Συνάντηση Τσίπρα – συνταξιούχων: Τι θα γίνει με τα αναδρομικά και τα δώρα

765

Για το 2020 μετέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας οποιαδήποτε συζήτηση για την αποκατάσταση των δώρων και των επιδομάτων στους συνταξιούχους, εξηγώντας πως δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος στο 2019.

 

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους των συνταξιούχων παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου και της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όπως η Έφη Αχτσιόγλου εξήγησε μετά την συνάντηση, ικανοποιείται ένα σημαντικό αίτημά των συνταξιούχων, που αφορά τη διευθέτηση των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία, σε 120 δόσεις καθώς και το θέμα των συντάξεων χηρείας. Για το τελευταίο ειδικότερα, θα επανέλθουν στο 70% του ποσού που λάμβανε ο/η θανών/θανούσα αντί του 50% που ισχύει σήμερα.

Σε ό,τι αφορά το δώρο του Πάσχα και τα επιδόματα, θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα με την προοπτική να συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2020, καθώς για το 2019 ο δημοσιονομικός χώρος έχει κατανεμηθεί. Αναφορικά με τα αναδρομικά ειδικότερα, η υπουργός υπογράμμισε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι, κάθε φορά που δημιουργείται χώρος, να υποστηρίζονται οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι.

Συγκεκριμένα, όπως είπε η Έφη Αχτσιόγλου, θα διευθετηθεί άμεσα το θέμα της ρύθμισης των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, με το σύνολο των οφειλών που εκκρεμούν μέχρι το τέλος του 2018 και η μικρότερη δόση θα είναι 50 ευρώ.

Σύμφωνα με την υπουργό, οι συνταξιούχοι αναγνώρισαν τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, εκπροσωπώντας το συντονιστικό των συνταξιούχων, είπε ότι ο αγώνας συνεχίζεται. Κάλεσε δε, τους συνταξιούχους να μην τρέχουν στα δικαστήρια και να πιστέψουν ότι με πολιτική απόφαση έκοψαν τις συντάξεις και με πολιτική απόφαση θα δοθούν. Ο Δήμος Κουμπούρης δήλωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός τους διαβεβαίωσε για την επίλυση του ζητήματος των συντάξεων χηρείας με κατάθεση τροπολογίας. Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός τους είπε ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημα, γιατί τα χρήματα είναι πολλά.

Πηγή