Η ώρα των προτάσεων – Το πρόγραμμα για τα «κόκκινα δάνεια» παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας

193

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για ένα συνολικό και συνεκτικό πλαίσιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα κόκκινα δάνεια και το ιδιωτικό χρέος παρουσιάζει σήμερα, στις 18:30, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου – Κτίριο Δ, ο Αλέξης Τσίπρας, που επιδιώκει να αναπτύξει ενώπιον των πολιτών μια από τις βασικές του προεκλογικές δεσμεύσεις, που δεν είναι άλλη από τη ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία.

Από το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι το πρόβλημα πλέον είναι τεράστιο. Για την ακρίβεια, κάνουν λόγο για μια «βόμβα» που αν «σκάσει», μπορεί να προκαλέσει ένα τρομακτικό ντόμινο στην ελληνική οικονομία, συνολικά.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προσεγγίζουν τα 110 δισ. ευρώ, την ώρα που οι μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις και η αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων δημιουργεί τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μία νέα γενιά «κόκκινων δανείων», σημειώνουν από την Κουμουνδούρου.

Επομένως, η αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχόμενου, αλλά και η προστασία των ελλήνων που βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, αποτελεί βασική προτεραιότητα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα ίδια πρόσωπα, δηλώνουν ότι η συγκεκριμένη πρόταση κινείται σε μία εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.

Με βάση τα παραπάνω, η κατάργηση του Πτωχευτικού Κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι και η αντικατάστασή του από ένα ολιστικό σχέδιο προστασίας τόσο της πρώτης κατοικίας, όσο όμως και της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης, αποτελεί τη βασική αρχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την Κουμουνδούρου τονίζουν πως η πολιτική αλλαγή είναι κοινωνική αναγκαιότητα για ένα συνολικό και συνεκτικό πλαίσιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στους παρακάτω άξονες:

  1. Ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκε από την έναρξη της πανδημίας και μετά σε 120 δόσεις με πρόβλεψη για κούρεμα και μέρους της βασικής οφειλής.
  2. Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με λειτουργία αυτοματοποιημένης πλατφόρμας, η οποία θα ρυθμίζει το σύνολο του χρέους του πολίτη και θα παράγει ρυθμίσεις δεσμευτικές για τους πιστωτές, και για τις τράπεζες και για τα funds.
  3. Δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο από τον οφειλέτη σε περίπτωση που δεν τον καλύπτει η πρόταση ρύθμισης από την πλατφόρμα.
  4. Πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν η Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, ο Τομεάρχης Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής οικονομικού κύκλου Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Ομότιμη Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και πρώην Υπουργός Λούκα Κατσέλη και ο δικηγόρος και μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, Δημήτρης Λυρίτσης.


Πηγή