Εκλογές: Η δύσκολη εξίσωση για την προσφυγή στις κάλπες

226

Με σχεδιασμό για εκλογές στις 21 Μαΐου κινούνται πλέον το Μέγαρο Μαξίμου και η Πειραιώς μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, αν και κάποιοι υποστηρίζουν πως στο τέλος η κυβέρνηση μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ – REALNEWS

Η ηγετική ομάδα έκλεισε μια και καλή το αρχικό σενάριο για εκλογές στις 9 Απριλίου και έχει κυκλώσει την Κυριακή 21 Μαΐου, με τις δεύτερες κάλπες, αν χρειαστούν, να στήνονται στις 2 Ιουλίου, αφού έχουν ολοκληρωθεί προηγουμένως και οι πανελλαδικές εξετάσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και υπήρξαν εισηγήσεις να πατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το κουμπί των εκλογών πριν από το Πάσχα, βλέπουν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος μετά τη σύγκρουση των τρένων που άφησε πίσω της 57 νεκρούς.

Και αυτό γιατί:

  • Πρώτον, την ώρα που οι οικογένειες θρηνούν τα παιδιά τους και τους συγγενείς τους δεν μπορείς να στήσεις κάλπες, όπως σημειώνουν και κυβερνητικά στελέχη.
  • Δεύτερον, ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για την απόδοση των ευθυνών με ονοματεπώνυμο όσο πιο γρήγορα γίνεται και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν στην κυβέρνηση να κατηγορηθούν πως κρύβουν τις ευθύνες κάτω από το χαλί αν οι εκλογές διεξάγονταν πριν από το Πάσχα.
  • Τρίτον, η κυβέρνηση στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές, θέλει να αναδείξει τις πρωτοβουλίες της για την αναδιάρθρωση των σιδηροδρόμων, με προτεραιότητα την ολοκλήρωση της τηλεδιοίκησης.
  • Τέταρτον, η ηγετική ομάδα θεωρεί ότι με το πέρασμα του χρόνου θα μπορέσει να ανακτήσει τις απώλειες που καταγράφονται στις μετρήσεις, αφού και τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν πως η πλειονότητα των πολιτών που φεύγει από τη Ν.Δ. δεν μετακινείται σε κάποιο άλλο κόμμα, αλλά στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων. Κάτι που σημαίνει, κατά τις ίδιες πηγές, ότι οι ψηφοφόροι αυτοί περιμένουν τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο «γαλάζιο» στρατόπεδο θεωρούν πως με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου μετά το Πάσχα -και αφού πρώτα έχουν «τρέξει» οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τους σιδηροδρόμους- όταν τεθούν τα διλήμματα για το ποιος είναι πιο ικανός για να οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη ημέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας, το τοπίο θα είναι διαφορετικό. Βέβαια, αντί για την Κυριακή 21 Μαΐου μπορεί να επιλέγει και η Κυριακή 28 Μαΐου, αν και ήδη στο παρασκήνιο έχει ξεκινήσει η συζήτηση πως στο τέλος η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και θα στήσει κάλπες μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις, ώστε να υπάρχει ακόμα περισσότερος χρόνος για να ξεδιπλώσει τη στρατηγική της.

Στο ενδεχόμενο να εξαντληθεί η τετραετία, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η ηγετική ομάδα θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων, ενώ κάποιοι προσθέτουν πως και οι νέοι που, σύμφωνα με τα ευρήματα, δεν στηρίζουν τη Ν.Δ., στην πλειοψηφία τους θα έχουν φύγει για σεζόν στα νησιά.

Μετακινήσεις

Στον αντίποδα, κάποιοι επισημαίνουν πως την ίδια περίοδο θα έχουν φύγει για τα εξοχικά τους οι συνταξιούχοι, που αποτελούν προνομιακό χώρο για τη Ν.Δ., και δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα επιστρέψουν για να ψηφίσουν.

Παράλληλα, όσο πιο πίσω πάνε οι εκλογές, υπάρχει και το ρίσκο να υπάρξει κάποιο απρόοπτο που μπορεί να επιβαρύνει το πολιτικό κλίμα και να φέρει νέες ανατροπές αντί να δημιουργηθεί πιο ευνοϊκό περιβάλλον για το κυβερνητικό στρατόπεδο, όπως υποστηρίζουν έμπειροι παρατηρητές. Είναι σαφές πως η κυβέρνηση θέλει πλέον χρόνο όχι μόνο για να μείνει πίσω ο θυμός των πολιτών, αλλά κυρίως για να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της και να κριθεί από τους πολίτες όταν έρθει η ώρα της κάλπης. Πάντως, κυβερνητικές πηγές επιμένουν πως οι πρώτες κάλπες θα στηθούν μετά το Πάσχα, με επικρατέστερη ημερομηνία την Κυριακή 21 Μαΐου, και οι δεύτερες στις 2 Ιουλίου.

Αυτό σημαίνει πως μετά τις 22 Απριλίου ο πρωθυπουργός μπορεί να ανακοινώσει τις εκλογές και να προχωρήσει στη διάλυση της Βουλής ώστε να διεξαχθούν οι εκλογές στις 21 Μαΐου ή ακόμα και στις 28 του ίδιου μήνα. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τους σχεδιασμούς που γίνονται ήδη, οι δημοσκοπήσεις και το focus group που θα έρθουν το επόμενο διάστημα μπορεί να έχουν κομβικό ρόλο όχι μόνο για τη στρατηγική στον δρόμο προς τις κάλπες, αλλά και για τον οριστικό χρόνο των εκλογών, όπως σημειώνουν «γαλάζια» στελέχη.

Πηγή