Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Δεν συζητάω αποστρατιωτικοποίηση και ζητήματα κυριαρχίας

46

Μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του σε ακριτικά νησιά της Ελλάδας – Τις πρώτες του απειλές κατά της Ελλάδας, μετά την επανεκλογή του, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέστρεψε σε συνθήκες πολεμικής ρητορικής και σε νέο γύρο εμπρηστικών δηλώσεων εν μέσω προεκλογικής περιόδου για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν, σε κοινές δηλώσεις που έκανε με τον πρόεδρο του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, τόνισε για τις σχέσεις με την Ελλάδα ότι «δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, από την ειρήνη στις θάλασσες μας. Αν δεν θέλουν ειρήνη, θα εφαρμόσουμε διαφορετικές πολιτικές. Δεν θέλουμε εμπόδια στο δρόμο μας. Ας δώσει το Αιγαίο σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της παγκόσμιας θάλασσας».

Την απάντηση βεβαίως την πήρε από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος κατά τη χθεσινή περιοδεία του τόνισε ότι «τείνουμε χείρα φιλίας αλλά ταυτόχρονα εξακολουθούμε να ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας», μιλώντας σε συγκέντρωση πολιτών στην Αγία Μαρίνα Λέρου, σχετικά με τα ελληνοτουρκικά. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας: «Δεν συζητάω ζητήματα αποστρατιωτικοποίησης και κυριαρχίας».

«Πιστεύω ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα ενισχύθηκε και υπερασπίστηκε την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα με αυτοπεποίθηση και αποτελεσματικότητα», είπε ακόμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε και στο στόχαστρο κριτικής του τουρκικού Τύπου με αφορμή την κόντρα της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ για τους μουσουλμάνους υποψηφίους της Θράκης. «Ο Μητσοτάκης στόχευσε τους Τούρκους υποψήφιους για να κερδίσει ψήφους στην Ροδόπη» αναφέρει δημοσίευμά της Hurriyet.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε για άλλη μια φορά χηλά στην ατζέντα της ΝΔ τα εθνικά ζητήματα λέγοντας:

«Θα την έχουμε την ισχυρή κυβέρνηση μετά την κάλπη της 25ης Ιουνίου. Διότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή κυβέρνηση για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και την εξωτερική πολιτική την οποία ασκήσαμε τα τελευταία χρόνια απέναντι στην Τουρκία», ανέφερε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ συμπλήρωσε:

«Θέλω και εδώ από τα Δωδεκάνησα, από την ακριτική Λέρο, να ξαναστείλω στην Τουρκία ένα μήνυμα φιλίας. Δεν είμαστε καταδικασμένοι, φίλες και φίλοι, να ζούμε μονίμως σε ένταση με την Τουρκία».

Επιπλέον, είπε: «Αλλά για να μπορέσουμε να επιλύσουμε το ένα βασικό ζήτημα το οποίο αποτελεί την κύρια διαφορά μας με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να επιλυθεί μόνο με σχέσεις καλής γειτονίας και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι: «Κανένας Έλληνας πρωθυπουργός και σε καμία περίπτωση εγώ προσωπικά δεν είμαι διατεθειμένος να βάλω στο τραπέζι της συζήτησης θέματα τα οποία είναι έξω από την ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ζητήματα αποστρατικοποίησης των νησιών, ζητήματα κυριαρχίας, κυριαρχικών δικαιωμάτων, είναι έξω από το πλαίσιο της συζήτησης με την Τουρκία».

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε επίσης: «Όμως, φίλες και φίλοι, δεν έχουμε ταυτόχρονα και αυταπάτες. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η εξωτερική πολιτική των χωρών δεν αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη. Ναι, είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι είδαμε μια μείωση στην ένταση τους τελευταίους μήνες ως προς τις παραβιάσεις και παραβάσεις του εναερίου χώρου μας, όμως δεν έχουμε αυταπάτες».

Τέλος τόνισε: «Για όλα αυτά και πολλά άλλα θα κληθούμε να ψηφίσουμε και πάλι στην κάλπη της 25ης Ιουνίου. Εγώ θέλω και εδώ από τη Λέρο, από τα Δωδεκάνησα, να σας ζητήσω να προσέλθουμε σε αυτή την κάλπη με τον ίδιο ενθουσιασμό. Με ψηλά τις σημαίες της παράταξής μας, με ψηλά τη σημαία της πατρίδας μας, διότι το χρώμα μας είναι το γαλάζιο, που είναι και το γαλάζιο της σημαίας μας, το γαλάζιο του Αιγαίου, το γαλάζιο του ουρανού».


Πηγή