Σακελλαροπούλου: «Δεν είμαι δέσμια της “καρέκλας”, λαχταράω μία αυθόρμητη βόλτα»

51

«Η φιλελεύθερη δημοκρατία έρχεται αντιμέτωπη με πολλαπλές κρίσεις, το μεταναστευτικό είναι μία ανοιχτή πληγή», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παραχωρώντας συνέντευξη.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα», μιλώντας για το θεσμικό της αξίωμα, τη Δημοκρατία, το μεταναστευτικό ζήτημα, την καθημερινότητα που βιώνει, αλλά και τι… λαχταρά περισσότερο να κάνει.

Ακολουθεί ένα μέρος της συνέντευξης:

Πώς βλέπετε γενικώς τις απειλές ενάντια στη Δημοκρατία στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής;

Η φιλελεύθερη δημοκρατία έρχεται αντιμέτωπη με πολλαπλές κρίσεις, που της θέτουν νέα στοιχήματα για τη διαχείριση της κοινωνικής συνοχής και τη διασφάλιση της προόδου και της ευημερίας. Στην οικονομία, τη δημόσια υγεία, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σε μία σειρά από κρίσιμα πεδία για τις συνθήκες της ζωής μας. Η αστάθεια του διεθνούς περιβάλλοντος, ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά την απρόκλητη ρωσική εισβολή και οι ευρύτερες γεωστρατηγικές μετατοπίσεις μάς δείχνουν ότι δεν υπάρχει γραμμική εξέλιξη για τη δημοκρατία.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, υπογράμμισε πως «είναι μία ανοιχτή πληγή, ένα πρόβλημα που φέρει εντός του και άλλα πολλά, τις αντιφάσεις και τις μεγάλες αδικίες του κόσμου μας. Επιτρέψτε μου να μην υπεισέλθω στο οικονομικό ζήτημα που δεν γνωρίζω. Η προστασία των συνόρων, ωστόσο, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την εθνική μας ασφάλεια, και η κυριαρχία μας είναι πέρα από κάθε διαπραγμάτευση.

Πρέπει, όμως, αυτή η διαχείριση να γίνεται με σεβασμό στις ανθρωπιστικές αξίες. Τραγικά γεγονότα όπως το ναυάγιο στην Πύλο είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας. Μας καλούν, ως Ελλάδα, ως Ευρώπη, να δράσουμε και να περιφρουρήσουμε τις βασικές μας αξίες. Χρειάζεται συνδυασμός υπευθυνότητας και αλληλεγγύης εκ μέρους όλων των κρατών – μελών και στη συνέχεια, να δοθεί έμφαση στην ενσωμάτωση των μεταναστών, κυρίως μέσω της εκπαίδευσης».

Σε σχέση με τη ζέστη και τα «κύματα» καύσωνα, η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «το πρόβλημα είναι επείγον και υπαρξιακό για τον πλανήτη μας και η δραστική του αντιμετώπιση δεν μπορεί να περιμένει. Τα καιρικά φαινόμενα αποκτούν ακραίες διαστάσεις και έχουν δραματικές επιπτώσεις.

Φωτιές, πλημμύρες, με κόστος σε περιουσίες, ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Επείγει ο διεθνής συντονισμός και η ανάληψη πρωτοβουλιών από κρατικές, αλλά και υπερεθνικές αρχές, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ως προεδρία, έχουμε προσπαθήσει να το θέσουμε στην ατζέντα και διοργανώσαμε συζήτηση με τους ειδικούς. Η ενημέρωση είναι το πιο κρίσιμο βήμα για την ευαισθητοποίηση και της κοινωνίας των πολιτών. Το περιβάλλον είναι ευθύνη όλων μας».

Σχετικά με τον ρόλο της ως role model για τις γυναίκες και τα κορίτσια, σημείωσε ότι «επέλεγα πάντα στη ζωή μου, την επαγγελματική και την προσωπική, να εκφράζω με ειλικρίνεια αυτό που αισθάνομαι. Αυθόρμητα και με σεβασμό στη θέση του άλλου.

Χρειάζεται ενσυναίσθηση και κατανόηση στην ανθρώπινη επικοινωνία, ακόμα περισσότερο όταν κάποιος ασκεί δημόσιο αξίωμα. Για να προσφέρουν στους άλλους και στο γενικό συμφέρον, πρέπει οι πολιτικοί να αντιλαμβάνονται ότι ζουν μέσα στην κοινωνία, όπως όλοι, και δεν βρίσκονται σε θέση υπεροχής.

Νομίζω ότι είναι και ζήτημα ιδιοσυγκρασίας ή της προσωπικότητας καθενός, που διαμορφώνεται από το οικογενειακό του περιβάλλον, τα διαβάσματα και την παιδεία του, τελικά. Η απλότητα ίσως μπορεί να διδαχθεί μέσα από παραδείγματα. Οι δάσκαλοι, ναι, θα μπορούσαν να ασκήσουν έναν τέτοιο σπουδαίο ρόλο.

Οι μικρές καθημερινές συνήθειες είναι παράγοντας ισορροπίας. Η φροντίδα του σπιτιού, ένα μαγείρεμα, τα λουλούδια στη βεράντα, είναι ρουτίνες της καθημερινότητας που λειτουργούν και ως τρόποι αποσυμπίεσης από τα καθήκοντα και τον ρυθμό της ζωής μου, σήμερα».

«Αυτή τη στιγμή, με απασχολεί η θητεία που διανύω και το πώς θα εκπληρώσω με τον καλύτερο τρόπο τα καθήκοντά μου. Δεν είμαι δέσμια της “καρέκλας”. Το νιώθω βαθιά αυτό και μού εξασφαλίζει μία αίσθηση ελευθερίας. Λαχταρώ μία αυθόρμητη βόλτα, διότι τώρα, η κάθε μου κίνηση απαιτεί μεγάλη οργάνωση. Ο χρόνος μου είναι πραγματικά, όπως καταλαβαίνετε, πολύ περιορισμένος. Επειδή λατρεύω τη λογοτεχνία, από παιδί έχω στο σπίτι γύρω μου στοίβες από βιβλία. Θα πάω διακοπές στο νησί με ένα τεράστιο σακίδιο», κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.


Πηγή