ΣΥΡΙΖΑ: Οι εκπλήξεις και τα «μυστήρια» της Κεντρικής Επιτροπής

56

Στις 10.30, σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας, θα ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία πολλά μοιάζουν να έχουν ήδη καθοριστεί, όμως ουδείς μπορεί να αποκλείσει μεγάλες εκπλήξεις, στα κομβικά ζητήματα για τα οποία θα κληθεί να λάβει αποφάσεις το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο της Κουμουνδούρου.

Η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα εισηγηθεί να πραγματοποιηθεί διαρκές Συνέδριο στα τέλη Αυγούστου, εκλογή προέδρου στις αρχές Σεπτεμβρίου και έκτακτο Συνέδριο το οποίο θα αποφασίσει τη φυσιογνωμία του κόμματος μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Την ίδια στιγμή, στελέχη που προέρχονται από την ομάδα των «προεδρικών», που πλέον είναι πολυδιασπασμένη, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Παύλος Πολάκης και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ζητούν να μεταφερθούν όλες οι διαδικασίες για τον Νοέμβριο.

Ερωτηματικό αποτελεί η στάση του Νίκου Παππά, καθώς κανένας δεν γνωρίζει με σιγουριά το αν ο πρώην υπουργός θα καταθέσει μια τρίτη, συμβιβαστική πρόταση για τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως είχε πει στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ή αν θα συνταχθεί με τους συνοδοιπόρους του από το πάλαι ποτέ «προεδρικό» μέτωπο.

Το μεγάλο θέμα, είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει τι θα αποφασίσει η Κεντρικής Επιτροπή. Και αυτό γιατί κανένας δεν γνωρίζει τους συσχετισμούς που επικρατούν στο εσωτερικό της, αφού το 70-30 υπέρ των «προεδρικών», που είχε δημιουργηθεί από την περσινή εκλογική διαδικασία, δεν υφίσταται πλέον, καθώς δεν υφίσταται πια η λεγόμενη «προεδρική» πλειοψηφία.

Οι υποψήφιοι

Έφη Ατχσιόγλου

Μέχρι σήμερα, στην «κούρσα» της διαδοχής έχουν μπει δύο πρόσωπα. Πρώτη, η Έφη Αχτσιόγλου, που ανακοίνωσε τη Τετάρτη την υποψηφιότητα της.

Τη στηρίζουν κορυφαία στελέχη, τα οποία ιδεολογικά τοποθετούνται από τα «αριστερά της αριστεράς», μέχρι και πάρα πολλούς «πασοκογενείς».

Από την «Ομπρέλα», οι Νίκος Βούτσης, πιθανότατα ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αλλά και ολόκληρη η «Νέα Φρουρά», και οι Νάσος Ηλιόπουλο και Αλέξης Χαρίτσης – με δημόσια, μάλιστα, τοποθέτηση οι δύο τελευταίοι. Από τους πρώην «προεδρικούς», οι Κώστας Ζαχαριάδης, Όλγα Γεροβασίλη και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αλλά και ιστορικότατα στελέχη όπως ο Γιάννης Δραγασάκης.

Κοντά της αναμένεται να βρεθούν ο Νίκος Μπίστης και σχεδόν σύσσωμη η πρώην ΔΗΜΑΡ, φυσικά πάρα πολλοί πασοκογενείς, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης και η Λούκα Κατσέλη, αλλά και οι φεμινίστριες του ΣΥΡΙΖΑ.

Φαίνεται, όμως, ότι η νεαρή πρώην υπουργός έχει μεγάλη πέραση και σε πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, με σαφή σοσιαλδημοκρατική ιδεολογική τοποθέτηση, όπως είναι για παράδειγμα η πανεπιστημιακός και πρώην ευρωβουελυτής του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένα Κοππά και ο καθηγητής Άρις Καζάκος, που χαιρέτησαν με ενθουσιασμό τις ανακοινώσεις της Αχτσιόγλου.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Μια ομιλία γεμάτη μπηχτές προς τον Αλέξη Τσίπρα, περιλάμβανε η ιδεολογική πλατφόρμα πάνω στην οποία βασίζει την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του θα πρέπει να παραμείνει αριστερό.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει ένα κομμάτι της Αριστεράς αλλά θα πρέπει να απευθυνθεί και σε περισσότερο κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα, ιδιαίτερα στη Συμφωνία των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι στις πρόσφατες εκλογές, το κόμμα είχε «θολό στίγμα» .

Ο κ.Τσακαλώτος είχε στο πλευρό του και στελέχη πρώτης γραμμής, όπως τον Ανδρέα Ξανθό, τον Νίκο Φίλη, τον Γιώργο Σταθάκη, τον Χάρη Μαμουλάκη, τον Θοδωρή Δρίτσα και την Αννέτα Καββαδία.

Νίκος Παππάς

Ο πρώην υπουργός αναμένεται να ανοίξει σήμερα, ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής τα χαρτιά του και στη συνέχεια να προχωρήσει σε δήλωση προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σκοπεύει να εκφράσει ότι έχει απομείνει από τους «προεδρικούς» και ορισμένους «πασοκογενείς».

Όλα δείχνουν ότι στο πλευρό του θα έχει τους Χρήστο Σπίρτζη, Γιώργο Τσίπρα, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θεοδώρα Τζάκρη, Χρήστος Γιαννούλης και Τρύφωνας Αλεξιάδης

Χθες, παραμονή της συνεδρίασης, επιχείρησε να πραγματοποιήσει ηγετική εμφάνιση, απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά θέματα. Τα πρόσωπα που συσπειρώνονται γύρω του, έχουν αρχίσει να κάνουν οργανωτική δουλειά στη βάση του κόμματος.

Οι επαφές με μεσαία στελέχη είναι εντατικές και σε πρώτη φάση θα δώσουν μάχη στην Κεντρική Επιτροπή, προκειμένου να μεταθέσουν για τον Νοέμβριο τις εσωκομματικές εξελίξεις. Το αν θα το καταφέρουν, κανένας δεν μπορεί να το πει με σιγουριά, καθώς ουδείς γνωρίζει ακριβώς προς ποια πλευρά κλείνουν τα μέλη του οργάνου, μετά τη διάσπαση της «προεδρικής» ομάδας.

Οι εκπλήξεις

Ερωτηματικό παραμένει ακόμα η στάση που θα κρατήσει ο Παύλος Πολάκης, που θα κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του μέχρι την Κεντρική Επιτροπή.

Το ίδιο ισχύει και για τον Διονύση Τεμπονέρα, που παρότι έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος, καθώς διαφωνεί με τη διαδικασία, δέχεται πολλές παροτρύνσεις, από διάφορες πλευρές, για να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.


Πηγή