Αποθέωση Τραμπ στην Ελλάδα «Όλοι θέλουν να γίνουν Έλληνες»

760

Πραγματική αποθέωση από τον Ντόναλντ Τραμπ για την Ελλάδα στην εκδήλωση που έγινε στον Λευκό Οίκο, όπως κάθε χρόνο για την 25η Μαρτίου. «Όλοι θέλουν να γίνουν Έλληνες» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος

«Οι ΗΠΑ έχουν βαθιά διαμορφωθεί από τον ελληνικό πολιτισμό» τόνισε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κάνοντας μεγάλη αναφορά στον τρόπο που οι Έλληνες πολέμησαν για να αποτινάξουν τον ζυγό «μιας ξένης αυτοκρατορίας», όπως είπε (χωρίς να χρησιμοποιήσει τη λέξη «οθωμανική») και να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους και να ανακτήσουν το πεπρωμένο τους.

Φωτογραφία Reuters

«Απόψε γιορτάζουμε τους αμέτρητους τρόπους που οι Έλληνες ενέπνευσαν το έθνος μας. Ζείτε με τις αξίες που είναι τα θεμέλια του μεγαλείου της Αμερικής. Δουλεύετε σκληρά, αγαπάτε τις οικογένειές σας, εμπλουτίζετε την κουλτούρα σας και αγκαλιάζετε το αμερικανικό όνειρο».

Φωτογραφία EPA

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε αναφορά και στην προσφορά των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τη συνεισφορά τους στην αρχιτεκτονική, τη γεωμετρία, στη χαρτογραφία. Μίλησε για τον Όμηρο και τον Αριστοτέλη. «Η Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία. Το ξέρατε αυτό;» σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αρχαίο ελληνικό ρητό ότι «το μυστικό της ευτυχίας είναι η ελευθερία, και το μυστικό της ελευθερίας είναι το κουράγιο. Και εσείς είστε θαρραλέοι».

Έκανε ειδική μνεία σε Έλληνες που ήταν παρόντες καις προσέφεραν στην Αμερική μέσω της υπηρεσίας του στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, μέσω του αθλητισμού και μέσω της σκληρής δουλειάς είτε σε προσωπικές επιχειρήσεις είτε μέσω της υπηρεσίας στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο, φροντίδα και πρώτες ανάγκες.

Φωτογραφία Reuters

Οι άνθρωποι αυτοί, είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, τέθηκαν με την προσφορά τους στις υπηρεσίες της οικογένειας, του κοινωνικού συνόλου και γενικά του αμερικανικού ονείρου. «Είστε ένας λαός που δεν το βάζει κάτω, έχετε δημιουργήσει στενούς δεσμούς εδώ και η Αμερική είναι υπερήφανη για εσάς», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος είπε πως είναι συμβολικό το γεγονός ότι η εκδήλωση αυτή γίνεται στον Λευκό Οίκο που συμβολίζει την ελευθερία την οποία αντιπροσωπεύει η Αμερική.