Θα μας τρελάνει ο Βαρουφάκης: Η «Δήμητρα», οι δραχμές και ο «Οδυσσέας»

151

Μετά το σχέδιο «Δήμητρα» το ΜέΡΑ25 λανσάρει για την «σωτηρία» των κόκκινων δανείων και το σχέδιο «Οδυσσέας»

Το σχέδιο «Οδυσσέας» παρουσίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης και το κόμμα του ΜέΡΑ25, το οποίο έχει να κάνει «Η διαχείριση των κόκκινων δανείων από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις αποσκοπεί στην εξάλειψη ενός βασικού χαρακτηριστικού της ελληνικής κοινωνίας: την ιδιοκατοίκηση, την ιδιωτική περιουσία των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων». Σημειώνεται ότι το 2022 το ΜέΡΑ25 είχε παρουσιάσει και το σχέδιο «Δήμητρα» το οποίο έκανε λόγο για πληρωμές χωρίς την μεσολάβηση τραπεζών.

Αναφορικά με το σχέδιο «Οδυσσέας» το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη επισημαίνει σε ανανοίνωσή του ότι για να εφαρμοστεί πρέπει να γίνουν τα εξής: «Στη θέση του ”Ηρακλή” πρέπει να μπει ο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», μια νέα Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που τερματίζει την πώληση των κόκκινων δανείων στα ταμεία, καταργεί τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας και των εν λειτουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παγώνει τα κόκκινα δάνεια (χωρίς ο δανειολήπτης να χάνει το ποσοστό ιδιοκτησίας που έχει) και σταματά την εξαγωγή υπεραξιών από τα αρπακτικά ταμεία στο εξωτερικό».

«Ελπίζουμε κι ο “Οδυσσέας” να προκαλέσει τον αντίστοιχο τρόμο που προκάλεσε και η “Δήμητρα” στο εγχώριο πολιτικό, ολιγαρχικό και μιντιακό κατεστημένο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25, μετά την πολιτική θύελλα που προκάλεσαν δηλώσεις στελεχών του κόμματος σχετικά με το ενδεχόμενο κλεισίματος των τραπεζών, αλλά και ενός παράλληλου συστήματος συναλλαγών.

«Πρόκειται για μια δημόσια εταιρεία διαχείρισης των κόκκινων δανείων που θα αντικαταστήσει τον εγκληματικό “Ηρακλή” της Κυβέρνησης» σχολιάζει το ΜέΡΑ25 για το νέο σχέδιό του, όπου μεταξύ άλλων, προβλέπεται η «μόνιμη προστασία της κύριας κατοικίας και των μικρομεσαίων με την καταβολή μηνιαίου παγίου που δεν θα ξεπερνά το 1/5 των καθαρών εισοδημάτων και το ύψος του οποίου θα προσδιορίζεται από τις δημοτικές αρχές».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25:

Αφού φρόντισε η Κυβερνητική προπαγάνδα να μάθει ο κόσμος -έστω και δια μέσου της ακατάσχετης κινδυνολογίας των συστημικών μέσων- το σχέδιο “Δήμητρα” και το πόσο σπουδαίο είναι και απαραίτητο ένα τέτοιο ψηφιακό εργαλείο, που δείχνει και γιατί το φοβούνται τόσο πολύ οι ολιγάρχες, τα συστημικά, μνημονιακά τους κόμματα και τα μέσα μαζικής εξαπάτησης, καλούμε τους πολίτες να μάθουν και για τον “Οδυσσέα”.

Ο “Οδυσσέας” είναι το σχέδιο που προτείνουμε για να σωθούν πραγματικά τα σπίτια και τα μαγαζιά του κόσμου από τα αρπακτικά ταμεία, τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις. Πρόκειται για μια δημόσια εταιρεία διαχείρισης των κόκκινων δανείων που θα αντικαταστήσει τον εγκληματικό “Ηρακλή” της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και θα βάλει φρένο στην πώληση των κόκκινων δανείων στα αρπακτικά ταμεία και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα.

Ελπίζουμε κι ο “Οδυσσέας” να προκαλέσει τον αντίστοιχο τρόμο που προκάλεσε και η “Δήμητρα” στο εγχώριο πολιτικό, ολιγαρχικό και μιντιακό κατεστημένο. Είναι ένα σχέδιο που πρέπει να εφαρμοστεί κι αυτό χωρίς καμία πρότερη διαπραγμάτευση, γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος, η κοινωνία και η οικονομία. Παρόμοια σχέδια έχουν εφαρμοστεί στην Γερμανία για την διαχείριση των κόκκινων δανείων, αλλά στην χώρα μας και στον λαό μας επιβλήθηκαν σχέδια που εξυπηρετούν μόνο την προσοδοφορία των αρπακτικών.

Αναπαράγοντας την ανάρτηση του ΜέΡΑ25 στο Twitter, ο εκπρόσωπος Τύπου, Έρικ Έντμαν, σχολίασε με ειρωνική διάθεση, σε παρόμοιο μήκος κύματος με αυτό του κόμματός του: «Ωχ αμάν, κι άλλο σχέδιο το ΜέΡΑ25; Ούτε πολιτικό κόμμα με πρόγραμμα 100 ημερών να ήταν…».

Τι είναι το σχέδιο «Δήμητρα» που εμφανίστηκε το 2022

Ας δούμε όμως τι είχε πει για το σχέδιο «Δήμητρα» ο Γιάννης Βαρουφάκης σε δημόσια παρουσίασή του στις 16 Απριλίου 2022.

Υπό κανονικές συνθήκες, το σύστημα «Δήμητρα» θα χρησιμεύει για μεταβίβαση εισοδηματικών ενισχύσεων και ως εναλλακτικό σύστημα δωρεάν πληρωμών, αλλά σε περίπτωση κρίσης θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γενικευμένο σύστημα πληρωμών.

Πρώτον υποχρέωση αποδοχής μονάδων «Δήμητρας».

– Δεύτερον με πράξη νομοθετικού περιεχομένου εθνικοποίηση τραπεζών, συντεταγμένη χρεοκοπία της Τραπέζης της Ελλάδος εντός δύο ωρών και ίδρυση ελληνικής νομισματικής αρχής.

– Τρίτον εκτύπωση μονάδων Δήμητρας σε χάρτινη μορφή με δήμευση των πιεστηρίων των Εθνικών Λαχείων.

Τι θα συμβεί σε περίπτωση κρίσης

Οι τράπεζες κλείνουν για ένα τριήμερο και μετατρέπουν τα τραπεζικά τους συστήματα σε μονάδες Δήμητρα. Τα χάρτινα ευρώ γίνονται το ξένο συνάλλαγμα της χώρας. Με ένα νόμο στη Βουλή όλα τα ιδιωτικά και δημόσια χρέη μετατρέπονται σε μονάδες Δήμητρα και τότε αρχίζει η μεγάλη διαπραγμάτευση γιατί, όπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, όλοι «θα ξέρουν ουκ αν λάβεις ευρώ από κάποιον που δεν έχει ευρώ. Αυτό είναι το σχέδιο εάν χρειαστεί να βγούμε έξω από το ευρώ. Στόχος μας δεν είναι να βγούμε, αλλά να έχουμε την έξοδο», είχε επισημάνει ο κ. Βαρουφάκης.

Την ίδια στιγμή όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΜέΡΑ 25 το σύστημα «ΔΗΜΗΤΡΑ» έρχεται να δώσει λύση σε ένα πλέγμα προβλημάτων και περιορισμών που αντιμετωπίζει το Ελληνικό Δημόσιο, προσφέροντάς του βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα και σημαντικές φοροαπαλλαγές στους πολίτες, καθώς και δωρεάν συναλλαγές με το Δημόσιο αλλά και μεταξύ των ιδιωτών.

Το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να ασκήσει κοινωνική πολιτική, ακριβώς επειδή παρέχει βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας. Συγκεκριμένα, προτείνουμε στην Πρόταση Νόμου που καταθέσαμε στη Βουλή, στο πλαίσιο του Συστήματος Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών-Δημοσίου «ΔΗΜΗΤΡΑ», παροχή μεταβιβάσιμων ψηφιακών δημοσιονομικών μονάδων (που αποσβένουν μελλοντικούς φόρους ύψους 10% των ετήσιων εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης) σε ευάλωτους πολίτες για αγορές βασικών αγαθών (τρόφιμα, ενέργεια, μεταφορικά κόστη, εξοπλισμός κλπ) και ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Αμοιβαία οφέλη από τις συναλλαγές με το Δημόσιο και μεταξύ ιδιωτών: Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών-Δημοσίου «ΔΗΜΗΤΡΑ»

Με το προτεινόμενο νέο σύστημα δημοσιονομικών συναλλαγών εξασφαλίζεται η δυνατότητα:

  • άμεσης ακύρωσης των αμοιβαίων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, όπως και των οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο ή και μεταξύ τους,
  • αμοιβαίων ωφελειών Δημοσίου και ιδιωτών, στον βαθμό που το Δημόσιο θα είναι σε θέση να δανείζεται απευθείας από τους πολίτες, με αντάλλαγμα σημαντικές φοροαπαλλαγές),
    και
  • δωρεάν συναλλαγών μεταξύ ιδιωτών και, με αυτόν τον τρόπο, άσκηση πίεσης στις τράπεζες, να μειώσουν το κόστος των συναλλαγών.

Για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής:

  • Ιδρύεται, και εντάσσεται στη νέα Γενική Γραμματεία Φορολογικού Λογισμικού του Υπουργείου Οικονομικών το Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών-Δημοσίου (ΣΔΗΣΙΔ-ΔΗΜΗΤΡΑ).
  • Για κάθε ΑΦΜ (νομικού ή φυσικού προσώπου), το ΣΔΗΣΙΔ-ΔΗΜΗΤΡΑ δημιουργεί αυτομάτως έναν Λογαριασμό Δημοσιονομικής Πίστωσης (ΛΔΠ) και παρέχει στον κάτοχό του σχετικό κλειδάριθμο ασφάλειας (PIN).
  • Οι ιδιώτες δύνανται να αποπληρώνουν φόρους ή εισφορές στο Ελληνικό Δημόσιο, μεταφέροντας σε αυτό ποσά από τον προσωπικό τους ΛΔΠ, κάνοντας χρήση του κλειδάριθμου ασφάλειας (PIN).
  • Οι ιδιώτες δύνανται να μεταφέρουν, κατά το δοκούν, ποσά από τον προσωπικό τους ΛΔΠ σε ΛΠΔ άλλων ιδιωτών, κάνοντας χρήση του κλειδάριθμου ασφάλειας (PIN).
  • Το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να πιστώσει συγκεκριμένο ποσό σε ΛΔΠ (π.χ. έκτακτη ενίσχυση).
  • Στην περίπτωση ληξιπρόθεσμης οφειλής του Ελληνικού Δημοσίου προς ιδιώτη, ο ιδιώτης μπορεί, αν το επιλέξει, να πληρωθεί άμεσα μέσω πίστωσης του σχετικού ΛΔΠ. Σε αντίθετη περίπτωση, δικαιούται να αναμένει να πληρωθεί με τον συμβατικό τρόπο.
  • Αν ιδιώτες μεταφέρουν χρηματικά ποσά στον ΛΔΠ τους, χωρίς να τα χρησιμοποιήσουν για τουλάχιστον δώδεκα μήνες, αυτά τα ποσά μπορούν να αποσβέσουν φόρους μεγαλύτερους σε αξία από τα ποσά αυτά, σε ποσοστό που ορίζει το Υπουργείο Οικονομικών, και το οποίο αντιστοιχεί στο ποσοστό φοροαπαλλαγής λόγω, ουσιαστικά, εθελοντικής προπληρωμής φόρου.

Τι είναι οι μεταβιβάσιμες ψηφιακές δημοσιονομικές μονάδες;

Πρόκειται για ψηφιακούς τίτλους έκδοσης του δημοσίου που αποσβένουν φόρους.

Πρόκειται για παράλληλο ψηφιακό νόμισμα;

Δεν πρόκειται επ’ουδενί για νόμισμα αλλά για τίτλους του δημοσίου που έχουν το χαρακτηριστικό να αποπληρώνουν φόρους, και για αυτό χρήσιμους σε όσους έχουν υποχρεώσεις προς την εφορία, δηλαδή σε όλους.

Ζημιώνεται το κράτος από τη δημιουργία των ψηφιακών δημοσιονομικών μονάδων; Αν ναι, πώς θα καλύψει αυτή τη ζημία;

Το κράτος δεν ζημιώνεται σε τελική ανάλυση με αυτόν τον μηχανισμό, επειδή στην πραγματικότητα του προσδίδει βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας για στοχευμένες παρεμβάσεις που συγκρατούν την ύφεση και δημιουργούν οικονομική δραστηριότητα.

Πώς θα διατίθενται οι ρευστές ψηφιακές μονάδες στους πολίτες;

Ηλεκτρονικά, μέσω του προσωπικού λογαριασμού που διατηρεί ο καθένας μας στο ΤAXIS και αντίστοιχων χρεωστικών καρτών.

Οι επιχειρήσεις πώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα έσοδα από τις ψηφιακές μονάδες;

Αποπληρώνοντας φόρους και ανταλλάσσοντας τες με προμηθευτές τους που επίσης έχουν φορολογικές υποχρεώσεις.

ΜέΡΑ25: Δεν έχουμε φετίχ με τα νομίσματα

Μιλώντας και ως πολιτικός διευθυντής του Πανευρωπαϊκού Κινήματος DiEM25 στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο κ. Έντμαν περιέγραψε το πρόγραμμα Δήμητρα ως ένα δημοσιονομικό σχέδιο το οποίο το προτείνουν για όλες τις χώρες της Ευρώπης, πανευρωπαϊκά.

«Το ΜέΡΑ25 Γερμανίας και το ΜέΡΑ25 Ιταλίας το έχουν στα πολιτικά τους προγράμματα και με αυτό πορεύονται. Δεν έχει να κάνει τίποτα με το κλείσιμο των τραπεζών. Δεν έχει να κάνει τίποτα με αλλαγή εθνικού νομίσματος. Είναι ένα εργαλείο το οποίο χρειάζονται όλες οι χώρες της Ευρωζώνης και όχι μόνο, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τις καταθέσεις των πολιτών, ειδικά σε μια περίοδο οικονομικής αστάθειας. Πριν λίγους μήνες ποιος θα έλεγε ότι οι τιτάνες του τραπεζικού συστήματος θα κατέρρεαν με αυτό το δραματικό τρόπο» ανέφερε ο κ. Έντμαν.

Πρόσθεσε ακόμα πως «γενικά, το να υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο να οχυρώνει την οικονομία, τις καταθέσεις των πολιτών και την ικανότητα των πολιτών να κάνουν συναλλαγές ασχέτως του τι συμβαίνει στο τραπεζικό σύστημα, είναι κάτι το οποίο είναι εγκληματικό ότι δεν υπάρχει από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα».

«Ο πραγματικός λόγος που γίνεται αυτή η επίθεση στο ΜέΡΑ25 είναι ακριβώς διότι προτείναμε ένα πρόγραμμα και γενικά ένα σύνολο πολιτικών θέσεων, το οποίο δεν υπάρχει από τα άλλα πολιτικά κόμματα. Είναι ένα σχέδιο το οποίο θα έπρεπε να υπάρχει για τη χώρα μας και δεν το προτείνει κανένας άλλος. Κι αυτό είναι ο πραγματικός λόγος που αναλώνονται προσωποκεντρικά και γενικά προσπαθούν να πετάξουν την μπάλα στην κερκίδα με άστοχες παρομοιώσεις για το σχέδιο Δήμητρα αντί να μιλήσουμε για την ουσία και το τι πραγματικά προτείνει το σχέδιο» υποστήριξε ο κ. Έντμαν.

«Δεν έχουμε κανένα απολύτως φετίχ με τα νομίσματα» ξεκαθάρισε ο κ. Έντμαν, λέγοντας χαρακτηριστικά «για εμάς, το νόμισμα πρέπει να είναι υπηρέτης του ανθρώπου και όχι ο άνθρωπος υπηρέτης του νομίσματος».

«Αυτό το οποίο συμβαίνει για πάνω από μία δεκαετία σε αυτή τη χώρα, είναι ένα “ναι σε όλα”, το οποίο διαμορφώνεται μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο προσπαθούν να προωθήσουν τα μνημονιακά κόμματα αυτής της χώρας ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική, ο ΦΠΑ πρέπει να μείνει στα ύψη, δεν μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά τους μισθούς με βάση τον πραγματικό πληθωρισμό, δεν μπορούμε να καταργήσουμε την 100% προπληρωμή του φόρου. Γιατί; Την περίοδο της πανδημίας η Γερμανία κατέβασε τον ΦΠΑ, υπήρξε καμία συζήτηση να κλείσουν τις τράπεζες; Ποια είναι η διαφορά μας; Δεν είμαστε εμείς ανεξάρτητη χώρα;» συνέχισε ο κ. Έντμαν.

Σε καμία περίπτωση το ΜέΡΑ25, δεν επιδιώκει την έξοδο από το ευρώ, διαβεβαίωσε ακόμα ο κ. Έντμαν.

«Εμείς θα προβούμε σε αυτές τις πολιτικές τις οποίες χρειάζεται η χώρα μας για να μπορέσει να ξαναγίνει βιώσιμη και να μη φεύγουν οι νέοι μας στο εξωτερικό. Και από εκεί και πέρα, το αν αυτές οι αυτονόητες πολιτικές θα αποδειχθούν σημείο τριβής με τις Βρυξέλλες αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε καμία έξοδο από το ευρώ και καμία επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Αυτό όμως το οποίο λέμε ότι φοβόμαστε πολύ περισσότερο τη συνέχιση και τη μονιμότητα αυτής της καταστροφικής κατάστασης στη χώρα μας απ’ ό,τι φοβόμαστε την έξοδο από το ευρώ» συμπλήρωσε ο κ. Έντμαν.

Αναλύοντας περαιτέρω τι είναι το σχέδιο Δήμητρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, διευκρίνισε ότι το προτείνουν εντός του ευρώ. «Είναι ουσιαστικά, ψηφιακά ευρώ τα οποία θα υπάρχουν σε λογαριασμούς όλων όσων έχουν ΑΦΜ, δηλαδή και νομικά και φυσικά πρόσωπα αυτής της χώρας. Θα μπορούν να είναι εταιρείες και ιδιώτες και μέσα από αυτούς τους ψηφιακούς λογαριασμούς θα υπάρχει ένα επιπλέον οικονομικό εργαλείο, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι ιδιώτες αυτής της χώρας για να αποπληρώνουν οφειλές προς το Δημόσιο και αναμεταξύ τους.

Ο λογαριασμός στην τράπεζα θα υπάρχει, δεν καταργείται, προσέθεσε ο κ. Έντμαν, ενώ επισήμανε ότι μέσω αυτού του συστήματος θα δημιουργηθεί ένας χώρος δημοσιονομικός, ο οποίος δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, λόγω του χρέους της χώρας, δημόσιου και ιδιωτικού.

«Θα δημιουργηθεί ουσιαστικά, χρήμα με βάση το taxisnet και τις μελλοντικές οφειλές που έχουμε όλοι προς την εφορίαγια παράδειγμα, θα μπορέσει το κράτος να δώσει αυτό το ψηφιακό χρήμα στον κόσμο με βάση το οποίο να μπορέσουν να γίνουν οι αποπληρωμές κάποιων από τις οφειλές» ανέφερε ο κ. Έντμαν.

Έφερε σαν παράδειγμα, ότι αν κάποιος έχει 5000 ευρώ οφειλές στην εφορία, θα του πιστωθεί το ποσό σε ψηφιακό νόμισμα και τα 5.000 που έχει στην τράπεζα δεν θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσει για αυτό. «Οπότε δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος που μέσα στον ζουρλομανδύα του ευρώ δεν υπάρχει. Αυτές είναι πολιτικές, αυτονόητες και απλές» υπογράμμισε ο κ. Έντμαν και επισήμανε πως το ψηφιακό νόμισμα θα μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο εντός της Ελλάδος.

«Μιλάμε για δημιουργία δημοσιονομικού χώρου δηλαδή και οικονομικού χώρου για να μπορέσει να ανασάνει η κοινωνία. Όλα αυτά δεν αλλάζουν και ό,τι συναλλαγή θα πρέπει να κάνετε με το εξωτερικό θα μπορείτε να τα κάνετε με τα ευρώ τα οποία έχετε στην τράπεζά σας, τα οποία ξαφνικά θα έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία, διότι δεν θα χρειάζεται να τα χρησιμοποιείτε για να αποπληρώνετε την εφορία» ανέφερε ακόμα.

Ερωτηθείς αν, για παράδειγμα, θα μπορεί κανείς να αγοράσει ψωμί με τον τρόπο αυτό, ο κ. Έντμαν, απάντησε πως θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ψηφιακό νόμισμα και για τέτοιες συναλλαγές, ενώ σημείωσε πως το σχέδιο Δήμητρα δεν θα επηρεάσει τον πληθωρισμό, αφού δεν θα κοπεί χρήμα.


Πηγή