Μ. Χαρακόπουλος με πρόεδρο Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου: Εργαζόμαστε μαζί για μια Ευρώπη των χριστιανικών αξιών

227

«Οι σχέσεις της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας με την Κύπρο μετρούν ήδη τρεις δεκαετίες, όσες δηλαδή και ο βίος του θεσμού, καθώς η χώρα σας ήταν ιδρυτικό μέλος, το 1993 στην Ορμύλια της Χαλκιδικής. Όλα αυτά τα χρόνια εργαστήκαμε με τους Κύπριους συναδέλφους για την επίτευξη των σημαντικών σκοπών της ΔΣΟ, την ενότητα του ορθόδοξου κόσμου, την προστασία του χριστιανικού πληθυσμού που βρίσκεται υπό διωγμό σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή, η προστασία των χριστιανικών μνημείων. Η Οργάνωση μας συμμετείχε ενεργά στον διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης, ενθαρρύνοντας τα ευρωπαϊκά όργανα να κινηθούν σε μια συμπεριληπτική λογική ενσωματώνοντας τους διεθνείς κοινοβουλευτικούς θεσμούς του ευρωπαϊκού χώρου και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται με άξονα τις χριστιανικές αξίες».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, κ. Αννίτα Δημητρίου, η οποία υποδέχθηκε τις κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στην εργασίες της Διευρυμένης Συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας του θεσμού που πραγματοποιείται στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι στις εργασίες συμμετέχουν δια ζώσης βουλευτές από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αρμενία, την Αίγυπτο, την Ουγγαρία, τη Σερβία, την Ρουμανία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Γεωργία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Πολωνία και το Σουδάν.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου υποδέχεται τον επικεφαλής της ΔΣΟ στην έδρα του κοινοβουλίου.

Τον Μάξιμο Χαρακόπουλο προλόγισε ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ κ. Πανίκος Λεωνίδου, ενώ η Πρόεδρος της Βουλής, καλωσορίζοντας τους σύνεδρους στην Κύπρο, εξέφρασε ευχαριστίες για τη διαχρονική στήριξη της ΔΣΟ στις προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των αρχών της διεθνούς νομιμότητας και των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.  Η κ. Δημητρίου επισήμανε περαιτέρω τη σημασία της προστασίας των μνημείων θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και τον σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζει η Συνέλευση στο ζήτημα αυτό, το οποίο αποτελεί ακανθώδες θέμα, ιδιαίτερα στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, τόνισε η Πρόεδρός της, αποτελεί ιδρυτικό μέλος της ΔΣΟ και παραμένει θεσμικός υποστηρικτής και σύμμαχος στις πρωτοβουλίες τις Συνέλευσης, στο πλαίσιο της έμπρακτης κοινοβουλευτικής διπλωματίας του Σώματος, σε κάθε επίπεδο.

Ορθόδοξοι βουλευτές από 14 χώρες συμμετείχαν στη σύσκεψη με την πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής.

Πρόεδρος ΔΗΣΥ

Από την πλευρά του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνεχάρη την Αννίτα Δημητρίου και για την εκλογή της στη θέση της Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), και της ευχήθηκε καλή επιτυχία στο σημαντικό έργο που καλείται να επιτελέσει στην ηγεσία ενός μεγάλου κόμματος, που για δεκαετίες διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή της Κύπρου.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στηλίτευσε την καταστροφή χριστιανικών μνημείων στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.
Ανταλλαγή αναμνηστικών της ηγεσίας της ΔΣΟ με την πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής.

Στην Πράσινη Γραμμή και στον Δήμαρχο Λευκωσίας

Η επίσημη αντιπροσωπεία της ΔΣΟ επισκέφθηκε επίσης την Πράσινη Γραμμή στην Λευκωσία, που χωρίζει την τελευταία διχασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Δημαρχείο της Λευκωσίας, όπου τα μέλη της αντιπροσωπείας υποδέχθηκε ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης. Ο Δήμαρχος της Λευκωσίας έδειξε το κατεχόμενο τμήμα της πρωτεύουσας από την οροφή του κτιρίου που βρίσκεται δίπλα στο Δημαρχείο της πόλης, απ’ όπου είναι ορατή και η Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας, την οποία δεν ήταν δυνατόν να επισκεφθεί η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ, λόγω των συνθηκών.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνεχάρη την Αννίτα Δημητρίου για την εκλογή της στην ηγεσία του ΔΗΣΥ.

 

Στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ Πανίκος Λεωνίδου χαρακτήρισε “ψυχή της ΔΣΟ” τον Μάξιμο Χαρακόπουλο.

 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον βουλευτή Έβρου Σταύρο Κελέτση και τον βουλευτή Λεμεσού Πανίκο Λεωνίδου στην “πράσινη γραμμή” της Λευκωσίας.
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ενημερώνει τα μέλη της ΔΣΟ για την τελευταία διχοτομημένη πόλη της Ευρώπης.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον Πανίκο Λεωνίδου προσφέρουν στον Δήμαρχο Λευκωσίας τον τόμο για τις Αγίες Σοφίες.

 

 

Πηγή