ΣΥΡΙΖΑ: Νέα κατάσταση μετά την τραγωδία στα Τέμπη – Πρωτοβουλίες Τσίπρα

229

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πάρει σειρά πρωτοβουλιών μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Σε πλήρη αναδιάταξη των δυνάμεων της στην πορεία προς τις κάλπες προχωράει η Κουμουνδούρου, καθώς πλέον, μετά το πολύνεκρο δυστύχημα, έχει διαμορφωθεί ένα εντελώς νέο πολιτικό σκηνικό, το οποίο εν πολλοίς είναι αχαρτογράφητο.

Παράλληλα, αναμένεται ο Αλέξης Τσίπρας να πάρει σειρά πρωτοβουλιών, ώστε ούτε η τραγωδία να ξεχαστεί, ούτε να πιάσει τόπο η προσπάθεια διάχυσης των ευθυνών από την πλευρά της κυβέρνησης, που θεωρεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι η τραγωδία των Τεμπών, αποτελεί ένα σημείο τομής. Όχι μόνο στο πολιτικό τοπίο, αλλά και στο κοινωνικό. Ο ελληνικός λαός ζητάει απαντήσεις, απαιτεί καθαρές απαντήσεις και την απόδοση ευθυνών εκεί που πρέπει, όσο ψηλά και αν βρίσκονται οι υπαίτιοι για τον θάνατο 57 ανθρώπων.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, που διαρκούν εδώ και τρεις, σχεδόν, εβδομάδες, αλλά και τα πρώτα δείγματα των δημοσκοπήσεων, επιβεβαιώνουν πλήρως την παραπάνω εκτίμηση. Ταυτόχρονα, όμως, στον ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους.

Μάλιστα, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα μεταφέρουν στο Newsbomb.gr την οργή του αρχηγού τους, για τον όρο «θυσία» που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός για να περιγράψει τον χαμό τόσων νέων παιδιών. Θεωρούν ότι η επιλογή της συγκεκριμένης λέξης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και από μερίδα φιλικών προς την κυβέρνηση, δημοσιογράφων, αποτελεί την απόδειξη ότι πρόκειται περί «γραμμής» και όχι για λεκτικό ατόπημα.

Επομένως, πρώτος στόχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι το να κάνει πράξη την υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα. Να δώσει, δηλαδή, τη μάχη ώστε να μην ξεχαστεί η ιστορία και να μη μείνει στο σκοτάδι. Πρώτο σταθμό αυτής της προσπάθειας, αποτελεί η αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Εκεί όπου θα τοποθετηθεί ο πρώην υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής.

Τα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι μέλη της εν λόγω επιτροπής, περιμένουν τον Κώστα Καραμανλή με άγριες διαθέσεις. Γιατί σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των τελευταίων ωρών, ετοιμάζεται να υπερασπιστεί τον εαυτό του, να υποστηρίξει ότι δεν φταίει εκείνος για το χάλι στους σιδηρόδρομους, αλλά να ρίξει όλες τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση και τον Χρήστο Σπίρτζη.

Με βάση τα παραπάνω, αλλάζει και ο προεκλογικός σχεδιασμός της Κουμουνδούρου. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιήσει το πολύνεκρο δυστύχημα για ψηφοθηρικούς λόγους. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί και το «παιχνίδι» μετατόπισης των ευθυνών, που εκτιμούν ότι παίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό σημαίνει ότι η επίθεση θα επικεντρωθεί στην πολιτική εκείνη που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια από την κυβέρνηση και που οδήγησε στην τραγωδία. Στην υποβάθμιση των δικτύων, στην «αποψίλωση» του ΟΣΕ από προσωπικό, στη μη υλοποίηση της σύμβασης 717, για να κερδίσει η Hellenic Train 600 εκατομμύρια ευρώ, όπως υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος, μάλιστα, αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα κιόλας πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, εντός και εκτός Αθηνών, έχοντας πάντα σε πρώτο πλάνο τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ, οι οποίοι επί τόσα χρόνια κρατούν όρθιο τον σιδηρόδρομο, υπό αντίξοες συνθήκες και τώρα κατασυκοφαντούνται από την κυβέρνηση.


Πηγή