Παπανδρέου: Όχι στο δίλημμα ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ – Το δίλημμα είναι ουσιαστική αλλαγή ή απλώς παραλλαγή

772

Διμέτωπη επίθεση κατά ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας από τον Γιώργο Παπανδρέου στο έκτακτο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια ιστορική αντίφαση όπου και η αριστερά γίνεται συντήρηση, σημειώνοντας πως μόνη λύση είναι οι προοδευτικές δυνάμεις.

«Ο κ. Μητσοτάκης μας λέει ότι, το ΟΧΙ στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ΝΑΙ στην ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι το νέο απέναντι στο παλιό. Τόσο εύκολα θα ξαναπιστέψουμε την εύκολη ρητορική; Εκείνη με την οποία έταξαν ότι, η κρίση αντιμετωπίζεται με τα Ζάππεια ή με το να χορεύουμε στο ταψί τις διεθνείς αγορές; Τους είδαμε στην πράξη. Είναι δύο όψεις της συντήρησης. Η συμμαχία τους, οι γέφυρές τους, οι υποσχέσεις τους δεν αφορούν τον ελληνικό λαό. Συμμαχούν και πορεύονται χέρι – χέρι, με ένα εξωθεσμικό σύστημα εξουσίας. Έτσι ώστε, το ένα χέρι να νίβει το άλλο. Όλα αυτά διαιωνίζουν το υπάρχον φαύλο σύστημα» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως «έτσι εξηγείται αυτός ο ασφυκτικός εναγκαλισμός συμφερόντων, κατεστημένων και πολιτικής σκοπιμότητας, με όμηρο τις υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Αυτή είναι η ρίζα του ελληνικού προβλήματος!». Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε πως δεν είχαν το θάρρος να το πουν και να κάνουν αλλαγές: «Όχι η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς. Το αποδείξαμε. Ακόμα και μέσα στην κρίση – με θεούς και δαίμονες εναντίον μας», συμπλήρωσε.

Επικεντρώνοντας τις επικρίσεις του στη Νέα Δημοκρατία και τις ευθύνες της για την κρίση ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε: «Πότε αναλάβατε τις ιστορικές σας ευθύνες για την έλευση της κρίσης; Πότε αποβάλλατε την πελατειακή σας αντίληψη για την διαχείριση του πλούτου του Ελληνικού λαού;». Υπερασπίστηκε παράλληλα τις διαχρονικές κατακτήσεις της δημοκρατικής παράταξης και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν τη διετία 2010-2012 όταν ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός.

«Λέμε όχι στο δίλημμα ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ. Το δίλημμα είναι, ουσιαστική αλλαγή ή απλώς παραλλαγή. Μοιρολατρία ή πρόοδος», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός ενώ επεσήμανε πως το Κίνημα Αλλαγής, καλείται να σπάσει τη μοιρολατρία και να δημιουργήσει ελπίδα.

«Ας κατανοήσουμε τον ιστορικό μας ρόλο. Δεν είμαστε απλώς μέρος της λύσης του ελληνικού προβλήματος, καλούμαστε να γίνουμε μια φωτισμένη πρωτοπορία, που επιτελεί μια εθνική αποστολή», σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Μίλησε για την ενότητα και την κοινή πορεία μιας προοδευτικής συμμαχίας λέγοντας: «μαζί σεβόμενοι ως αξία την διαφορετικότητα του καθενός μας. Μαζί, ένα πολύχρωμο μωσαϊκό πολιτικών προτάσεων που υφαίνεται στην κοινή βάση αρχών και αξιών. Πρόγραμμα με μοναδικό γνώμονα να είναι αντάξιο των ονείρων του Ελληνικού λαού». Και, «μέχρι να το καταφέρουμε, οφείλουμε να είμαστε, και θα είμαστε, όλοι παρόντες, ο καθένας με τις δυνατότητές του, αλλά και κυρίως, όλοι εμείς μαζί, συλλογικά από αυτό το ΚΙΝΗΜΑ, που όλοι μαζί δημιουργήσαμε», κατέληξε.

Πηγή