Τσίπρας: Προοδευτικό μέτωπο κατά του Βέμπερ και του ακροδεξιού λαϊκισμού

740

Σε μέτωπο κατά του ακροδεξιού λαϊκισμού κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις της ΕΕ ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Η Ευρώπη χρειάζεται όσο ποτέ μία ευρεία προοδευτική συμμαχία για να υπερασπιστεί τις ιδρυτικές της αξίες, της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής απέναντι στον αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό λαϊκισμό», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «στην πιθανότητα μετεκλογικής συμμαχίας του ΕΛΚ με την Ακροδεξιά θα πρέπει να απαντήσουμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, με τη δική μας στρατηγική σύγκλισης ενάντιια στο νεοφιλελευθερισμό και τον εθνικισμό που τροφοδοτούν την ακροδεξιά».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον υποψήφιο του ΕΛΚ θέτωντας ως προτεραιότητα την αποτροπή της εκλογής «του ακραία νεοφιλελεύθερου και ακραία δεξιού» όπως χαρακτηστικά είπε για τον Μάνφρεντ Βέμπερ συμπληρώνοτνας πως «μία τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε και επισήμως τη συνεργασία της Δεξιάς και την Ακροδεξιά και αυτό θα ήταν καταστροφικό για το μέλλον της Ευρώπης».

«Ο πολιτικός μας προσανατολισμός δε μπορεί παρά να είναι σαφής απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές της λιτότητας που γεννούν τις ανισότητες και θρέφουν την Ακροδεξιά. Ταυτόχρονα όμως, δε μπορεί παρά να είναι σαφής και σε ό,τι αφορά τις πράσινες πολιτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Η πιο ελπιδοφόρα είδηση τις τελευταίες ημέρες ήταν οι κινητοποιήσεις των νέων για την κλιματική αλλαγή» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Αναφορά έκανε και στη Συμφωνία των Πρεσπών την οποία συνέδεσε με τον αγώνα κατά του εθνικισμού: «Η αντίθεσή μας στον εθνικισμό και η προτεραιότητά μας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να πάρουν σάρκα και οστά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. Η άρνηση ένατξης ενταξιακών διαπραγαμτεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, μετά τα όσα πετύχαμε με την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, θα ήταν απόφαση υπέρ των δυνάμεων της οπισθοδρόμησης και του εθνικισμού και σε βάρος της πολιτικής της προόδου, της ειρήνης και της φιλίας των λαών».


Πηγή