Σκέρτσος: Η μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ αφορά και υφιστάμενα συμβόλαια

125

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, έδωσε διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα για την οικονομία που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος μεταξύ άλλων έδωσε διευκρινίσεις για τις εξαγγελίες που έκανε την Κυριακή από την Ελευσίνα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε πως το μέτρο της μείωσης κατά 10% του ΕΝΦΙΑ, από το 2024, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές, θα έχει ισχύ και για τα υφιστάμενα συμβόλαια.

Την έκπτωση, δηλαδή, στον ΕΝΦΙΑ δεν θα καρπωθούν μόνο όσοι κάνουν νέα ασφάλιση στα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές, αλλά και όσοι ήδη τα έχουν ασφαλίσει κατά το παρελθόν και τα συμβόλαια είναι σε ισχύ.

Τα άλλα δύο μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ήταν:

Θεσμοθέτηση του Youth Pass με ενίσχυση 150 ευρώ κατ’ έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται (18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως) για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Κόστος 30 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Αναμόρφωση στο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων (ενιαίο μισθολόγιο και ειδικά μισθολόγια) με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς με αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά δηλαδή από 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από 70 ευρώ για τα δυο παιδιά σε 120 ευρώ και από 120 ευρώ στα τρία παιδιά στα 170, με σκοπό την εφαρμογή από 1/1/2024. Κόστος 500 εκατ. ευρώ.


Πηγή