείται ενίσχυση και σε ποια πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. Με δεδομένο ότι ο ΟΑΣΠ δεν μπορεί να υποχρεώσει τους φορείς του Δημοσίου να πραγματοποιήσουν τους ελέγχους, θα υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση με την οποία η διενέργεια των ελέγχων θα καταστεί υποχρεωτική.

7. Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο Μείωσης Διακινδύνευσης από Φυσικούς Κίνδυνους σε Εξελισσόμενη Κλιματική Κρίση στα Σχολικά Συγκροτήματα. Το νέο ειδικό σχέδιο δεν αφορά μόνο τους σεισμούς, αλλά την αντοχή των σχολικών κτιρίων και την ασφάλειά τους απέναντι σε όλες τις φυσικές καταστροφές. Εκτός από τον έλεγχο των σχολικών συγκροτημάτων, το σχέδιο, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, θα επεκταθεί στην εκπαίδευση των δασκάλων και των καθηγητών, ενώ θα περιλαμβάνει και ασκήσεις με τη συμμετοχή των μαθητών και πιστοποίηση της όλης διαδικασίας.

Τι άλλο προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε

Με την ίδια τροπολογία διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της αρμοδιότητας των δήμων σχετικά με τη μέριμνα αυτών για την εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης από τους ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, των οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς, με επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

Επανακαθορίζεται η διαδικασία καθαρισμού σε περιφραγμένου ή περιτοιχισμένους χώρους καθώς και σε επείγουσες περιπτώσεις άμεσου και ιδιαίτερου υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (αυτεπάγγελτος καθαρισμός από τον οικείο δήμο με καταλογισμό στους υπόχρεους της σχετικής δαπάνης και με επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων).

Απαγόρευση πρόσβασης στο “Ναυάγιο” Ζακύνθου

Με άλλο άρθρο της τροπολογίας (α) απαγορεύεται, εφεξής, η πρόσβαση στην οριζόμενη περιοχή του Ναυαγίου Ζακύνθου και προβλέπονται κυρώσεις στους παραβάτες του εν λόγω μέτρου και (β) παρέχεται η δυνατότητα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και για το χρονικό διάστημα (17.3.2023 μέχρι 31.10.2023 ), να προβαίνει, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, στην ανάθεση υπηρεσιών φύλαξης της ανωτέρω περιοχής.

Με την ίδια τροπολογία, προβλέπεται επίσης, η αναστολή οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές της νήσου Μυκόνου έως την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) δήμου Μυκόνου και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31ης.12.2023.

 

Πηγή