Κουτσούμπας: Για να κερδίσουμε τη ζωή που μας αξίζει πρέπει να χάσει το κεφάλαιο

208

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μεταξύ άλλων είπε ότι «εδώ και ένα μήνα συνεχίζεται από την κυβέρνηση και τα κόμματα του συστήματος, η προκλητική προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών ενόχων και των αιτιών του εγκλήματος»

«Από το βήμα της σημερινής ημερίδας, θέλουμε να χαιρετίσουμε τους χιλιάδες νέους και νέες τους εργαζόμενους που, με τις μεγάλες, συγκλονιστικές κινητοποιήσεις τους, ματαίωσαν το σχέδιο της άρχουσας τάξης, να κουκουλώσει με ένα πέπλο σιωπής τους διαχρονικούς ενόχους και τις αιτίες του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος στα Τέμπη. Θέλουμε να δεσμευτούμε στους συγγενείς των θυμάτων της μεγάλης αυτής τραγωδίας, ότι θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε μπροστά, στον αγώνα για να σταματήσει να θυσιάζεται η ανθρώπινη ζωή στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους. Για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή της σημερινής του ομιλίας στην ημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ, στο ΣΕΦ, με θέμα “Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις σιδηροδρομικές μεταφορές”.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι «εδώ και ένα μήνα συνεχίζεται από την κυβέρνηση και τα κόμματα του συστήματος, η προκλητική προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών ενόχων και των αιτιών του εγκλήματος», σημειώνοντας ότι κυβέρνηση της ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «δεν λένε κουβέντα για τη ρίζα του προβλήματος. Κουβέντα για το σημερινό σύστημα, όπου οι μεταφορές, η ενέργεια, οι επικοινωνίες, η υγεία, η ίδια εργατική δύναμη, αποτελούν εμπορεύματα. Κουβέντα για το τι σημαίνει στην πράξη για τη ζωή, την ασφάλεια και το εισόδημα των εργαζομένων και των επιβατών, η επιχειρηματική λειτουργία των σιδηροδρομικών μεταφορών με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος. Κουβέντα για τις αρνητικές συνέπειες για τον λαό από την υλοποίηση της πολιτικής “απελευθέρωσης” στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Βρετανία, με όλες τις παραλλαγές ιδιωτικοποιήσεων και κρατικοποιήσεων τα προηγούμενα χρόνια» υπογράμμισε.

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το βασικότερο στοιχείο της πολιτικής της “απελευθέρωσης” είναι «ο διαχωρισμός της σιδηροδρομικής υποδομής από το μεταφορικό έργο. Μόνον έτσι διασφαλίζεται η δυνατότητα χρήσης της υποδομής από άλλες επιχειρήσεις, μόνον έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη διείσδυση των ομίλων στις σιδηροδρομικές μεταφορές. Οι συνέπειες της πολιτικής αυτής είναι, όπως αποδεικνύεται συνεχώς, τραγικές για τα εργατικά λαϊκά στρώματα».

«Η απελευθέρωση έχει δύο βασικούς, συμπληρωματικούς μεταξύ τους άξονες, τον διαχωρισμό και την πλήρη εμπορευματοποίηση. Διαχωρισμός σημαίνει ότι πολλές διαφορετικές επιχειρήσεις ανταγωνίζονται και δραστηριοποιούνται πάνω στο ίδιο δίκτυο. Το “μπάχαλο” συνεννόησης μεταξύ ΟΣΕ, και Hellenic Train δεν έτυχε. Πέτυχε. Είναι το νομοτελειακό αποτέλεσμα της ίδιας της πολιτικής της απελευθέρωσης των σιδηροδρομικών μεταφορών. Κυρίως όμως, η ενοχή της πολιτικής της απελευθέρωσης βρίσκεται αλλού. Στόχος της, δεν είναι άλλος απ’ την αξιοποίηση των σιδηροδρομικών μεταφορών, ως πεδίου κερδοφόρας τοποθέτησης κεφαλαίων. Κι εδώ βρίσκεται ο πυρήνας του προβλήματος» πρόσθεσε.

«Επιχειρηματική λειτουργία με γνώμονα το κέρδος, σημαίνει αύξηση των τιμών και συνεχή συμπίεση του λεγόμενου “κόστους”. Σημαίνει μείωση της συντήρησης “στο απολύτως ελάχιστο”, μείωση του προσωπικού, μείωση της εκπαίδευσής του. Σημαίνει περιορισμό των επενδύσεων για την ασφάλεια, γιατί έτσι περιορίζεται το ονομαζόμενο “κόστος”» επισήμανε. «Ο πραγματικός ένοχος πίσω απ’ το δυστύχημα στα Τέμπη, πίσω απ’ την απαξίωση ενός δικτύου και τη μετατροπή των σιδηρόδρομων σε μία γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, την οποία προσδιόριζαν ως άγονη, είναι η ίδια η πολιτική της ΕΕ για τους σιδηρόδρομους. Όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις έχουν υλοποιήσει τη συγκεκριμένη πολιτική μέχρι κεραίας» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, αναφερόμενος στη συνέχεια για το πώς προωθήθηκε βαθμιαία η πολιτική της ΕΕ.

Προσέθεσε ότι «δεν θα μας σώσει μία καλύτερη ιδιωτικοποίηση, ένας δήθεν πιο αυστηρός δημόσιος έλεγχος, ούτε μία “επανακρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση”» καθώς «όσο οι μεταφορές αποτελούν εμπόρευμα και οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις λειτουργούν μέσα στην καπιταλιστική οικονομία, η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει ριζικά, ουσιαστικά». «Ακόμα και αν ανήκουν οι επιχειρήσεις μεταφορών στο κράτος του κεφαλαίου, θα λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος τους και τα στρατηγικά συμφέροντα της άρχουσας τάξης» επισήμανε επίσης.

«Το ΚΚΕ, δεν δίνει τη μάχη, ενάντια στην πολιτική της απελευθέρωσης και της εμπορευματοποίησης, με τη σημαία του χτες, της επιστροφής στο κρατικό μονοπώλιο της δικτατορίας του κεφαλαίου αλλά με τη σημαία της κοινωνικοποίησής τους, με την εργατική τάξη, τον λαό στο τιμόνι της εξουσίας» είπε. Ανέφερε ότι σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να υλοποιηθεί ο ενιαίος επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της παραγωγής και της οικονομίας γενικότερα» και πως θα αποτυπώνεται αυτός ο σχεδιασμός στα μεταφορικά δίκτυα (σ.σ.επισυνάπτεται σχετικό pdf).

Υπογράμμισε ότι «αυτή τη λύση, με τη μελέτη και της ιστορικής πλέον πείρας, η οποία διασφαλίζει σύγχρονες και ασφαλείς μεταφορές για τον λαό, φωτίζει με το ανατρεπτικό του Πρόγραμμα εξουσίας – διακυβέρνησης το ΚΚΕ» και πρόσθεσε πως «δεν περιμένουμε παθητικά κάποια στιγμή που αυτή θα υλοποιηθεί στο μέλλον».

«Είμαστε καθημερινά μπροστά στους αγώνες που ανοίγουν το δρόμο της ανατροπής. Είμαστε μπροστά στους αγώνες ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική απελευθέρωσης της ΕΕ. Είμαστε μπροστά στους αγώνες για άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα, για ουσιαστική εκπαίδευση των εργαζόμενων, για ουσιαστικές αυξήσεις με 35ωρο – 5μερο – 7ωρο, για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό του τεχνολογικού εξοπλισμού και την υποδομή, για την λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος ασφάλειας στις μεταφορές» τόνισε.

Κάλεσε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ «για να οργανωθεί η μεγάλη λαϊκή αντεπίθεση απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο του ελληνικού λαού και της νεολαίας, την άρχουσα τάξη, το κράτος της, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που την υπηρετούν. Να καταδικασθούν όλοι οι πολιτικοί συνένοχοι για το έγκλημα των Τεμπών, όλοι οι συνένοχοι για την κλοπή του εισοδήματός μας, την ισοπέδωση των δικαιωμάτων μας, τα διαρκή εγκλήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια μας. Να καταδικασθούν όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα και να ενισχυθεί το ΚΚΕ η μόνη πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση».

«Για να κερδίσουμε τη ζωή που μας αξίζει πρέπει να χάσει το κεφάλαιο. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, απ’ το δρόμο της ανατροπής. Και αυτό το δρόμο μπορούμε να τον ανοίξουμε γρήγορα αν πιστέψουμε στη δύναμη μας. Γι’ αυτό πρέπει να ενισχυθεί τώρα το ΚΚΕ. Ισχυρό ΚΚΕ παντού και στην κάλπη στις 21 Μάη. Όσο πιο ισχυρό το ΚΚΕ, τόσο πιο ισχυρός ο λαός την επόμενη μέρα» τόνισε καταλήγοντας στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του κόμματος.

Μετά την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα ακολούθησαν παρεμβάσεις.


Πηγή