Προς ανεξαρτητοποίηση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

68

Περιμένουν τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει τα χαρτιά της για την κατεύθυνση του κόμματος. 

Μια από τις δυσκολότερες στιγμές του διέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία του δρόμου προς την εκλογή του νέου αρχηγού του.

Στάση αναμονής έως την εκλογή του νέου αρχηγού σχετικά με την παραμονή τους στον ΣΥΡΙΖΑ ή την ανεξαρτητοποίησή τους τηρούν τουλάχιστον 10 βουλευτές του κόμματος με κεντροαριστερό προσανατολισμό από τους συνολικά 47 που εξελέγησαν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία», προβληματίζονται σχετικά με την παραμονή τους στο κόμμα ή την ανεξαρτητοποίησή τους.

Αφορμή υπήρξε το πρόσφατο επεισόδιο το βράδυ των εκλογών με την προσωπική επίθεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, με τη φράση «σκουπίδια του ΠΑΣΟΚ», στον Παναγιώτη Ρήγα.

Τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ θεωρούν προσβλητικό να τους θεωρούν «σκουπίδια» και διερωτώνται αν έχουν θέση στο κόμμα.

Στον απόηχο της μεγάλης δημοσιότητας που έλαβε η επίθεση, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επέλεξε να μην παραστεί στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Η τελική απόφαση για το μέλλον τους θα καθοριστεί από την κατεύθυνση που θα θελήσει να δώσει στο κόμμα ο νέος αρχηγός και αν προβάλλει ενωτικά μηνύματα. Στην περίπτωση που πάρουν το μήνυμα πως η επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ δεν τους περιλαμβάνει θα ανεξαρτητοποιηθούν ομαδικώς συγκροτώντας στην πρώτη φάση μια Κοινοβουλευτική Ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών.

Παράλληλα, οι κεραίες τους είναι υψωμένες για να πιάσουν και τα μηνύματα που στέλνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς ενδεχόμενη επανένταξή τους στο κόμμα από όπου προήλθαν θα αλλάξει τα κοινοβουλευτικά δεδομένα, αναγάγοντας το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη αξιωματική αντιπολίτευση. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ αριθμεί 33 βουλευτές και με την προσθήκη 15 βουλευτών από άλλα κόμματα, ανακηρύσσεται αξιωματική αντιπολίτευση.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν απηχεί μηνύματα επαναπροσέγγισης με στελέχη και βουλευτές που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και πήγαν σε άλλα κόμματα.


Πηγή