Υπουργείο Εσωτερικών: «Κλειδώνει» η αντικατάσταση του Μάκη Βορίδη από την Καλλιόπη Σπανού

245

Τη θέση του Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Εσωτερικών, έπειτα από τη διάλυση της Βουλής, αναμένεται να πάρει η Καλλιόπη Σπανού.

Χρέη υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών αναλαμβάνει όπως όλα δείχνουν η Καλλιόπη Σπανού, αντικαθιστώντας τον Μάκη Βορίδη μετά και τη διάλυση της Βουλής για τη διεξαγωγή των εκλογών

Σχετικές πληροφορίες είχαν κυκλοφορήσει από χθες, Πέμπη, ωστόσο τις τελευταίες ώρες μοιάζει να έχει «κλειδώσει» η συγκεκριμένη απόφαση

Σημειώνεται ότι πρωί του Σαββάτου στις 11, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υποδεχθεί τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο της συνάντησης την επίσημη προκήρυξη των εκλογών

Μετά από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, θα υπάρξουν δύο αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Η πρώτη αλλαγή, ήταν εκείνη του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Άκη Σκέρτσο. Η δεύτερη αλλαγή, είναι εκείνη του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, όπου και αναμένεται να τοποθετηθεί υπηρεσιακός υπουργός, η οποία θα αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών στις 21 Μαΐου.

Ποια είναι η Καλλιόπη Σπανού

Η Καλλιόπη Σπανού είναι καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (Université de Picardie) στη Γαλλία (DEA Science Administrative) όπου και έλαβε τον τίτλο του Docteurd’Etat στην Πολιτική Επιστήμη με ειδίκευση στη Διοικητική Επιστήμη (Mention Très Honorable). Στη διάρκεια των σπουδών της έλαβε υποτροφίες από το Ίδρυμα Στασινοπούλου και το Υπουργείο Εθνικής Οκονομίας (ΝΑΤΟ). Η διατριβή της τιμήθηκε με επιχορήγηση για έκδοση από το Γαλλικό κράτος.

Διδάσκει στο Τμήμα ΠΕΔΔ του ΕΚΠΑ από το 1989, ενώ δίδαξε και στο Πανεπιστήμιο της Amiens, στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού ΙΙ και στο Πανεπιστήμιο των Βερσαλλιών. Υπήρξε υπότροφοςτου CNRS/EIE στο Centre des Recherches Administratives, visitingprofessor στο Government Department του LSEκαι στο Nuffield College (Oxford). Τον Φεβρουάριο – Ιούλιο 2016 προσεκλήθη ως “Schuman Fellow” στο Robert Shuman Centre for Advanced Studies, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και τον Ιούλιο 2018 προσκεκλημένη ερευνήτρια της Fondation de la Maison des Sciences de l’ Homme (Παρίσι).

Τον Μάιο του 2011 εξελέγη Συνήγορος του Πολίτη από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, θέση από την οποία αποχώρησε τον Οκτώβριο του 2015. Από το 2003 έως το 2011 είχε επίσης υπηρετήσει ως Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη.

Υπηρέτησε ως Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Κράτος και Δημόσιας Πολιτική», ως Σύμβουλος Σπουδών στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και δίδαξε επί πολλά έτη στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Υπήρξε επιστημονικός σύμβουλός στο υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και έχει συμμετάσχει σε διάφορες επιτροπές εμπειρογνωμόνων. Συνεργάζεται ως σύμβουλος με τον ΟΟΣΑ σε θέματα δημόσιας διοίκησης.

Υπήρξε πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης και Μέλος του Steering Committee του European Group of Public Administration, IIAS.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα καλύπτουν θέματα δημόσιας διοίκησης και δημοσίων πολιτικών (σχέσεις διοίκησης-πολιτών, διοίκησης-δημοκρατίας, διοικητικές μεταρρυθμίσεις, πολιτικές περιβάλλοντος, κοινωνική πολιτική, διοικητικές διαστάσεις του εξευρωπαϊσμού, κλπ.). Συμμετέχει σε ευρωπαϊκά ερευνητικά δίκτυα και έχει ολοκληρώσει τρία ευρωπαϊκά προγράμματα ως επιστημονική υπεύθυνη για την Ελλάδα, καθώς και σειρά ερευνητικών προγραμμάτων στην Ελλάδα.


Πηγή