Τσίπρας: Είμαι κάθετος – Δεν κάνω κυβέρνηση των ηττημένων

173

Κατηγορηματικός ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στη Μάρα Ζαχαρέα, στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών, ότι δεν πρόκειται να σχηματίσει «κυβέρνηση των ηττημένων», σε περίπτωση που τοι κόμμα του είναι δεύτερο στις εκλογές στις 21/5/2023.

«Είμαι κάθετος σε αυτό, εδώ δεν κάνουμε μπακαλική. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι προϋπόθεση για προοδευτική διακυβέρνηση είναι η νίκη στις εκλογές» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι δεν ξέρει ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί και αν θα απαιτείται η στήριξη του κ. Βαρουφάκη, «ακόμη και του ΚΚΕ», αλλά συμπλήρωσε ότι υπάρχει σε κάθε περίπτωση η λύση της ανοχής ( σημ. για την οποία απαιτείται ένα κόμμα να διαθέτει άνω των 120 εδρών στη Βουλή ακόμα και αν δε διαθέτει 151).

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας σχολίασε σχετικά με την τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη για κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία πρωθυπουργός δε θα είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, συμφωνώντας σε αυτό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «όλα αυτά είναι λόγια του αέρα. Δε νομίζω ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτα θα υπάρξουν τέτοια διλήμματα, γιατί θα υπάρξουν δεύτερες εκλογές αν αυτό δε συμβεί».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι σε αυτήν την περίπτωση τα υπόλοιπα κόμματα, σε μια δεύτερη κάλπη «θα συνθλιβούν στις μυλόπετρες της απλής αναλογικής» καθώς η εκλογική αναμέτρηση θα πάρει τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος.

Επίθεση στην κυβέρνηση για την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη
Ο κ. Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη νέα τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να την ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν πιστεύουμε ότι η λύση είναι ένα δεύτερο λάθος» τόνισε.,

Χαρακτήρισε επίσης ευθεία απόπειρα παρέμβασης στη Δικαιοσύνη τη συνάντηση του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη με τον παραιτηθέντα πρόεδρο του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου Χρήστο Τζανερίκο.

Όσον αφορά την αναφορά του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ότι που έχουμε φτάσει το ζητούμενο δεν είναι η κριτική στην κυβέρνηση αλλά η μάχη απέναντι στον νεοναζισμό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ότι «δε θα μου κάνει κανείς μαθήματα… Η απάντηση είναι όλο το δημοκρατικό τόξο να προσχωρήσει σε μια ορθή στάση απέναντι στο Σύνταγμα».


Πηγή