Πολιτική θύελλα μετά τις αποκαλύψεις για την Μυρσίνη Λοΐζου: Η… σύνταξη και η παραίτηση

784

Πολιτική θύελλα προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για την καταδίκη της υποψήφιας ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Μυρσίνης Λοΐζου, η οποία εισέπραττε επί πέντε και πλέον έτη τη σύνταξη της θανούσας μητέρας της.

Τα σχετικά δημοσιεύματα, καθώς και το τσουνάμι αντιδράσεων που προκάλεσαν σε όλα τα επίπεδα, έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς χτυπούσαν κατευθείαν στην «καρδιά» ένα κομβικής σημασίας ζήτημα για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα: το ηθικό πλεονέκτημα.

Εξαρχής στο Μαξίμου αντιλήφθηκαν τη σπουδαιότητα του θέματος και τη σημαντική ζημιά που μπορεί να προκαλέσει. Εξ ου και, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, σε πρώιμο στάδιο αναζητήθηκαν τρόποι να βρεθεί διέξοδος εκτόνωσης της κρίσης, ακόμα και χωρίς απόσυρση της υποψηφιότητας που θα επιβεβαίωνε εμμέσως πλην σαφώς τις αποκαλύψεις και θα έπληττε το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα».

Οι αυξανόμενες αντιδράσεις ωστόσο, δεν άφησαν πολλά περιθώρια, καθώς κρίθηκε πως δεν υπήρχε άλλη διέξοδος πλην της απόσυρσης της υποψηφιότητας. Το μεσημέρι της Παρασκευής η ίδια η κυρία Λοΐζου με μία μακροσκελή επιστολή της, επιβεβαίωνε πως λάμβανε τη σύνταξη της μητέρας της μετά το θάνατο της, αποδίδοντας το γεγονός σε «γραφειοκρατικό λάθος».

Η παραίτηση της Μυρσίνης Λοΐζου από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έγινε το απόγευμα της Παρασκευής δεκτή από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιστολή παραίτησης της κ. Λοΐζου

Η ίδια στην επιστολή παραίτησής της κάνει λόγο για γραφειοκρατικό «λάθος» και ισχυρίζεται ότι είχε δηλώσει τον θάνατο της μητέρας της από την πρώτη στιγμή.

Η Μυρσίνη Λοΐζου υποστηρίζει πως ο λόγος που την οδηγεί στην παραίτηση από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως «δεν επιθυμεί να μετατοπίζεται η συζήτηση εξαιτίας της και, συνεπώς, θέτει στη διάθεση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ την απόσυρσή της από το ευρωψηφοδέλτιο».

Η ίδια εξαπολύει επίθεση στη Νέα Δημοκρατία ισχυριζόμενη πως η Νέα Δημοκρατία δίνει βάρος σε τέτοιου είδους θέματα, με σκοπό την «αλλαγή της ατζέντας από το πολιτικό στο προσωπικό». Κάνει λόγο για «κανιβαλισμό», «έλλειψη επιχειρημάτων απέναντι στην ακροδεξιά» και δηλώνει: «Η ανθρωποφαγία της Νέας Δημοκρατίας που εκφράζεται με συγκεκριμένες δημοσιογραφικές πένες δε θα περάσει».

Τσίπρας: Όταν ενημερωθώ θα αποφασίσω

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες αν θα κάνει τελικά αποδεκτή την παραίτηση της Μυρσίνης Λοΐζου και απάντησε: «Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω. Δεν έχω ενημερωθεί αυτή την στιγμή».

Πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στο ζήτημα μόλις επιστρέψει από τις Βρυξέλλες.

Η επιστολή παραίτησης της κ. Μυρσίνης Λοΐζου

«Στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων κάποια Μέσα Ενημέρωσης εμπλέκουν δύο ξεχωριστές υποθέσεις που με αφορούν. Η μία περίπτωση σχετίζεται με την τιμητική σύνταξη που λάμβανε η μητέρα μου, βραβευμένη και πολυγραφότατη συγγραφέας, Μάρω Λοΐζου από τον Υπουργείο Πολιτισμού. Προφανώς αναγνωρίζω ότι λανθασμένα καταβαλλόταν για κάποιο διάστημα η σύνταξη αυτή. Ωστόσο, το λάθος αυτό δεν είναι δικό μου, αφού, μετά το θάνατο της μητέρας μου, αμέσως τον δήλωσα στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο λόγος που η σύνταξη συνέχισε να καταβάλλεται σχετίζεται με γραφειοκρατικές διαδικασίες, κάτι το οποίο εξ όσων γνωρίζω συμβαίνει συχνά και ταλαιπωρεί αρκετούς πολίτες.

Μάλιστα, αναγνώρισα το χρέος μου γι’ αυτή την υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου και το αποπληρώνω.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά ένα χρέος προς την εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ύψους περίπου 180.000 ευρώ. Το χρέος αυτό προέκυψε από την οικογενειακή επιχείρηση που διατηρούσα με τον πρώην σύζυγό μου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να το αναλάβει εξ ολοκλήρου, αφού εκείνος ήταν ο αποκλειστικός διαχειριστής των οικονομικών ζητημάτων.

Και οι δύο υποθέσεις θα ήταν σκανδαλώδεις, εφόσον είχα προσπαθήσει να αποκρύψω ή να αποφύγω κάποια υποχρέωση μου. Αντιθέτως, έχω υπάρξει συνεπής σε κάθε διαδικασία και βρίσκομαι πάντα στη διάθεση της ελληνικής πολιτείας.

Σε κάθε περίπτωση, ο λόγος που αποφάσισα να συνταχθώ με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν για να ενώσω τις δυνάμεις μου ώστε να αντιμετωπίσουμε επείγοντα και σπουδαία ζητήματα που μας αφορούν όλους, και όχι μικροπολιτικά κουτσομπολιά σχετικά με την οικογένεια μου.

Επειδή ακριβώς η στόχευσή μου ήταν να συνεισφέρω στον αγώνα κατά της ανόδου της ακροδεξιάς, καθώς και στην ανάδειξη του κομβικού ρόλου του πολιτισμού σε αυτή τη μάχη, δεν επιθυμώ να μετατοπίζεται η συζήτηση εξαιτίας μου και, συνεπώς, θέτω στη διάθεση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ την απόσυρσή μου από το ευρωψηφοδέλτιο.

Αυτό που συμβαίνει, με ευθύνη της αντιπολίτευσης, είναι η αλλαγή της ατζέντας από το πολιτικό στο προσωπικό. Προσπαθούν να καλύψουν με αυτό τον κανιβαλισμό την έλλειψη λύσεων για την καθημερινότητα των πολιτών, την έλλειψη επιχειρημάτων απέναντι στην ακροδεξιά την οποία μάλιστα με αυτούς τους χειρισμούς τροφοδοτούν. Αυτόν τον τακτικισμό, εγώ δε θα τον εξυπηρετήσω.

Η ανθρωποφαγία της Νέας Δημοκρατίας που εκφράζεται με συγκεκριμένες δημοσιογραφικές πένες δε θα περάσει. Όπως και ο φασισμός δε θα περάσει. Οι πολίτες δε θα επιτρέψουν να περάσει.

Ευχαριστώ θερμά τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ που με εμπιστεύτηκαν και δεσμεύομαι ότι, θα συνεχίσω να στέκομαι με όλες τις δυνάμεις μου στον αγώνα για μια πιο δίκαιη και ανεκτική κοινωνία για όλους και όλες, σε κάθε επίπεδο και σε κάθε πεδίο, είτε είναι η πολιτική, είτε είναι ο δρόμος».

2342342.jpeg
Η Μυρσίνη Λοΐζου με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα

Την αποπομπή της είχε ζητήσει η ΝΔ

Σφοδρή ήταν η κριτική της ΝΔ κατά της κυβέρνησης στο θέμα Λοΐζου, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητάει από τον Αλέξη Τσίπρα την αποπομπή της.

Συγκεκριμένα, η Σοφία Ζαχαράκη είπε: «Η αποκάλυψη ότι η κυρία Μυρσίνη Λοΐζου επί 5,5 χρόνια “ξέχασε” να δηλώσει το θάνατο της μητέρας της για να εισπράττει παράνομα τη σύνταξή της είναι πραγματικά ασύλληπτη. Και είναι αδύνατον ο ΣΥΡΙΖΑ να μη γνώριζε ότι έχει καταδικασθεί σε δύο χρόνια φυλάκιση από τη Δικαιοσύνη. Ο κ. Τσίπρας οφείλει σήμερα κιόλας να αποπέμψει την κυρία Λοΐζου από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ».

Λοβέρδος: Τεράστιο θέμα δεοντολογίας

Στην αντιπαράθεση μπήκε και το ΚΙΝΑΛ, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να κάνει λόγο για τεράστιο θέμα δεοντολογίας.

«Δεν δικαιούται σήμερα κανένα κόμμα να τη συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και όλοι έχουμε καταδικάσει την περίπτωση αυτή. Θεωρώ ότι κάποιος με ποινικό πρόβλημα έπρεπε να το πει. Αυτοί που παρήγαγαν έξαλλη κριτική στο παρελθόν δεν μπορεί να είχαν στο ψηφοδέλτιό τους τέτοιο πρόσωπο», είπε ο κ. Λοβέρδος, μιλώντας στα ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Δανέλλης για Λοΐζου: Αν ισχύουν, να αποσυρθεί

Την απόσυρση της Μυρσίνης Λοΐζου από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, «εάν ισχύουν αυτά», είχε ζητήσει και ο Σπύρος Δανέλλης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Μάλιστα, ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού, που πλέον στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ότι «κάθε πολιτικός που εκτίθεται πρέπει να είναι καθαρός».

Πηγή