Δίκη Χρυσής Αυγής: Απορρίφθηκε το αίτημα του Ηλία Κασιδιάρη

44

Ο καταδικασμένος ως διευθυντικό στέλεχος εγκληματικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης έδωσε το «παρών» σήμερα στο δικαστήριο προκειμένου να υποβάλει το αίτημά του.

Αίτημα προκειμένου να απαντήσει το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων σχετικά με το εάν υιοθετεί το σκεπτικό της απόφασης του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία «καταπατείται» όπως ανέφερε το τεκμήριο αθωότητας του, υπέβαλε ο Ηλίας Κασιδιάρης στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ενώπιον του οποίου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Ο καταδικασμένος ως διευθυντικό στέλεχος εγκληματικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης, που δεν εμφανίζεται στις συνεδριάσεις του δικαστηρίου, σήμερα ζήτησε να μεταχθεί για να υποβάλει το αίτημα του.

«Στις 2 Μαΐου κοινοποιήθηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία μπαίνει στην ουσία της απόφασης που εκδικάζετε εδώ και ζητώ με την ιδιότητα του κατηγορουμένου που έχει το απαραβίαστο τεκμήριο αθωότητας. Θέλω να διαβάσω την απόφαση τι γράφει σε ό,τι αφορά την υπόθεση που εσείς δικάζετε» είπε ο κατηγορούμενος προς το δικαστήριο.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως σύμφωνα με την αρεοπαγιτική απόφαση δεν διαθέτει «τεκμήριο αθωότητας και ότι η επίκλησή του είναι καταχρηστική γιατί υπάρχει καταδίκη για αδίκημα κατά του πολιτεύματος». Ο καταδικασμένος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής ζήτησε τη διευκρίνιση και τοποθέτηση του δικαστηρίου για το ζήτημα αυτό, για να εξετάσει -όπως ανέφερε- το εάν υπάρχει λίγο να συνεχίζει να υποστηρίζει την έφεσή του.

«Ο Άρειος Πάγος μπαίνει και στην ουσία μου λέει ότι έχω καταδικαστεί και για παράνομη οπλοκατοχή. Εγώ θυμάμαι ότι το παρόν δικαστήριο έστειλε στη φυλακή έγγραφο που έλεγε ότι εγώ έχω απαλλαγεί αμετάκλητα. Έλαβα έγγραφα για αυτό το 2022. Και ο Άρειος Πάγος μου λέει το 2023 ότι έχω καταδικαστεί και για αυτό και εκτίω ποινή. Αποδέχεστε αυτό που λέει ότι δεν διαθέτω το τεκμήριο της αθωότητας; Ισχύει ότι εκτίω ποινή για παράνομη οπλοκατοχή; Ισχύει ότι έχω καταδικαστεί για κάποιο αδίκημα κατά του πολιτεύματος;» σημείωσε ο Ηλίας Κασιδιάρης που επικαλέστηκε και την παραίτηση του πρώην προέδρου του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου.

«Ο κ. Τζανερίκος είπε ότι πάτε να μου επιβάλετε να κόψω ένα κόμμα με μια πρωτόδικη απόφαση. Εδώ σε αυτό το εδώλιο θα έπρεπε να είναι ο Γεραπετρίτης και όσοι οδήγησαν σε αυτές της αποφάσεις. Πήγαν να δωροδοκήσουν ένα δικαστή. Είναι μείζον ζήτημα υπάρχει λόγος που παραμένω εδώ και διεκδικώ το δίκιο μου. Τη δίωξη για την οπλοκατοχή μου την είχε ασκήσει η Κλάπα που μετέχει στο Α1 Τμήμα, η οποία θα έπρεπε να έχει εξαιρεθεί. Τι έχετε να πείτε για το τεκμήριο της αθωότητας μου; Μέχρι και ο πρώην πρόεδροσ του ΣτΕ κ. Ριζος έχει πει ότι εδώ υπάρχει κατάλυση της δημοκρατίας γιατί πάμε να καταλύσουμε το δικαίωμα χιλιάδων ψηφοφόρων» ανέφερε και συμπλήρωσε πως η σύνθεση του Αρείου Πάγου ήταν νοθευμένη.

Κασιδιάρης: Επειδή ο πρόεδρος ήθελε να τηρήσει το Σύνταγμα τον κάλεσαν στο Μέγαρο Μαξίμου και ο Γεραπετρίτης του είπε κόψε τον Κασιδιάρη και θα σε βάλουμε σε ανεξάρτητη αρχή. Έπεσαν όμως σε έντιμο άνθρωπο και τον καρατόμησαν με νόμο. Σε ποια χώρα τα είδαν αυτά γραμμένα; Λένε ότι εγώ έχω καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της πολιτείας ότι θα καταλύσω την Δημοκρατία… τη Νέα Δημοκρατία θα έλεγα εγώ. Αν δεν έχω τεκμήριο αθωότητας να μου το πείτε να πάω από τώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αναμένω την τοποθέτησή σας.

Εισαγγελέας: Το δικαστήριο δεν απαντά, αποφασίζει.

Κασιδιάρης: Επομένως αφήνετε ανοιχτό ότι εγώ δεν διαθέτω τεκμήριο αθωότητας. Το τεκμήριο αθωότητας δεν κρίνεται με καμία απόφαση. Είναι κατοχυρωμένο. Όχι δεν είναι έτσι στη δημοκρατία αυτά γίνονται στην Ουγκάντα.

Εισαγγελέας: Αφήστε το τεκμήριο της αθωότητας, θα το δούμε στο τέλος.

Συνήγορος Κασιδιάρη: Δεν ρώτησε αν τον κρίνετε αθώο ή ένοχο αλλά για το τεκμήριο της αθωότητας. Ο Άρειος Πάγος εισφέρει μια απόφαση που την αναρτά στην οποία λέει ότι ο κ. Κασιδιάρης έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για κατοχή πυροβόλου όπλου. Όταν έρχεται και με ρωτά αν έχει νόημα να επιμένει στο ένδικο μέσο της εφέσεως αν θα συνεχίσει να έχει υπεράσπιση ή θα το αφήσει στον αυτόματο πιλότο … Ρωτά αν υιοθετείτε εσείς το σκεπτικό του Αρείου Πάγου.

Το δικαστήριο έπειτα από διάσκεψη απέρριψε ως απαράδεκτο το αίτημα Κασιδιάρη, κρίνοντας ότι δεν στηρίζεται σε κάποια διάταξη νόμου. Ωστόσο, κατά την εκφώνηση της απόφασης η πρόεδρος σημείωσε ότι πάγια αρχή του ποινικού δικαίου αποτελεί το τεκμήριο της αθωότητας του κατηγορούμενου μέχρι αμετάκλητης απόφασης.

Νωρίτερα, ο Ηλίας Κασιδιάρης επιχείρησε για ακόμα μια φορά να εκμεταλλευτεί τη δικαστική διαδικασία προεκλογικά καθώς μπαίνοντας στη δικαστική αίθουσα κρατούσε και επιδείκνυε ένα φυλλάδιο του κόμματος που υποστηρίζει για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Αντίστοιχα, μετά την ολοκλήρωση της δίκης οι υποστηρικτές του Ηλία Κασιδιάρη τον χειροκρότησαν.


Πηγή