AAV-7 και Bradley για τον Ελληνικό Στρατό

234

Αλλαγή φιλοσοφίας και εξοπλισμός των μονάδων που φέρνουν την πολυπόθητη ανανέωση στον Στρατό Ξηράς, αυξάνοντας κατακόρυφα τις δυνατότητες των Πεζοναυτών και των Μηχανοκίνητων Μονάδων.

του Χρήστου Μαζανίτη

Αργά το βράδυ της Παρασκευής – ώρα Ελλάδος – το Στέιτ Ντιπάρμεντ έκανε γνωστή την απόφασή του για την έγκριση πώλησης των αμφίβιων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Εφόδου (Amphibious Assault Vehicle) AAV-7.

Το δυνητικό κόστος απόκτησης συνολικά 76 οχημάτων είναι 268 εκατ. δολάρια, που περιλαμβάνει τόσο την Ολοκληρωμένη Υλικοτεχνική Υποστήριξη -ILS (Integrated Logistic Support) όσο και την εν συνεχεία υποστήριξη – FOS (Follow-on Support). Κάτι που σημαίνει ότι τα οχήματα έρχονται πλήρως ανακατασκευασμένα με όλα τα ανταλλακτικά και ότι επιπλέον χρειάζεται για την υποστήριξή τους, ώστε να επιτυγχάνονται υψηλές διαθεσιμότητες.

Όπως έγινε γνωστό από το σχετικό έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρμεντ προς το Κογκρέσο, τα αμφίβια χωρίζονται σε 63 οχήματα μεταφοράς προσωπικού AAVP-7A1, 9 οχήματα διοίκησης AAVC-7A1 και 4 οχήματα περισυλλογής AAVR-7A1. Επίσης, κι αυτό είναι το σημαντικότερο, έρχονται με πλήρες πακέτο οπλισμού, που περιλαμβάνει πολυβόλα M2HB διαμετρήματος 0,50 ιντσών (12,7 mm) και αυτόματους εκτοξευτές βομβίδων Mk19.

Η απόκτησή τους θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο δράσης των Πεζοναυτών, οι οποίοι και θα αντικαταστήσουν τα 29 ΑΒΑΚ, που χρησιμοποιούνται ως οχήματα εφόδου. Πρόκειται για τις Αποβατικές Ακάτους που αποκτήθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πλέον κρίνονται ακατάλληλες για τις προκλήσεις του σύγχρονου πεδίου των μαχών.

Και Bradley

Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρμεντ ήρθε τη στιγμή που γνωστοποιήθηκε στο Ελληνικό Πεντάγωνο από το ODC για την δυνατότητα παραχώρησης με την μέθοδο του “as is where is” έως και 300 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Bradley Μ2Α2, που θα αντικαταστήσουν αντίστοιχο αριθμό πεπαλαιωμένων ΤΟΜΑ, κυρίως ΒΜΡ-1.

Ένα θέμα για το οποίο έχουν εκτενώς αναφερθεί εδώ και καιρό στο enikos.gr, ξεδιπλώνοντας κάθε πτυχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εν αναμονή αποστολής του LOR για LOA στις ΗΠΑ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είναι σε αγαστή συνεργασία με τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη, ο οποίος έχει ήδη δώσει εντολή για την προετοιμασία του κλιμακίου που θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να ελέγξει την κατάσταση των οχημάτων.

Όμως, αυτό που δεν είχε γίνει γνωστό, είναι ότι η συμφωνία για τα Bradley φαίνεται ότι κλείδωσε το καλοκαίρι, στην επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις ΗΠΑ, ο οποίος και συνάντησε τον ομόλογό του Στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ. Στις 13 Ιουλίου, όμως, επισκέφθηκε το Στέιτ Ντιπάρμεντ, όπου συναντήθηκε με την Assistant Secretary of State for Political-Military Affairs κ. Jessica Lewis. Είναι η αρμόδια του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που μπορεί να εγκρίνει την πώληση ή παραχώρηση πλεονάζοντος αμυντικού υλικού προς τρίτες χώρες. Και σε εκείνη την συνάντηση ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έδωσε την λίστα με αυτά που επιθυμούν διακαώς οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με τα Bradley να είναι ψηλά στη λίστα όπως και τα Μ1128 για τα οποία προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο νεότερο.

Υπάρχουν κι άλλα οπλικά συστήματα που έχει ζητήσει στην σχετική λίστα που υπέβαλε στην Lewis ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, όμως δεν είναι της παρούσης να αναφερθούν.

Πάντως, ο στόχος της Στρατιωτικής Ηγεσίας είναι τα πρώτα ή ακόμη και όλα τα Bradley να έρθουν μαζί με τα AAV-7.

Πηγή