Γιώργος Γεραπετρίτης: Θα συναντηθώ σύντομα με τον Χακάν Φιντάν

44

Την πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τους διπλωματικούς συντάκτες είχε ο υπουργός Εξωτερικων Γιώργος Γεραπετρίτης.

Υπάρχει βασική κατανόηση να πάμε σε ήρεμα νερά, τόνισε αναφερθείς στα ελληνοτουρκικά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας σε διπλωματικούς συντάκτες, στο πλαίσιο συνάντησης γνωριμίας, σύμφωνα με πηγές.

Δήλωσε πως δεν είναι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος για τις συνομιλίες και υπογράμμισε πως θέλει να κάνει την προσπάθεια.

Επισήμανε πως την ευθύνη για τις διπλωματικές διαβουλεύσεις των ελληνοτουρκικών θα την έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. Όπως εξήγησε, τα θέματα των συζητήσεων θα περνούν από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, επισήμανε πως θα το διαμορφώσουν το ελληνικό υπουργείο σε επαφή με το αντίστοιχο τουρκικό.

Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον προκάτοχό του στο υπουργείο, είπε πως οι διερευνητικές επαφές δεν έχουν λειτουργήσει. Θα δούμε πώς θα το πούμε το φορμάτ του πολιτικού διαλόγου, πρόσθεσε.

Επίσης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης προανήγγειλε πως σύντομα θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Ερωτηθείς για τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξής του στον ΣΚΑΙ, ανέφερε πως δεν θα κάνει σχόλιο και ότι ο μόνος εκφραστής των λόγων του πρωθυπουργού είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Σε αυτή την πορεία, διέκρινε τρεις δρόμους: Την ένταση, τη συντηρητική προσέγγιση, ότι δεν αγγίζουμε τα θέματα τριβής και τρίτον, την επίλυση μεγάλων θεμάτων που λιμνάζουν για δεκαετίες.

Ειδική μνεία έκανε στο Κυπριακό. Επανέλαβε την αντίθεση για τη δημιουργία δύο κρατών και επέμεινε στην προσήλωση στις αρχές.


Πηγή