Ν. Ταχιάος: “Θα εκλεγώ σίγουρα δήμαρχος Θεσσαλονίκης”

831

Συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων παραχώρησε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Νίκος Ταχιάος. Ο υποψήφιος με τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» υποστηρίζει ότι παρά τις δημοσκοπήσεις που τον φέρνουν στην πρώτη θέση δεν εφησυχάζει και ζητά ισχυρή και καθαρή εντολή από την πρώτη Κυριακή.

Ερ.: Κύριε Ταχιάο, οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις σας φέρνουν στην πρώτη θέση. Εφησυχάζετε;

Απ.: Η λέξη «εφησυχασμός» βγήκε από το λεξιλόγιό μου, την ημέρα που ανακοίνωσα την απόφασή μου να είμαι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Και δεν εφησυχάζω, όχι επειδή υπάρχουν οι όποιοι συνδιεκδικητές προεκλογικά, αλλά κυρίως, επειδή υπάρχει η δουλειά που πρέπει να ξεκινήσει μετεκλογικά. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την τάση της πόλης που πιστεύω ότι θα εκφραστεί με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στην κάλπη. Γιατί κάθε μέρα που περνά, οι Θεσσαλονικείς καταλαβαίνουν όλο και περισσότερο, ποιες υποψηφιότητες εκπροσωπούν μία άποψη και ένα μέλλον για την πόλη. Καταλαβαίνουν επίσης, πόση σημασία έχει, ο δήμαρχος που θα εκλεγεί να έχει και τον επαρκή αριθμό δημοτικών συμβούλων για να σχηματίσει μια αποτελεσματική διοίκηση. Χωρίς να εμπλακεί σε συναλλαγές και εκβιασμούς που θα τον οδηγήσουν σε εκπτώσεις επί των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει έναντι των πολιτών. Και αυτό, θα κριθεί την πρώτη Κυριακή.

Ερ.: Υπάρχει κάποιος αντίπαλος που θεωρείτε πως είναι πιο «βολικός» και τον θέλετε στο β’ γύρο;

Απ.: Δεν υπάρχουν βολικοί και άβολοι αντίπαλοι σε αυτές τις εκλογές. Υπάρχουν αυτοί που βλέπουν τη διεκδίκηση του Δήμου ως ευθύνη κι αυτοί που την βλέπουν ως λύση πολιτικής επιβίωσης ή υπόστασης ή εξέλιξης. Έχω εμπιστοσύνη στην ωριμότητα της συντριπτικής πλειονότητας των συμπολιτών μου και πιστεύω πως ξέρουν να τους ξεχωρίσουν. Γιατί με κάποιον που έχει μια υπευθυνότητα αντίστοιχη αυτής που χαρακτηρίζει τη δική μας προσπάθεια, την επόμενη μέρα ίσως καταφέρουμε να συνομιλούμε με σοβαρότητα για την πόλη. Με πρόσωπα που είναι ικανά να κάνουν οτιδήποτε, να πουν οτιδήποτε και να στηρίξουν de facto τα ιδεοληπτικά σχέδια της κυβέρνησης που κατακεραύνωναν προκειμένου να επιβιώσουν πολιτικά, κάθε ελπίδα σοβαρού διαλόγου υπονομεύεται εκ προοιμίου.

ΕΡ. Σας ενοχλεί που συνυποψήφιοι σας, σας ταυτίζουν με την περίοδο Παπαγεωργόπουλου;

Απ.: Αν εννοούν την ταύτισή μου με πέντε σοβαρά έργα που έγιναν στην πόλη εκείνη την περίοδο, δεν με πειράζει καθόλου. Αν πάλι, το εννοούν με τη φασιστική λογική της συλλογικής ενοχής, τους επιστρέφω μόνο απέχθεια. Αν, τέλος, συνεχίζουν να ενοχοποιούν την κατάθεσή μου για μια υπόθεση που έχει κλείσει τον δικαστικό κύκλο της, με 3-2 ψήφους δικαστών σε βάρος του Παπαγεωργόπουλου, με αφήνουν αδιάφορο. Η υπόθεση είναι παρελθόν που έχει κριθεί και πάντως ποτέ δεν με άγγιξε. Όταν ήρθε στο προσκήνιο, δεν ήμουν καν δημοτικός σύμβουλος, είχα αποχωρήσει. Εγώ είμαι εδώ για το μέλλον. Ο προορισμός είναι μπροστά. Όσοι επιμένουν να κοιτούν πίσω, απλώς αποδεικνύουν πόσο κενή ουσιαστικού περιεχομένου είναι η πολιτική «φαρέτρα» τους και πόσο στείρα η πολιτική σκέψη τους. Τι γόνιμο μπορεί να προσφέρει στη Θεσσαλονίκη ένας στείρος νους, που αναζητά διέξοδο μόνο σε τέτοιου είδους προπαγάνδα;

Ερ.: Πώς ξεκίνησε η κόντρα με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ; Δεν θέλετε να γίνει το γήπεδο;

Απ.: Δεν υπάρχει καμία κόντρα από μέρους μου με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, ούτε από την πλευρά της ομάδας απέναντι μου, θέλω να πιστεύω. Το γήπεδο έχει πάρει το δρόμο του και θα γίνει. Προφανώς και είμαι θετικός σε αυτό. Όπως είμαι θετικός στο να αποκτήσει την υποδομή που χρειάζεται κάθε ομάδα της πόλης. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μόνο μια καθοδηγούμενη προσπάθεια ποδοσφαιροποίησης του πολιτικού διαλόγου, από πλευρές που επειδή έχουν κουραστεί πια να τρέχουν στο γήπεδο και δεν έχουν δυνάμεις, προτιμούν να… εκσφενδονίζουν ότι μπορούν από την εξέδρα. Δεν νομίζω ότι μία συντονισμένη προβοκάτσια και μια χούφτα τρολς του διαδικτύου εκπροσωπούν τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου του ΠΑΟΚ, που είναι επίσης και πολίτες της Θεσσαλονίκης με προβληματισμούς για την πόλη τους και επιθυμία να την βιώσουν συνολικά καλύτερη.

Ερ.: Σε ό,τι αφορά την καθαριότητα, οι εργαζόμενοι στο Δήμο Θεσσαλονίκης ανησυχούν γιατί μιλάτε για ιδιωτικοποίηση…

Απ.: Οι μόνοι που έχουν να ανησυχούν από το πρόγραμμά μου για την καθαριότητα είναι οι διάφοροι μηχανισμοί που έχουν στηθεί και ποντάρουν στις πελατειακές σχέσεις και στην εργασιακή εκμετάλλευση ανθρώπων που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη με το άλλοθι του Δημοσίου. Το αποτέλεσμα αυτής της πραγματικότητας αντανακλάται στην εικόνα της πόλης. Ο Δήμος δεν είναι καλός μάνατζερ, όπως και αν το δούμε. Η εμπλοκή ιδιωτών μπορεί να φέρει τυποποίηση διαδικασιών, άμεση εισαγωγή νέων τεχνολογιών και συμπίεση του κόστους. Αυτό δεν σημαίνει ότι το σύνολο των υπηρεσιών της καθαριότητας μπορεί να περιέλθει στον ιδιωτικό τομέα. Η άποψή μου είναι ότι το να εμπλακεί ένας μόνο ιδιώτης στο σύνολο της καθαριότητας ενέχει μεγάλο ρίσκο, όπως και το να μην διαθέτει ο ίδιος ο δήμος έναν δικό του εφεδρικό μηχανισμό. Πάντως, αυτό που ενδιαφέρει είναι τα χρήματα του δημότη να πιάνουν τόπο και η πόλη να είναι καθαρή, όχι η σπέκουλα των υποψηφίων και των συνδικαλιστών στον μικρόκοσμο του δήμου.

Ερ.: Σε περίπτωση εκλογής τελικά με ποιους θα συνεργαστείτε; Ίσως χρειαστούν συνεργασίες με περισσότερες από δύο παρατάξεις.

Απ.: Για αυτό ακριβώς δεν παύω να υπενθυμίζω στους συμπολίτες μου, πως η δυνατότητα σχηματισμού μιας πραγματικά ποιοτικής δημοτικής διοίκησης, χωρίς εκπτώσεις, κρίνεται την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Δεν είναι αυτές οι εκλογές σαν άλλες του παρελθόντος, που ψηφίζαμε τη «συμπάθειά» μας, ή το συγγενή μας την πρώτη Κυριακή και περιμέναμε τη δεύτερη Κυριακή να ψηφίσουμε για δήμαρχο. Φέτος δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια. Και οι συσχετισμοί που οι πολίτες θα διαμορφώσουν, θα αποτελέσουν και τον «οδηγό» των πιθανών συνεργασιών της επόμενης μέρας. Σίγουρα δεν θα συνεργαστώ με όποια και όποιον υπηρετεί φανερά ή εξυπηρετεί συγκεκαλυμμένα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ερ.: Εάν δεν εκλεγείτε θα το δείτε ως προσωπική ήττα ή του κόμματος; Και θα είστε κανονικά στα έδρανα ως αντιπολίτευση;

Απ.; Αυτό το σενάριο μοιάζει περισσότερο με όνειρο του Τσίπρα και των εκλεκτών του στη Θεσσαλονίκη, που ασφαλώς δεν είναι μόνο η Κατερίνα Νοτοπούλου. Σε κάθε περίπτωση, εγώ ονειροκρίτης δεν είμαι, για να καθίσω να το αναλύσω. Έχω εμπιστοσύνη στους Θεσσαλονικείς και είμαι βέβαιος πως θα εκλεγώ μαζί με μια μεγάλη ομάδα υποψηφίων συμβούλων του συνδυασμού μας. Το θέμα είναι να συμβεί αυτό με ισχυρή και καθαρή εντολή από τους συμπολίτες μας.