Κυριάκος Μητσοτάκης – Debate: Να πάμε τα προγράμματά μας στο Λογιστήριο του Κράτους

99

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό debate εμφανίστηκε ψύχραιμος αναλαμβάνοντας αρκετές ευθύνες για λάθη και αστοχίες της κυβέρνησής του και ταυτόχρονα έδωσε μεγάλη έμφαση στα θέματα της οικονομίας

Η είδηση που έβγαλε χθες ο πρωθυπουργός στην διάρκεια των τοποθετήσεών του στην χθεσινή τηλεμαχία είναι η πρόταση που έριξε στο… τραπέζι, όλα τα κόμματα να καταθέσουν μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής τα προγράμματά τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να κοστολογηθούν προκειμένου να μάθουμε αν είναι βιώσιμα ή όχι. Την πρώτη ερώτηση στην ενότητα Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό την έθεσε η Σία Κοσιώνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών και μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και το διαθέσιμο εισόδημα. Κεντρική δέσμευση ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο. Πέφτει πια και στη χώρα μας, όμως στα τρόφιμα παραμένουν οι τιμές υψηλές. Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, αυτό υπηρετεί το καλάθι του νοικοκυριού. Έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται με το market pass και το σημαντικότερο μόνιμες αυξήσεις. Βασική δέσμευση η αύξηση των μισθών τη δεύτερη τετραετία. Ο πληθωρισμός θα πέσει, αλλά αυτές οι αυξήσεις των μισθών θα είναι μόνιμες».

Στα θέματα της οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Πλέον η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Η ακριβής κοστολόγηση των προγραμμάτων έχει τεράστια σημασία. Τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβά και πρέπει ο κ. Τσίπρας να μας πει που θα βρει τα χρήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Εθνικά Θέματα

Στα εθνικά θέματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «Κρατήσαμε τη χώρα ασφαλή» και παράλληλα σημείωσε ότι «Η στήριξη των ενόπλων δυνάμεων αποτελεί υποχρέωση κάθε κυβέρνησης. Καταφέραμε και κρατήσαμε τη χώρα ασφαλή. Η ισορροπία στο Κογκρέσο έχει γείρει υπέρ των ελληνικών συμφερόντων».

Ο αρχηγός της ΝΔ αναφέρθηκε και στις εκλογές στην Τουρκία λέγοντας: «Θα σεβαστούμε απόλυτα την κρίση του λαού. Είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός. Θα τείνω χείρα φιλίας και θα συζητήσω χωρίς αυταπάτες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε, ότι η στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υποχρέωση κάθε κυβέρνησης, τονίζοντας ότι μετά την οικονομική κρίση που έζησε η Ελλάδα τα εξοπλιστικά προγράμματα είχαν μείνει πίσω Ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι πρόκειται για μια σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα καλά μελετημένα και αποτέλεσμα εισήγησης της στρατιωτικές ηγεσίας, ενώ δεν βρίσκονταν εκτός των δημοσιονομικών κανόνων.

«Έπρεπε να διαχειριστώ μια πολύ επιθετική Τουρκία, χτίσαμε ισχυρές συμμαχίες, ενισχύσαμε τις ένοπλες δυνάμεις και θωρακίσαμε τον Έβρο, και τα προγράμματα αυτά δεν επιδέχονται επαναδιαπραγμάτευσης».

Υποκλοπές

Ερωτηθείς για τα ζητήματα των υποκλοπών ο πρόεδρος της ΝΔ είπε: «Όχι δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ με τις υποκλοπές αλλά ανέλαβα την πολιτική ευθύνη για να διορθώσω μια σειρά από αστοχίες στην ΕΥΠ» και πρόσθεσε: «Δύο σημαντικές δεσμεύσεις προς τους πολίτες, άμεση διαλεύκανση από την δικαιοσύνη για την υπόθεση των υποκλοπών και διορθώσω αστοχίες της ΕΥΠ προσθέτοντας επιπλέον φίλτρα». «Σταδιακά η ΕΥΠ μπορεί να παρέχει τις πληροφορίες που χρειάζεται για την εθνική ακεραιότητα της χώρας».

Δεν έπρεπε να παρακολουθείται ποτέ ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ παραδέχθηκε ότι αποτέλεσε λάθος της κυβέρνησης η συγκεκριμένη υπόθεση.

«Κεντρική προτεραιότητα το ΕΣΥ για την Νέα Δημοκρατία», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Το πρόγραμμα ξεκινάει από τα νοσοκομεία. Χρειαζόμαστε 10.000 προσλήψεις για να καλύψουμε τα κενά και να διορθωθούν καθυστερήσεις σε χειρουργεία και προβλήματα που δεν είναι αποδεκτά. Έχουμε σχέδιο για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και 156 καινούρια Κέντρα υγείας στην Περιφέρεια αλλά και ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για όλους τους πολίτες και έμφαση στον Προσωπικό Γιατρό», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν υπάρχει διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και στόχος μας είναι η μείωση τους και του κοινωνικού αποκλεισμού με επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τα 150 ευρώ στους νέους

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έγινε μεγάλη κουβέντα για ένα συμπληρωματικό μέτρο. Παράλληλα πρότεινε στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουν τα προγράμματά τους και να κοστολογηθούν.

«Δώσαμε 150 ευρώ και στην συμπληρωματική παροχή του freedom pass. Οι νέοι δεν θα μας κρίνουν για τα 150 ευρώ», κατέληξε.

Σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ για την δική του αυτοαξιολόγηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως οι νέοι έχουν δίκιο να είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε κάθε εξουσία.

«Ζήτησα συγγνώμη όπου έκρινα ότι έπρεπε. Ουδείς αλάθητος. Κατά συνέπεια, ο βαθμός που θα μπει στην κυβέρνηση θα μπει από όλους τους Έλληνες πολίτες και θα είναι το ποσοστό στις εκλογές». Παράλληλα κάλεσε τους νέους να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία σημειώνοντας ότι ψηφίζουν για το δικό τους μέλλον.

Πηγή